Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Waarom eten zo belangrijk is voor de kat

Waarom is het zo belangrijk is dat uw kat blijft eten of weer gaat eten na ziekte of operatie?

Als wij een dagje of wat niet eten, is dat vervelend maar niet levensbedreigend. Bij een kat is dan een heel ander verhaal. Katten hebben elke dag bepaalde eiwitten en vetten via de voeding nodig om gezond te blijven. Katten kunnen daarom ook geen vegetariërs zijn. Een kat kan stoppen met eten als hij zich niet lekker voelt door ziekte, stress of pijn. Dit kan o.a. voorkomen na een verblijf bij de dierenarts.
We benadrukken dan altijd dat het heel belangrijk is dat uw kat thuis weer snel gaat eten. Door een tekort aan essentiële voedingsstoffen zal het afweerapparaat van de kat minder goed functioneren en zal hij minder snel herstellen of zelfs nog zieker worden. Behalve vermagering en spierzwakte kan ook een levensbedreigende situatie ontstaan. Katten kunnen last krijgen van ‘leververvetting’, een meestal dodelijk aflopende leveraandoening, als ze al een paar dagen niks eten. Juist dikkere katten zijn hier gevoelig voor. Vetreserves worden niet goed ‘verbrand’ tot energie, maar vet hoopt zich op in de lever waardoor deze niet meer goed z’n werk kan doen. De kat wordt erg misselijk, moe en krijgt geelzucht. De therapie bestaat uit: de kat weer laten eten, maar dat was nou juist net het probleem..

Wat kunt u doen om uw kat te stimuleren weer te gaan eten?

-    maak de omgeving van de kat zo rustig mogelijk. Geen andere katten of honden in de omgeving. De kat moet ongestoord en rustig kunnen eten.
-    geef sterk geurend voedsel, zoals vis
-    verwarm het voedsel tot lichaamstemperatuur
-    smeer voedsel op de poot of rondom de bek. Dit stimuleert de likreflex en de kat zal misschien uit zichzelf verder gaan eten.
-    bied vaak kleine hoeveelheden aan. Tussendoor het voer weer weghalen en verversen.
-    gebruik bakjes met een ruime diameter, zodat de snorharen niet in aanraking komen met het bakje.
-    aai de kat rustig en praat tegen de kat zodat de kat ontspant

Dwangvoeren heeft vaak een averechts effect. De kat raakt in de stress en de kat gaat het voedsel associëren met het zich ziek voelen en een aversie tegen het voedsel opbouwen. Dus: wil uw kat al meer dan 2 dagen niet eten (of valt hij in korte tijd af), dan is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 13:36
Meer in deze categorie: « Zoönosen Kattenziekte »

Even voorstellen

Françoise Rey

Françoise Rey Françoise Rey is in 2000 afgestudeerd aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Daarna is zij enige jaren werkzaam geweest op de paardenklinieken van de Universiteit Utrecht, zowel in de patiëntenzorg als voor het geven van onderwijs. Daarna is zij in 2004 neergestreken in het Groningse Winsum als Erkend Paardendierenarts. Naast…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement