Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Oormijt

Oormijten zijn veel voorkomende parasieten die in de gehoorgang van honden en katten leven. Vooral bij jonge dieren komen oormijt infecties regelmatig voor, omdat ze nog onvoldoende afweer hebben. De verwekker, de mijt "Otodectes cyanotis" is een krab-achtig diertje dat zijn hele levenscyclus op de hond doorbrengt. De vrouwtjes leggen hun eieren in het oor en in de omringende vacht. Zowel de larven als de volwassen mijten voeden zich met oorsmeer, huidschilfers en weefselvocht van uw hond of kat.

Verschijnselen

Een oorontsteking bij de hond en kat valt vaak op doordat het dier met de oren klappert, veel aan één of beide oren krabt of doordat de oren en de oorschelpen vies zijn. Het kan zijn dat een hond of kat pijnlijk reageert als je de oren aanraakt of dat hij zijn kop naar één kant scheef houdt. Soms lijkt hij moeite te hebben met het bewaren van zijn evenwicht. Vaak ruiken de oren sterk en er is er sprake van een grote hoeveelheid donkerbruin gekleurd oorsmeer. De mijten kunnen ook op de huid van met name de kop voorkomen waar ze voor algemene jeukklachten kunnen zorgen.

Diagnose oormijt

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken voor een oorontsteking bij uw huisdier. Kijk voor meer informatie over andere oorproblemen hier.
Een bekende veroorzaker van oorontsteking kan oormijt zijn. Met het blote oog is niet te zien of uw hond of kat last heeft van oormijt. Met een oorkijker of otoscoop is de oormijt goed in beeld te brengen. Deze kijker vergroot het beeld en door de warmte van de lamp worden de mijten geactiveerd. Je kunt ze echt zien lopen.
Onder de microscoop zijn de mijten nog beter te zien. In dit filmpje zijn mijten te zien die we vonden bij een kat die in het ene oor een poliep had en in het andere oor mijten.

Besmettelijk

Denk eraan dat oormijt erg besmettelijk kan zijn. De andere dieren in huis kunnen ook besmet raken met oormijt. Voor deze besmetting is wel onderling contact van de dieren nodig.

Therapie

Met speciale middelen zijn deze mijten te bestrijden.  
Soms kunnen de mijten echter een fikse oorontsteking veroorzaken. Het is daarom altijd belangrijk om met de hond of kat langs te komen bij de dierenarts. Deze kan zien of het trommelvlies intact is. Ook kan de dierenarts zien of er sprake is van oormijt of dat er misschien toch iets anders speelt (een voedingsallergie, poliep, vreemd voorwerp bijv.). Alleen als het trommelvlies intact is, kunnen er oordruppels of een oorzalf voorgeschreven worden.

Laatst aangepast op woensdag, 14 mei 2014 13:35

Even voorstellen

Anouk Mulder

Anouk Mulder Anouk is net als Laura na haar stage periode blijven hangen. Ze is werkzaam als paraveterinair sinds augustus 2018 en op alle plekken inzetbaar van operatiekamer, tot balie tot het assistentenspreekuur. U kunt haar dus overal tegen komen. Thuis heeft Anouk vier katten, waarvan één Ragdoll en 3 Europese kortharen.…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement