Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

Kat Vriendelijke Praktijk

 

Sinds 1 oktober 2012 heeft Dierenkliniek Winsum de status 'kat vriendelijke praktijk' verkregen. Dierenkliniek Winsum heeft aan verschillende voorwaarden moeten voldoen om dit certificaat te verkrijgen.

Wilt u een foto impressie van wat de Kat Vriendelijke Praktijk inhoudt, klik hier.

Waarom een Kat Vriendelijke Praktijk (KVP)?

We weten maar al te goed dat het een hele uitdaging kan zijn om met je kat naar de dierenarts te gaan. Daardoor komt het soms voor dat de kat niet of te laat naar de dierenarts gebracht wordt en zo niet de juiste medische zorg krijgt. Om uw katten op een juiste manier te kunnen behandelen hebben onze dierenartsen en assistenten zich daarin gespecialiseerd. Ook onze apparatuur en praktijkpand zijn hierop aangepast.

Welke uitdagingen komen we zoal tegen?

- Katten houden er over het algemeen niet van om vervoerd te worden in een mandje of kooi
- Katten voelen zich vaak niet veilig wanneer ze uit hun veilige omgeving worden gehaald 
- Katten zijn erg gevoelig voor ongewone geluiden en geuren 
- Katten raken erg gestrest door de aanwezigheid van honden en andere katten
- Katten hebben speciale medische behoeften waarin een KVP kan voorzien
Het is daarom belangrijk dat de medewerkers van de dierenartsenpraktijk katten voorzichtig en met zorg benaderen en behandelen. Het KVP programma is erop gericht om ons te ondersteunen bij bovenstaande uitdagingen. Ons doel is om het bezoek aan de dierenarts voor zowel kat als baasje zo plezierig mogelijk maken.

Wat betekent het KVP keurmerk voor u en uw kat?

Er zijn specifieke criteria waaraan wij hebben moeten voldoen om het keurmerk van een KVP te verkrijgen. Onze dierenartsen en assistentes werken volgens deze richtlijnen die er vooral op gericht zijn om het gedrag van de kat te begrijpen en hierop te kunnen anticiperen. De praktijk zelf voldoet daarnaast aan verschillende normen voor een KVP wat betreft het milieu, de praktijkuitrusting, de omgang en behandeling van katten. Zo hebben we comfortabele kattenhokken waar een kat zich makkelijk kan verschuilen achter een dicht deurtje, een speciaal groot verblijf voor katten die langer op de praktijk moeten blijven, moderne anesthesie apparatuur, direct digitale röntgen waardoor röntgenfoto’s snel gemaakt kunnen worden, een aparte tandheelkunderuimte en nog veel meer. Bovendien kunnen wij u uitgebreid voorlichting geven over de kat tijdens de verschillende fasen van z’n leven.

Het kattenspreekuur

Naast het gewone spreekuur kunt u elke dinsdagochtend van 10 tot 11 uur (op afspraak) kunt u met uw kat bij ons terecht op het speciale kattenspreekuur. Er zijn dan geen honden aanwezig en we richten ons volledig op de kat. De assistente zal u eerst een aantal vragen stellen en daarna komt u bij de dierenarts in de speciaal voor katten ingerichte spreekkamer. U kunt uw kat zolang u nog niet bij de dierenarts naar binnen hoeft in de auto laten. Dat kan minder stress opleveren bij uw kat. Als u hem wel meeneemt in de wachtkamer, zet het hokje dan niet op de grond maar hoog neer (op de stoel of tafel). Een kleed om het hokje geeft ook minder stress.
U kunt even bellen met de assistenten voor het maken van een afspraak.

Elke KVP praktijk heeft tenminste één katten vertegenwoordiger die waarborgt dat de kat vriendelijke richtlijnen worden gevolgd. Ook is deze medewerker een aanspreekpunt voor vragen omtrent de KVP. Bij ons is paraveterinair Esther Klok de katten vertegenwoordiger.

Hoe heeft de praktijk de kat vriendelijke status verkregen?

Onze praktijk heeft als eerste praktijk in Nederland voldaan aan de eisen van de Amerikaanse instantie AAFP (American Association of Feline Practitioners) en laat zich controleren door deze instantie. Alle informatie over de eisen voor een Kat Vriendelijke Praktijk is te vinden op www.catvets.com

Kijk voor meer informatie en interessante artikelen in onze infotheek. Hier vind je alles over verschillende ziekten bij de kat, transport met de kat, verhuizen en preventieve zorg bij de kat.

Relevante artikelen in onze infotheek:

Toxoplasmose
Rabiës
Zoönosen
Buitenlandse dierziekten
Met de kat naar de dierenarts
FeLV en FIV
Vaccinaties
Chippen
Bloedonderzoek
Seniorenprogramma
Bijsluiters

Waarom een Kat Vriendelijke Praktijk?

Bekijk onderstaande filmpjes en oordeel zelf.

Het bezoekje aan de dierenarts vanuit het oogpunt van de eigenaar:

Het bezoekje aan de dierenarts vanuit het oogpunt van de kat:

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement