Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Blaasproblemen bij het konijn

Een konijn is een heel zindelijk dier: het maakt in zijn hok een toiletplaats en plast en poept alleen daar. Als een konijn een blaasprobleem heeft wordt hij of zij vaak onzindelijk en plast door het hele hok of soms zelfs buiten het hok. Ook heeft de urine dan vaak een afwijkende kleur als gevolg van het bloed dat er in zit.

Een konijn dat rode of oranje urine heeft, hoeft echter niet perse bloed bij de urine te hebben. Door kleurstoffen in het eten kan de urine ook rood of oranje verkleuren. Het is dus belangrijk om door middel van een urineonderzoek te bepalen of de urine afwijkend is.

Oorzaken van bloed in de urine

•  Bacteriële blaasontsteking
•  Zand in de blaas
•  Blaasstenen
•  Tumor van de blaas of een baarmoedertumor

Blaasontsteking

Symptomen
•    eventueel meer drinken en vaker plassen
•    vaak kleine plasjes
•    rode of oranje urine
•    pijnuitingen of humeurig gedrag
•    langgerekt liggen door de pijn
•    in erge gevallen een ontstoken huid door urinebrand

Diagnose van een blaasontsteking

Als u met een konijn met blaasproblemen naar ons toekomt, probeer dan zo vers mogelijke urine mee te nemen. Urineonderzoek speelt namelijk een belangrijke rol bij het vinden van de oorzaak van een blaasprobleem.
Normale konijnen urine is lichtbruin tot gelig van kleur en de urine is vaak licht troebel.
Tijdens het urineonderzoek wordt de urine met behulp van een urinestick beoordeeld.
Meestal bekijken we de urine ook door een microscoop. Met de microscoop kunnen we bacteriën, kristallen en rode bloedcellen in de urine aantonen. Tot slot kunnen we de urine nog met een refractometer nakijken. Met een refractometer bepaal je het soortelijk gewicht (S.G.) van de urine. Dit geeft een aanwijzing of een konijn veel drinkt en daardoor veel plast.

Behandeling van een blaasontsteking van het konijn

Als een konijn een (bacteriële-)blaasontsteking heeft wordt het gedurende 2 weken met een antibioticum behandeld. Ook krijgt het konijn een pijnstiller om de blaas tot rust te brengen. In de meeste gevallen is deze behandeling afdoende. In sommige gevallen is er meer aan de hand dan een simpele bacteriële blaasontsteking. Dan moet er verder onderzoek plaatsvinden om de oorzaak van "Zand" in de blaas.

Zand in de blaas

Als een konijn teveel konijnenvoer (biks) eet, krijgt het daardoor teveel calcium binnen. Dit overtollig calcium wordt als calcium-oxalaat kristallen in de urine uitgescheiden. Hierdoor wordt de urine erg troebel. In ernstige gevallen kunnen er zoveel kristallen in de blaas zitten dat het lijkt of er zand in de blaas zit.
427 1582 20140501110241.0
Op de röntgenfoto's is de witte blaas te zien. Dit komt doordat de blaas vol zit met "zand", ook wel calcium-oxalaten genoemd.

Behandeling

We hebben bij dit konijn de blaas tijdens een operatie uitgespoeld: door middel van een katheter zijn de kristallen uit de blaas gehaald. Ook werden er meerdere kleine steentjes gevonden bij dit konijn, waardoor de urineweg verstopt zat. De voeding van het konijn zal moeten worden aangepast (minder biks of ander calcium rijk voer (likstenen)).

Blaastenen bij het konijn

Een konijn met blaasstenen blijft ondanks een antibioticum kuur blaasklachten houden. Ook is het konijn vaak pijnlijk. Als een konijn klachten blijft houden ondanks de ingestelde therapie is het noodzakelijk om nader onderzoek te doen. We kunnen dan een röntgenfoto maken. Op een röntgenfoto zijn blaasstenen goed te zien, omdat er calcium in de steen zit.

Behandeling

De blaassteen moet operatief verwijderd worden. De voeding van het konijn zal moeten worden aangepast (minder biks of ander calcium rijk voer (likstenen)).

Tumoren

Een andere oorzaak voor bloed in de urine kunnen tumoren zijn van de blaas of de baarmoeder. Als er geen afwijkingen, zoals een blaassteen, op een röntgenfoto te zien zijn is het goed om aan een tumor te denken. Door middel van een echo kan een tumor aangetoond worden.
Om te voorkomen dat een vrouwtjes konijn (voedster) op latere leeftijd baarmoedertumoren krijgt, adviseren wij om haar te laten steriliseren.
Bij de meeste blaasproblemen gaat het gelukkig maar om een simpele blaasontsteking. Soms is er wat anders aan de hand bij het konijn en zullen we daar door middel van uitgebreid onderzoek achter moeten komen.

Laatst aangepast op dinsdag, 06 mei 2014 09:18

Even voorstellen

Aliedje Bakker

Aliedje Bakker Aliedje Bakker is vanaf half september terug in Winsum, zij is geen onbekende bij ons. In 2013 is ze een half jaar bij ons geweest om zwangerschapsverlof waar te nemen, daarna is ze af en toe in komen vallen in Winsum.   Na de studie diergeneeskunde heeft Aliedje bij Paardenkliniek De…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement