Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Zoönosen

Het hebben van een huisdier is niet alleen leuk, maar meestal ook goed voor de gezondheid. Mensen met huisdieren gaan doorgaans minder vaak naar de huisarts en hebben ook minder last van stress. Helaas kunnen mensen soms ook ziek worden van hun dier. Dieren kunnen namelijk ziekteverwekkers bij zich dragen waar ook mensen ziek van kunnen worden.
Zulke ziekten worden zoönosen genoemd: ziekten bij dieren die overgedragen kunnen worden op mensen. Kinderen hebben de grootste kans om een zoönose op te lopen omdat ze vatbaarder zijn en vaak intensief contact hebben met dieren. Gelukkig zijn zoönosen vaak goed te voorkomen.
Zoönosen kunnen op verschillende manieren worden overgebracht van dieren naar de mens.

Direct contact

Heel vaak loopt een besmetting met een zoönose via direct contact met een dier. Een schimmelinfectie kan men bijvoorbeeld oplopen door een besmet dier te aaien of te knuffelen. Ook door een een krab of een beet kan men ziek worden. Laat lelijke bijt- of krabwonden daarom direct goed behandelen door uw huisarts of ga naar de Eerste Hulp post van een ziekenhuis.

Indirect contact

In zand (zandbak) of aarde (tuin) waar katten of honden gepoept hebben, kunnen spoelwormeitjes zitten. Als men de handen direct na spelen of tuinieren goed wast met zeep, is er niks aan de hand. Maar wie zijn handen niet wast, kan besmet raken. Ook het eten van niet goed gewassen rauwe groente kan op deze manier tot het binnenkrijgen van spoelwormeitjes leiden.

Via stekende, bloedzuigende insecten of teken

Via insecten of teken kunnen ziekten van dieren naar mens worden overgedragen. Het bekendste voorbeeld is de ziekte van Lyme, die men kan krijgen van een tekenbeet. Kattenkrabziekte kan door een beet/krab van een kat worden overgebracht maar ook via vlooienbeten.

Via het eten van (rauwe) voedingsmiddelen

Via voedingsmiddelen als onvoldoende verhitte melk, eieren of vlees kunt u ziekteverwekkers binnen krijgen.
 
In het algemeen verspreiden gezonde huisdieren geen ziekteverwekkers. Houd uw huisdier daarom gezond door het dier jaarlijks bij uw dierenarts op gezondheid te laten controleren en eventueel te laten vaccineren, te ontwormen en te beschermen tegen teken en vlooien. Zorg daarnaast voor een goede hygiëne (handen wassen na contact met dieren en buiten spelen) en houd de leefomgeving schoon (poep opruimen), dan kunt u zonder gezondheidsrisico’s genieten van uw huisdier.

Adviezen voor een gezonde omgang met huisdieren

- schaf alleen gezonde dieren aan en ga jaarlijks naar de dierenarts voor gezondheidscontrole en eventuele vaccinatie.
- laat de ontlasting van uw dier regelmatig op parasieten onderzoeken bij de dierenarts. Ontworm hond en kat vier keer per jaar en voorkom vlooien- en tekenbesmetting. 
- voorkom contact met zieke en/of onbekende dieren. 
- ruim hondenpoep direct op; verschoon dagelijks de kattenbak. 
- gebruik handschoenen bij het tuinieren. 
- laat een huisdier niet in gezicht of aan wonden likken. 
- dek zandbakken af. 
- houd materialen voor huisdieren strikt gescheiden van eigen serviesgoed. 
- voorkom bijten en krabben; ga naar de huisarts met diepe ernstige bijt- of krabwonden. 
- houd nagels van kinderen kort.
- in rauw vlees kunnen ziekteverwekkers zitten. Om risico’s te verminderen is het verstandig geen rauw vlees aan uw huisdier te voeren indien in het huishouden mensen aanwezig zijn met een verminderde afweer.

Bron: LICG

 

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 13:36

Even voorstellen

Narda de Vos

Narda de Vos Narda de Vos is sinds 1 maart 2020 ons team komen versterken. In juli 2016 is zij afgestudeerd in Gent. Hier heeft zij diergeneeskunde gestudeerd in de richting paarden en runderen. Haar interesses liggen bij de drachtbegeleiding van merries. Zij wordt dan ook voornamelijk ingezet bij Flevofarm, een grote draversstoeterij…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren