Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

foto3.pngfoto2.png

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

De hondvriendelijke dierenartspraktijk

Sommige eigenaren zien er tegen op om met hun dier naar de dierenarts te gaan. Het kan voor eigenaar en dier een stressvolle aangelegenheid zijn. Honden moeten soms letterlijk de praktijk binnen gesleurd worden en katten miauwen continu in de auto.
Dat is jammer, want een bezoek aan de dierenarts wordt daarom soms niet of te laat gedaan. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van het dier.

Vanuit Amerika is de Kat Vriendelijke Praktijk al overgewaaid. En met succes: het is voor zowel het dier, het baasje en de dierenarts een veel prettiger gebeurtenis om een kat te onderzoeken als hij ontspannen is.
Voor honden geldt natuurlijk het zelfde.

Maar hoe doe je dat? Hoe maak je een bezoek met de hond aan de dierenartsenpraktijk aangenamer?

Het begint al op jonge leeftijd, als de hond een pup is. De ervaringen die hij dan op doet, zijn bepalend voor z’n gedrag op latere leeftijd. Stel dat het zo gaat: de pup wordt de praktijk binnengebracht en gaat de wachtkamer in. Daar treft hij vreemde honden en katten, hij ruikt angstgeuren, hoort misschien in een andere kamer een pijn of angstkreet van een ander dier… Vervolgens wordt hij op een tafel gezet, de dierenarts kijkt in zijn oren, zijn bek en doet nog allemaal vreemde dingen (volgens de pup), wordt in zijn nekvel vastgegrepen en krijgt een injectie en wordt weer op de grond gezet. Probeer dit eens vanuit het perspectief van de hond te bekijken. Zou u ook niet angstig worden? Als dit uw eerste ervaring op de praktijk was, zouden ze u er de volgende keer ook naar toe moeten slepen.

Daarom is het belangrijk om al meteen met de nieuwe pup bezoekjes aan de dierenartsenpraktijk te brengen, en dan niet voor een injectie of onderzoek, maar gewoon op de weegschaal staan en op de onderzoekstafel zetten zonder dat er iets naars gebeurt. We geven dan juist  kleine beloningen en oefenen met het naar de tanden kijken en meer van dit soort kleine handelingen. Door het lekkere brokje bij iedere handeling gaat de hond het alleen maar leuk vinden en gaat graag mee naar binnen de volgende keer. Een bezoek aan de dierenarts is dan geen opgave meer, maar een leuk uitje voor de hond.
Ook binnen de praktijk kun je aanpassingen doen waardoor een nerveuze hond een beetje op zijn gemak gesteld kan worden. Niet meteen op tafel, maar eerst aan een paar lekkere brokjes of een Kong likken als afleiding. Wij proberen het zo aangenaam mogelijk te maken voor de hond, maar er zullen altijd pijnlijke en onaangename momenten blijven.


Maar als u als eigenaar begint met de pup vertrouwd te maken met de dierenartsenpraktijk is er al veel gewonnen!

Laatst aangepast op maandag, 31 maart 2014 12:14

Even voorstellen

Kitty van der Terp

Kitty is onze redder in nood. Mochten wij helemaal vast lopen kunnen we haar altijd bellen. Met haar liefde voor dieren is ook zij overal inzetbaar binnen de praktijk.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren