Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Met je hond naar de hondenshow

Vier jaar geleden ben ik voor het eerst met een eigen hond naar een hondenshow geweest, dat was met onze eerste Zwitserse Herder: Luna. Na een paar jaar shows met haar gelopen te hebben, begon het te kriebelen, we wilden een tweede hond erbij. Dat werd Chico, een neef van Luna. Ook dit is een Zwitserse Herder, maar dan een reu.

 

Inmiddels is het showlopen een uit de hand gelopen hobby geworden. Met Luna kwamen we nooit verder dan een tweede plaats, maar met Chico komen we heel ver! Eigenlijk zijn we met Luna te laat begonnen, ze was toen al 7 maanden oud. Dus ons advies is: begin zo vroeg mogelijk. Met Chico zijn we al begonnen toen hij 9 weken oud was. Niet meteen een heel uur, maar eerst 10 minuten.

Wat moet je allemaal doen op een show? De hond moet mooi kunnen staan, lopen en zich goed laten bekijken. Maar dat is nog niet alles, je hebt allerlei dingen waar je rekening mee moet houden, zoals met losse lijn kunnen lopen, correct en rastypisch gangwerk laten zien, hond in stand zetten (dat is bij elk ras anders) en natuurlijk moet de hond schoon zijn.

Ik ga regelmatig met mijn honden naar een trimsalon om goed voor de dag te komen. Je presenteert tenslotte wel je favoriete ras. Zelf probeer ik er ook op mijn paasbest uit te zien. Ik heb al vaak meegemaakt en gehoord van keurmeesters dat een hond niet hoger geplaatst werd vanwege de kleding van de handler (dat is degene die de hond showt). Bij een witte hond zoals de mijne draag ik bijvoorbeeld nooit wit. Bij een donkere of andere kleur hond kan dat natuurlijk wel.

Ik volg training bij Gabrielle Veenstra, kynospirit te Sebaldeburen (www.kynospirit.nl). Je krijgt dan tips over praktisch alles wat met showlopen te maken heeft. Wat moet je doen, op welke afstand moet je lopen van je voorganger, hoe houd je de aandacht van de hond en hoe houd je je hond rustig? Dat zijn allemaal onderdelen die getraind worden. Ook krijg je les in het betasten van andere honden. Dat laatste vind ik erg leuk, omdat je zo leert hoe om te gaan met andere honden. Het allerbelangrijkste vind ik tenslotte: doe het met plezier!

Cynthia Dijkhuizen

 

Laatst aangepast op dinsdag, 12 augustus 2014 11:00

Even voorstellen

Dierenarts Margrit Terpstra-Meinen

Dierenarts Margrit Terpstra-Meinen Margrit is in 2005 afgestudeerd en heeft daarna eerst 1,5 jaar in een praktijk in Overijssel gewerkt. Hierna is ze vertrokken naar het hoge Noorden en werkt sinds 2007 met veel plezier in Winsum. Rundvee en schapen beslaan het grootste gedeelte van haar tijd, met als speciale interesse uiergezondheid en…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement