Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Tips bij vuurwerkangst

Oud & Nieuw staat weer voor de deur en dit betekent voor veel huisdieren een angstige periode. Als eigenaar zijnde is het erg vervelend om uw hond of kat zo angstig te zien. Er zijn verschillende manieren om uw dier zonder veel angst de feestdagen door te helpen.

 

•    Als u weet dat uw hond erg bang is voor vuurwerk laat hem dan zoveel mogelijk aangelijnd uit om te voorkomen dat hij/zij in paniek wegrent na het afgaan van vuurwerk.

•    Als een dier bang is door vuurwerk, negeer dan het angstige gedrag van het dier zoveel mogelijk. Het is belangrijk dat u uw dier niet gaat troosten of bemoedigend gaat toespreken. Op deze manier beloont u uw huisdier voor diens gedrag en bevestigt u dat het dier reden heeft om bang te zijn.

•    Als een dier weg wil gaan kruipen in huis, kunt u dit gewoon toelaten. Maar laat hem met rust en ga niet voortdurend troostend naar zijn schuilplaats. Straf hem ook niet: immers hiermee zullen de associaties met vuurwerk alleen maar negatiever worden.
Probeer bij honden juist het vluchten te voorkomen zowel buitenshuis als binnen in huis. Hierdoor belonen ze hun eigen angst gedrag en dit willen we juist voorkomen.

•    Laat uw hond op oudejaarsavond om ongeveer 22:00 uur voor de laatste keer uit. Rond deze tijd is het over het algemeen nog redelijk rustig op straat. Eventueel kunt u er voor kiezen om de wandeling kort te houden of het dier alleen in de tuin even zijn behoeften te laten doen.

•    Als vuurwerk afgestoken wordt, probeer dan niet te reageren. Negeer de geluiden en geef geen reactie naar de personen die evt. het vuurwerk afsteken. De hond zal perfect de gemoedstoestand van u als eigenaar voelen en sterkere negatieve associaties krijgen met vuurwerk.

•    Reageer niet angstig als er vuurwerk wordt afgestoken. Houd de wandelsnelheid constant. Omdat dit soort angst niet altijd even eenvoudig is te verbergen, is het verstandiger om iemand met de hond te laten wandelen die minder of niet bang is voor vuurwerk.

•   Sluit gordijnen, doe licht en radio of televisie aan; prikkels van buiten vallen dan minder op.

•   Houd katten binnen en sluit het kattenluik, ramen en deuren.

•   Uiteraard zijn er allerlei kalmerende en rustgevende middelen verkrijgbaar.

•   Kalmerende medicijnen geven is een optie, echter besef goed dat het een deel van deze medicijnen de angst niet wegneemt, maar alleen het dier versuft. Daarnaast kunnen dieren last krijgen van bijwerkingen of zelfs lichamelijke schade oplopen indien er niet goed gelet wordt op de individuele gezondheidstoestand van het dier. Laat u daarom goed voorlichten door uw dierenarts. Voor informatie kunt u altijd even bellen met één van onze assistenten (0595-441800).

 

 

Laatst aangepast op maandag, 30 december 2013 14:56

Even voorstellen

Susanne Smit

Susanne Smit Ook assistente Susanne Smit ondersteunt Francoise bij haar werkzaamheden. Susanne is zelf ook een groot paardenliefhebster. Elke dag is zij op een van haar twee paarden te vinden; Marnix en Woody.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren