Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Een kitten in huis en dan?

Een kitten in huis en dan?

Wanneer u een kitten ophaalt, is het verstandig om zowel een kleedje van het nieuwe huis als een kleedje van het nest in het reismandje te doen. Zo kan de vertrouwde geur van zijn nest mengen met de nieuwe geur van zijn toekomstige woonplek. Geef het kitten in uw huis een ruimte waar hij kan gaan wennen.

Begin in één kamer. Laat het kitten hier goed wennen en laat hem dan vanuit hier verder het huis verkennen. Zorg dat in deze ruimte twee kattenbakken, één voerbak en één waterbak aanwezig zijn. Goed om te weten: het aantal kattenbakken dat u nodig heeft, is het aantal katten + 1. Dus bij 3 katten heeft u 4 kattenbakken nodig.

Heeft u meerdere katten in huis? Dan moet u de katten rustig kennis laten maken. Hiervoor heeft u namelijk maar één kans. Als de eerste ontmoeting niet goed gaat, is de kans erg klein dat de katten daarna gezellig samen op de bank gaan liggen. Hoe kunt u dit het beste aanpakken?

U begint met beide katten in een aparte kamer. Daarna laat u de katten om en om het huis verkennen. Op deze manier kunnen ze namelijk gaan wennen aan de geur van de andere kat. Een kat zet dagelijks zijn territorium af door middel van geuren. Dit doet hij door met zijn kin ergens langs te wrijven, soms ook (helaas) met sproeien. Als u dit bovenstaande een aantal dagen gedaan heeft, kunt u de katten kennis met elkaar gaan laten maken. Het mooiste is om dit te doen op een manier dat ze elkaar wel kunnen zien, maar niet in gevecht kunnen raken. Bijvoorbeeld door een deur tijdelijk te blokkeren met gaas. Een bench is ook een optie, maar zorg er dan wel voor dat de kat die in de bench zit iets heeft om zich in te verstoppen, anders wordt het wellicht te bedreigend voor de kat.

Is dit ook goed gegaan? Dan kunt u de katten in één ruimte eten gaan geven. Let hierbij goed op de houding van de katten. Vaak zie je dat de oren naar elkaar toe gedraaid zijn en ze elkaar erg goed in de gaten houden, dit is dus nog niet echt een ontspannen houding. Zet later de bakjes wat dichter bij elkaar. Gaat dit allemaal goed? Dan zijn de katten aan elkaar gewend en kunt u ze alleen laten.

Gaat dit niet goed? Dan is er ergens in de gewenning of socialisatie iets mis gegaan. Ook kunnen sommige katten erg last hebben van stress van een andere kat. U kunt hier de volgende keer meer over lezen.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 08:36

Even voorstellen

Kitty van der Terp

Kitty is onze redder in nood. Mochten wij helemaal vast lopen kunnen we haar altijd bellen. Met haar liefde voor dieren is ook zij overal inzetbaar binnen de praktijk.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren