Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Ouderdom komt met gebreken

Dagelijks hebben we er zelf mee te maken: ouder worden. We hebben vaker de fysiotherapeut nodig en dragen een bril of lenzen. Een gehoor apparaat is heel normaal. En zijn onze heupen versleten? Geen probleem. Binnen een aantal maanden loop je met een kunstheup weer als vanouds.

Maar als we kijken naar onze dieren, is het helaas vaak zo dat zij met ouderdomskwalen door lopen. Ten eerste omdat dieren niet duidelijk laten zien wanneer ze pijn hebben of ziek zijn. En ten tweede omdat u als eigenaar de symptomen misschien niet altijd herkent.
Toch is het heel belangrijk dat problemen tijdig herkend worden, want in veel gevallen is er nog (relatief eenvoudig) wat aan te doen. We geven hieronder twee voorbeelden van ouderdomskwalen waar uw dier misschien ook mee te maken gaat krijgen.
 
Een klacht bij katten die we vaak horen is dat ze mager worden, veel water drinken en slecht eten. Vaak zit de kat lelijk in zijn vacht. Meestal hebben deze katten een nierprobleem.oude kat Soms echter, wordt de kat mager, ondanks dat deze (heel) goed eet. De kat zit vaak lelijk in zijn vacht. Veel van deze katten hebben een schildklier probleem.
Beide aandoeningen kunnen worden aangetoond door middel van een bloedonderzoek die we hier zelf in de praktijk kunnen doen.
En beide aandoeningen zijn te behandelen met medicijnen en voeding. Op deze manier kunnen veel katten nog jaren een goed leven hebben.
Bij honden horen we vaak dat ze veel liggen te slapen en weinig zin hebben om te wandelen. Uit onderzoek en röntgenfoto's blijkt vaak dat deze honden artrose hebben. Dit betekent dat het gewrichtskraakbeen versleten is. Dit veroorzaakt veel pijn en stijfheid. Bij mensen komt dit ook veel voor. Mensen krijgen echter vaak medicijnen die de ontsteking in de gewrichten remmen en de pijn verminderen. Daarnaast gaat men naar de fysiotherapeut en zal men moeten gaan bewegen en sporten om alles soepel te krijgen en houden. Ook voor honden bestaan er medicijnen die de ontstekingen remmen en de pijn verminderen.
 
Om u te helpen uw oudere dier zo lang mogelijk gezond te houden, biedt Dierenkliniek Winsum een senioren check-up aan.

Senioren check-up: voorkomen is beter dan genezen!

Wat houdt een senioren check-up bij ons op de praktijk in?

U komt samen met uw dier bij ons op de praktijk. Het is handig als u wat urine van uw huisdier kunt opvangen en meenemen naar de praktijk. De dierenarts zal bloed afnemen dat samen met de meegebrachte urine direct in ons laboratorium onderzocht zal worden. Bij de kat wordt tevens de bloeddruk gemeten.

Eén van onze assistenten zal samen met u het dier bekijken en een vragenlijst met u doornemen. Daarna zal de dierenarts uw dier verder nakijken en het verslag van de assistente en de uitslagen uit ons laboratorium samen met u bespreken. Mochten er problemen naar voren komen, dan krijgt u natuurlijk direct advies hierover. Als er verder onderzoek gedaan moet worden, dan kan dat in de meeste gevallen direct gedaan worden. De kosten van deze senioren check-up zijn voor de hond 109.95 euro en voor de kat 119.95 euro. Dit is een voordeel van 30 euro wanneer u alle onderzoeken apart zou laten doen.

Even op een rijtje:

- Dierenarts neemt bloed af voor onderzoek.

- Assistente gaat met u een vragenlijst bij langs.

- Urine wordt onderzocht op ontstekingen, suiker, bloed en eiwit.

- Bloed wordt onderzocht op lever en nier functie en op suikergehalte.

- Dierenarts kijkt naar gebit, oren, ogen, hart, longen, buikholte, huid en haren. Bespreekt de vragen lijst.

- Er wordt een bloeddrukmeting gedaan (bij de kat).

- U krijgt gelijk de uitslag van de verschillende onderzoeken.

- Indien nodig: vervolgonderzoek (bijv. röntgenfoto, echo, bloedafname ter controle van schildklier problemen tegen normaal tarief).

Laatst aangepast op donderdag, 15 januari 2015 15:59

Even voorstellen

Esther Klok

Esther Klok Assistente Esther Klok assisteert Francoise bij haar werkzaamheden met veel enthousiasme. Esther en haar vriend zijn zeer fanatieke menners. En niet onverdienstelijk: ze zijn al meerdere keren Nederlands kampioen geworden. Samen met Francoise heeft zij de sportbegeleiding voor paarden opgezet.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren