Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

foto3.pngfoto2.png

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Met je hond naar de hondenshow

Vier jaar geleden ben ik voor het eerst met een eigen hond naar een hondenshow geweest, dat was met onze eerste Zwitserse Herder: Luna. Na een paar jaar shows met haar gelopen te hebben, begon het te kriebelen, we wilden een tweede hond erbij. Dat werd Chico, een neef van Luna. Ook dit is een Zwitserse Herder, maar dan een reu.

 

Inmiddels is het showlopen een uit de hand gelopen hobby geworden. Met Luna kwamen we nooit verder dan een tweede plaats, maar met Chico komen we heel ver! Eigenlijk zijn we met Luna te laat begonnen, ze was toen al 7 maanden oud. Dus ons advies is: begin zo vroeg mogelijk. Met Chico zijn we al begonnen toen hij 9 weken oud was. Niet meteen een heel uur, maar eerst 10 minuten.

Wat moet je allemaal doen op een show? De hond moet mooi kunnen staan, lopen en zich goed laten bekijken. Maar dat is nog niet alles, je hebt allerlei dingen waar je rekening mee moet houden, zoals met losse lijn kunnen lopen, correct en rastypisch gangwerk laten zien, hond in stand zetten (dat is bij elk ras anders) en natuurlijk moet de hond schoon zijn.

Ik ga regelmatig met mijn honden naar een trimsalon om goed voor de dag te komen. Je presenteert tenslotte wel je favoriete ras. Zelf probeer ik er ook op mijn paasbest uit te zien. Ik heb al vaak meegemaakt en gehoord van keurmeesters dat een hond niet hoger geplaatst werd vanwege de kleding van de handler (dat is degene die de hond showt). Bij een witte hond zoals de mijne draag ik bijvoorbeeld nooit wit. Bij een donkere of andere kleur hond kan dat natuurlijk wel.

Ik volg training bij Gabrielle Veenstra, kynospirit te Sebaldeburen (www.kynospirit.nl). Je krijgt dan tips over praktisch alles wat met showlopen te maken heeft. Wat moet je doen, op welke afstand moet je lopen van je voorganger, hoe houd je de aandacht van de hond en hoe houd je je hond rustig? Dat zijn allemaal onderdelen die getraind worden. Ook krijg je les in het betasten van andere honden. Dat laatste vind ik erg leuk, omdat je zo leert hoe om te gaan met andere honden. Het allerbelangrijkste vind ik tenslotte: doe het met plezier!

Cynthia Dijkhuizen

 

Laatst aangepast op dinsdag, 12 augustus 2014 11:00

Even voorstellen

Susanne Smit

Susanne Smit Na een cursus tandheelkunde bij huisdieren is Susanne iedere week samen met dierenarts Aliedje of Stella te vinden in de tandheelkundige ruimte waar ze naast het reinigen van het gebit ook röntgenfoto’s maken en tegenwoordig zelfs gaatjes vullen. Ook heeft ze de cursus voor gedragsadviseur bij huisdieren gevolgd. Dat komt…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren