Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

De aanschaf van een kitten


In de lente en zomer worden vaak veel kittens aangeboden, maar wat is nou eigenlijk de juiste leeftijd om een kitten bij de moederpoes weg te halen? Hoe weet je of je een geschikte huiskat hebt? En is het verstandig om meerdere katten in huis te nemen?

Een poes heeft een draagtijd van ongeveer 63 dagen. Tijdens de dracht is het bij poezen net zo belangrijk als bij mensen om stress te voorkomen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de kittens van gestresste moederpoezen een stuk feller kunnen zijn. Ook als de moederpoes van zichzelf al erg angstig is en het kitten niet goed gesocialiseerd is, moet u goed nadenken of u dat kitten wilt nemen, het kitten heeft vaak al veel gedrag van zijn moeder overgenomen.

kitten 1

De eerste twee weken liggen de kittens vooral bij de moederpoes, hun oogjes zijn dan nog dicht. Rond de 3e levensweek begint de eerste socialisatie periode. Deze duurt ongeveer tot de 8e week. In deze periode is het erg belangrijk dat de kittens van alles gaan mee maken. Denk aan het wennen aan mensen, kinderen, honden, andere katten, het reismandje.. Deze prikkels moeten wel gedoseerd aangeboden worden en herhaald worden.

Als een kitten zo’n 10 weken oud is, is het goed om hem in huis te nemen. Het kitten heeft dan al veel geleerd en kent de ‘kattentaal’. Een kat begint op een leeftijd van ongeveer 12 weken aan zijn omgeving te hechten. Volgens de wet mag een kitten van zeven weken al bij zijn moeder weg. Dit is nog wel erg jong. Katten die zo vroeg bij hun moeder weggehaald zijn, laten op latere leeftijd eerder gedragsproblemen zien.

Een kitten kan vanaf de leeftijd van 9 weken gevaccineerd worden tegen kattenziekte en niesziekte. Tot die tijd hebben ze nog bescherming van de moederpoes, mits deze goed geënt is. De enting moet na drie weken herhaald worden voor een volledige bescherming. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kunnen ze gesteriliseerd en gecastreerd worden.

Mocht u al een kat in huis hebben en u wilt daar een kitten bij plaatsen, dan is het zeer belangrijk om het kitten goed te introduceren. Hier heeft u maar één kans voor! Lees hierover op internet of vraag uw dierenarts voor meer informatie.
Ten slotte: een kat is over het algemeen een solitair levend dier. Dit betekent dat ze het vaak prima als enige kat in een huishouden doen!

Laatst aangepast op maandag, 04 juli 2016 13:24

Even voorstellen

Esther Klok

Esther Klok Assistente Esther Klok assisteert Francoise bij haar werkzaamheden met veel enthousiasme. Esther en haar vriend zijn zeer fanatieke menners. En niet onverdienstelijk: ze zijn al meerdere keren Nederlands kampioen geworden. Samen met Francoise heeft zij de sportbegeleiding voor paarden opgezet.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren