Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

foto3.pngfoto2.png

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Blauwalg vergiftiging bij de hond

Wanneer het warm weer is, kan er in stilstaand of langzaam stromend water een plotselinge groei van blauwalgen plaatsvinden. Deze blauwalgen gedijen het beste bij temperaturen van 20 tot 30 graden en kunnen zowel in zoet als zout water voorkomen.

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen behoren tot een groep van de cyanobacteriën. Enkele van deze bacteriën zijn niet giftig, maar de meeste soorten zijn erg giftig en kunnen fatale gevolgen hebben voor mens en dier. De bacteriën gedijen goed door o.a hoge temperaturen, maar vooral ook als er afval (hondenpoep, brood voor de eenden, vissenvoer) in het water ligt.
De giftige stoffen in deze bacteriën zijn natuurlijk geproduceerde stoffen en worden gezien als de meest krachtige natuurlijke gifstoffen die er zijn. Als uw hond teveel giftige stoffen binnenkrijgt, kunnen de lever en het zenuwstelsel ernstig beschadigd raken. Vooral bij jonge kinderen en huisdieren kan het fataal zijn, omdat ze minder lichaamsgewicht hebben.
Honden zijn met name erg gevoelig voor blauwalgen, omdat ze tijden het zwemmen water binnen kunnen krijgen. Maar ook nadat zij gezwommen hebben in besmet water en daarna hun vacht schoonlikken, kunnen ze ook de toxines (gifstoffen) binnenkrijgen. Het is daarom altijd aan te raden uw hond te wassen nadat ze in verdacht water hebben gezwommen.

Symptomen

-    ademhalingsproblemenblauwalg 2
-    loomheid
-    overmatig kwijlen
-    braken
-    diarree
-    plassen
-    gebrek aan coördinatie
-    krampen

Er is helaas geen tegengif voor de toxines van de blauwalg, maar het is belangrijk om meteen een dierenarts in te schakelen bij een vermoedelijke blootstelling aan blauwalg. De symptomen van een blauwalg besmetting kunnen binnen enkele minuten optreden. Maar ook kan het 3 tot 5 uur duren voordat symptomen optreden (dit hangt af van welk soort bacteriën er in de blauwalg zitten). De neurlologische variant kan al binnen enkele minuten tot een uur de dood tot gevolg hebben. Niet alle honden zullen overlijden door het zwemmen in besmet water, maar omdat niet met zekerheid vast te stellen is in welke mate het water besmet is, is het toch belangrijk om zo snel mogelijk uw dierenarts te waarschuwen.

Therapie

Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts als uw hond in besmet water heeft gezwommen. Soms kan zinvol zijn om uw hond te laten braken (de dierenarts heeft hier een middel voor). Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk na het drinken van het water te doen (binnen 30-60 minuten).
U moet voorkomen dat de hond zijn vacht aflikt. De hond moet afgespoeld worden met schoon water. Let hierbij goed op dat u zelf niet in aanraking komt met de vervuiling.

Blauwalg of niet?

Niet altijd staat er een bord bij het zwemwater dat er sprake is van blauwalg. Een aantal dingen waarop u kunt letten:
-    blauw/groene waas over het water
-    mufachtige geur van het water
-    als de blauwalg tot bloei komt, kan het water ook bruin of roodachtig zijn
-    blauwalg onttrekt veel zuurstof uit het water waardoor vissterfte kan optreden. Als u veel dode vissen of andere dode dieren in het water ziet drijven, raden wij u af uw hond daar te laten zwemmen
-    Belangrijk is om alert te zijn bij warm weer. Meer informatie kunt u ook vinden op www.zwemwater.nl

Laatst aangepast op donderdag, 18 augustus 2016 16:22

Even voorstellen

Narda de Vos

Narda de Vos Narda de Vos is sinds 1 maart 2020 ons team komen versterken. In juli 2016 is zij afgestudeerd in Gent. Hier heeft zij diergeneeskunde gestudeerd in de richting paarden en runderen. Haar interesses liggen bij de drachtbegeleiding van merries. Zij wordt dan ook voornamelijk ingezet bij Flevofarm, een grote draversstoeterij…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren