Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

foto3.pngfoto2.png

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Parvo geconstateerd bij pup

Vorige week hadden we op de praktijk te maken met een pupje met Parvo.

Parvo is één van de meest levensbedreigende ziekten bij met name jonge dieren. Honden van alle leeftijden kunnen het krijgen, maar vooral jonge honden zijn kwetsbaar. Het is een zeer besmettelijk virus dat gemakkelijk wordt overgedragen. Met name de diarree van de geïnfecteerde pup/hond vormt een belangrijke bron van besmetting.

 

De symptomen die gezien kunnen worden: braken, bloederige diarree, niet meer willen eten, lusteloosheid, koorts en bleke slijmvliezen.

Diagnose

Bij het vermoeden van Parvo wordt het dier direct in quarantaine geplaatst om besmetting van andere dieren te voorkomen. Zo ook met Charley, de Golden Retriever pup, die ziek bij ons op de praktijk kwam. Zijn ontlasting werd getest op Parvo en de uitslag was helaas positief. Strikte hygiëne werd vervolgens gehandhaafd, omdat het virus ook gemakkelijk overgedragen kan worden via gebruiksvoorwerpen of kleding.

Therapie

Vaak is Parvo dodelijk voor de hond, maar we kunnen absoluut proberen met ondersteunende therapie het dier te redden. Er bestaat geen medicijn tegen Parvo. Ondersteunende therapie bestaat uit: infuustherapie, antibiotica en evt. pijnstillers en ontstekingsremmers. Ondanks dat we voor Charley alles uit de kast hebben gehaald, heeft hij het niet gered. Charley Golden Retriever pup

Preventie

De pups worden door de eerste moedermelk beschermd tegen het parvovirus, door middel van antilichamen in deze melk. Echter, na verloop van tijd nemen deze antilichamen in het bloed van de pup weer af. Op dat moment is het belangrijk om het dier te vaccineren. Zo kan het dier weer nieuwe antistoffen opbouwen.
Vaccinatie tegen Parvo vindt plaats op 6, 9 en 12 weken, op 1 jaar en vervolgens één keer in de drie jaar. Problemen ontstaan met name bij dieren die weinig antistoffen met de moedermelk hebben meegekregen of bij pups die niet of onvoldoende gevaccineerd zijn.

Belangrijk

Gelukkig zien we niet zo vaak meer Parvo in Nederland, echter er bestaat een toenemende trend om zogenaamde “kofferbakhondjes” uit het Oostblok aan te bieden via internet. Ziekten als Parvo, die nauwelijks meer voorkomen onder de hondenpopulatie in Nederland, kunnen bij deze dieren veel vaker voorkomen.

De baasjes van Charley hebben hem bij een jong stel vandaan gehaald. De moederhond was niet aanwezig bij het nest. Het stel gaf aan het nestje te hebben overgenomen van mensen die er niet meer voor konden zorgen.
Achteraf hadden natuurlijk alle alarmbellen moeten afgaan bij de nieuwe eigenaren van Charley. Dat realiseren zij zich nu ook. Helaas is daar nu niks meer aan te doen.
Maar voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe pup: neem nooit een pup als de moederhond niet aanwezig is bij het nest!
Je weet niet waar de pups vandaan komen wanneer de moederhond er niet is. Maar nog belangrijker is misschien: als je het niet vertrouwt, neem dan zeker geen pup uit het nest! Ook al is de verleiding nog zo groot.

Laatst aangepast op donderdag, 20 maart 2014 13:32

Even voorstellen

Ana Rubio Garcia

Ana Rubio Garcia Ana is 9 jaar geleden uit Spanje gekomen voor de zeehonden ze werkt dan ook op het zeehondencentrum in Pieterburen. Daar ligt haar hart. Ze doet veel onderzoek en gaat naar vele congressen. In 2009 heeft ze haar diploma als dierenarts gehaald. Sinds februari 2018 is ze 2 middagen in…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren