Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Vuurwerkangst

Zoals u weet hebben wij kwaliteit hoog in het vaandel staan. En een basisvoorwaarde voordat er over kwaliteit gesproken kan worden is het voldoen aan de Wet.
Er zijn verschillende wetten, besluiten en regelingen die op ons beroep van toepassing zijn. Een van die wetten is de Wet Diergeneesmiddelen. Hierin staat onder andere vermeld onder welke voorwaarden we welke diergeneesmiddelen mogen/moeten toepassen.

Waarom deze informatie zult u zich wellicht afvragen?


Wet- en regelgeving zijn soms direct van invloed op wat wij doen of juist niet doen. Er is lang niet altijd tijd om u tijdens een afspraak uitleg te geven over de verschillende achtergronden van ons handelen.
Binnen onze praktijk hebben wij regelmatig overleg. Er worden dan verschillende onderwerpen besproken die de praktijk aangaan. De afgelopen keer hebben wij de cascade-regeling weer eens goed doorgenomen.
Cascade regeling
Ieder diergeneesmiddel is officieel geregistreerd voor een “doeldier” en een “indicatie”; dit bepaalt bij welke aandoening we het medicijn mogen geven en aan welk dier. Het is “de eerste keus” van de dierenarts.
Het kan voorkomen dat er geen medicijn officieel geregistreerd is voor een bepaald dier met een bepaalde aandoening. Er is dan een beslisboom ontwikkeld die bepaalt onder welke voorwaarden we middelen zo’n situatie wel mogen of kunnen voorschrijven.
Deze beslisboom moet volgens de wet zorgvuldig gevolgd worden en ook op die manier vastgelegd worden in de patiëntenkaart.


Alprazolam
Een concreet voorbeeld is het gebruik van Alprazolam bij vuurwerkangst/ acute angst voor geluid. Tot 2015 was er geen officieel geregistreerd middel voor deze aandoening voor dieren geregistreerd. Dus werd Alprazolam redelijk vaak voor deze aandoening voorgeschreven.
Inmiddels zijn er twee middeleen (Sileo en Pexion) officieel geregistreerd voor deze aandoening voor de hond. Voor de kat kan dan via toepassing van de cascade ook deze middelen toegepast worden.
Alprazolam is een medicijn voor mensen. Dit soort medicijnen mogen wij pas voorschrijven als een van de laatste “redmiddelen” volgens de cascade-regeling; pas als de andere middelen niet goed genoeg werken of er andere (veterinair technische ) redenen zijn om deze niet voor te schrijven, mogen we volgens de wet dit soort medicijnen voor mensen bij dieren gebruiken.

 

Sileo

Sileo is een geneesmiddel dat dexmedetomidine hydrochloride bevat. Het is verkrijgbaar in de vorm van een oromucosale gel (een gel die wordt opgebracht op het slijmvlies van de mond).
Wanneer wordt Sileo voorgeschreven?
Sileo wordt gebruikt ter vermindering van acute stress en angst bij honden die samenhangen met geluid. Typische tekenen van stress en angst bij honden zijn onder andere hijgen, trillen, ijsberen, zoeken naar mensen, zich verbergen of proberen te ontsnappen, voedsel weigeren en ongepast urineren of ontlasten. Sileo wordt met een voorgevulde orale spuit aangebracht op het slijmvlies van de mond, tussen de wang en het tandvlees. Er wordt een aanvangsdosis gegeven wanneer de hond de eerste tekenen van stress vertoont of wanneer de eigenaar een typische stimulus waarneemt, zoals het geluid van vuurwerk of onweer. De toe te dienen dosis hangt af van het lichaamsgewicht van de hond. Als het geluid blijft voortduren en de hond weer tekenen van stress en angst vertoont, kunnen verdere doses worden toegediend met tussenpozen van twee uur, tot in totaal vijf maal tijdens elke gebeurtenis.
Hoe werkt Sileo?
De werkzame stof in Sileo, dexmedetomidine hydrochloride, is een soort kalmerend geneesmiddel genaamd alfa-2 adrenerge receptoragonist. Deze verhindert de afgifte van de neurotransmitter noradrenaline uit de zenuwcellen in het lichaam. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die ervoor zorgen dat zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Aangezien noradrenaline een rol speelt bij het in stand houden van alertheid en opwinding, vermindert een lagere afgifte ervan de ernst van acute stress en angst bij honden die samenhangt met geluid.

 

Pexion
Pexion is een diergeneesmiddel dat Imepitoïne bevat. Het is verkrijgbaar in tabletten.
Wanneer wordt pexion voorgeschreven?
Pexion kan worden ingezet voor het verminderen van onrust en angst geassocieerd met een fobie voor harde geluiden bij honden.
Begin de therapie 2 dagen voor de dag van de verwachte gebeurtenis met harde geluiden en ga door tijdens de gebeurtenis volgens de doseringstabel op basis van het lichaamsgewicht in kg hieronder.
Bij vastende honden is de biologische beschikbaarheid groter. Het tijdstip van toediening van tabletten ten opzichte tot het tijdstip van voeren moet constant worden gehouden.

Hoe werkt pexion?
Het heeft een sterk angstremmende, niet sederende werking en werkt op een soortgelijke manier in de hersenen als de benzodiazepines, dit zijn medicijnen die een rustgevende en angstremmende werking hebben. Benzodiazepinen oefenen hun werking uit door stimulering van de GABA-receptoren (GABA = gamma-aminoboterzuur, een neurotransmitter) in de hersenen. Deze interactie resulteert in een remming van de neurotransmissie (prikkeloverdracht).

 

Adatil tabletten
Adaptil is een natuurlijke angstremmer. Het is verkrijgbaar in tabletten
Wanneer worden adaptil tabletten voorgeschreven?
Adaptil tabletten kunnen worden gebruikt voor de vermindering van angst voor vuurwerk, onweer, reizen, trimsalon wedstrijden of een bezoek aan de dierenarts.
Hoe werkt adaptil?
Adaptil tabletten bevatllen een combinatie van natuurlijke amonozuren, GABA en vitamine B complex. Deze middelen samen hebben een positieve invloed op het verminderen van angst.
De tabletten hebben een snelle werking, namelijk al binnen 2 uur en werken maximaal 24 uur.
Als de werkzaamheid van adaptil afneemt kan veilig na 4 uur een nieuwe dosering gegeven worden.
Het zijn smakelijke tabletten en worden vaak zo opgegeten.
Adaptil tabletten kunnen gebruikt worden in combinatie met de andere producten van Adaptil zoals de halsband, spray of verdamper.

 

Adaptil calm spray, halsband en verdamper

Deze producten bevatten moeder feromonen. Een zogende moederhond produceert een feromoon, het zogenaamde Dog Appeasing Pheromone, of kortweg moederferomoon, gedurende 3 tot 5 dagen na de geboorte van de pups. Dit feromoon is een geruststellende boodschap en helpt puppy’s te kalmeren en gerust te stellen. Het geeft een sterk gevoel van veiligheid en comfort. De geruststellende eigenschappen van dit feromoon blijven behouden als honden volwassen zijn.
ADAPTIL is een kopie van het Dog Appeassing Pheromone en helpt zowel puppy's als oudere honden omgaan met nieuwe en stressvolle situaties. Wanneer de feromonen worden verspreid door de ADAPTIL producten, geeft dit hetzelfde sterke gevoel van veiligheid en comfort dat de hond kreeg in het nest bij zijn moeder.
Aangeraden wordt om de Adaptil tijdig in te zetten. Zowel de verdamper als de halsband werken een maand. De verdamper bestrijkt een gebied van 70m2 .

Feliway spray en verdamper

Dit is eigenlijk de adaptil, maar dan in de versie voor de kat.
De feliway classic verdamper geeft katten een vertrouwd en veilig gevoel, waarmee je ondersteuning kan bieden bij ongewenst gedrag, zoals sproeien, krabben en verstoppen. Deze kan als ondersteuning ook ingezet worden bij vuurwerkangst.

Calm dieet
Dit is een voeding dat alfa casozepine bevat. Deze stof zit normaliter in moedermelk en heeft ook een kalmerend effect op honden en katten. Met deze voeding moet tijdig gestart worden en wordt niet aangeraden bij heftige vuurwerkangst, maar ter ondersteuning.

Zylkene
Zylkene bevat het middel alfa casozepine. Dit is een middel dat kalmerend werkt en een vergelijkbare rustgevende werking heeft als valium maar niet slaapverwekkend is. Dit middel is afkomstig uit melk van moederdieren en heeft bij pups een kalmerend effect.
Het kan gegeven worden als er stress verwacht wordt. Bij honden en katten die al in de stress raken bij het horen van de eerste knal is het te adviseren om 1 maand tot 2 weken voor oudjaarsdag Zylkene te geven, zodat, als het eerste vuurwerk afgestoken wordt (soms al paar weken van tevoren), de medicatie al werkt.

 

Gedragstherapie
U kunt thuis gaan oefenen met een vuurwerk cd. Hier moet u tijdig mee beginnen, zeg in november. U begint de cd heel zachtjes af te draaien. Als uw hond erg rustig blijft kunt u hem steeds harder gaan zetten. Let hierbij goed op uw hond dat hij/zij geen stress signalen gaat vertonen.

 

Wat zijn stress signalen van een hond:
• Wegdraaien van het hoofd en wegkijken (zie ook de foto). De hond draait zijn hoofd weg van datgene wat hij wil vermijden.
• Tongelen (hierbij likt de hond zijn lippen en/of neus af)
• Ogen sluiten, langzaam knipperen met de ogen
• Vertraagd bewegen (sluipen)
• Lichamelijk wegdraaien, algehele afwending
• Gapen
• Hijgen
• Oogwit laten zien (vanuit een schuine hoek kijken waarbij je overduidelijk witte randen te zien krijgt rondom de ogen)
• Pootje liften (vaak wordt een van voorpoten kort of voor een langere tijd opgetild)
• Afschudden (stress kwijt raken, een teken dat er net iets stressvols plaatsvond)
• Vocaliseren (piepen, blaffen, janken)
• Lichamelijke onrust (druk doen, hyperactiviteit)
• Het stijf sluiten van de bek
• Bevriezen (het hele lichaam verstijfd)
• Overspronggedrag (plots krabben, 'uit het niets' beginnen met graven, druk beginnen te snuffelen of overdreven druk spelgedrag inzetten, niezen)
• Trillen
• Op de rug liggen, vaak inclusief het optrekken van pootjes en wegkijken.

 Sress20signalen

 

Wat zijn de stress signalen van een kat:
• ‘rillingen’ of rimpelingen over de rug
• zogenaamd slapen, met de ogen half open
• een stress-lik: snel het bekje aflikken
• een voorpootje optillen als de kat zit
• veel wassen, likken of bijten. In hevige gevallen kunnen zelfs kale plekken ontstaan
• sproeien in huis is vrijwel altijd een teken van stress
• wegkruipen. Het is niet normaal dat je kat een groot deel van de dag op zolder bivakkeert of alleen ‘s nachts op de bak durft.
• angstig miauwen
• rusteloos rondlopen
• haaruitval
• boulimie
• agressiviteit / prikkelbaarheid
• automutilatie - zichzelf bijten of krabben

 stress20signalen20kat edited


Wat kunt u verder nog doen om op oudjaarsdag uw huisdier te helpen:
1. Sommige dieren hebben angstremmende medicatie nodig ook als ze al in behandeling zijn geweest voor vuurwerkangst. Geef uw hond of kat zijn/haar medicatie op tijd. Beter te vroeg dan te laat! Ook kunt u speciaal voor honden ontwikkelde oordoppen, een koptelefoon en/of brillen gebruiken om de prikkels van het vuurwerk te verminderen. Gebruik deze echter nooit zomaar bij uw hond oefen hier van te voren mee.


2. Als u denkt dat de kans bestaat dat er vuurwerk zal worden afgestoken, blijf dan thuis of zorg dat een andere volwassene in huis is. Laat nooit een hond of kat alleen, als ze mogelijk een zeer angstige of fobische reactie op het afsteken van vuurwerk hebben.


3. Zorg dat u uw hond op tijd uitlaat op oudejaarsavond. Laat uw hond altijd aangelijnd uit, zodat hij/zij niet kan wegrennen als hij/zij ergens van schrikt. Als uw hond wegrent wordt zijn/haar gedrag intern (in de hersenen) beloond. Dit noemen we zelfbelonend gedrag: uw hond lost zijn/haar probleem op als hij/zij na de vlucht niet meer aan de prikkel (het geluid/zicht/geur van vuurwerk) is blootgesteld. Dit wordt als belonend beschouwd en uw hond zal het dus vaker gaan doen. Laat een kat met vuurwerkangst nooit buiten op oudejaarsavond; houd ze altijd binnen.


4. Doe alle ramen, gordijnen, rolluiken, jaloezieën en deuren dicht (dit dempt niet alleen de geluiden maar ook de lichtflitsen van afgestoken vuurwerk).


5. Laat wel wat lampen branden en zet de radio en/of televisie aan (dit dempt de geluiden van buiten af).


6. Mocht u zelf van het geluid van het afgestoken vuurwerk schrikken, zorg dat u snel herstelt en het goede voorbeeld geeft aan uw huisdier.


7. Als uw hond volledig in paniek raakt, aai hem/haar dan niet want dat kan tot opwinding en beloning leiden. In plaats van uw hond te aaien, houdt u hem/haar stevig vast (doe dit niet met een kat) en masseert u hem/haar met lange/diepe handbewegingen. Dit is iets heel anders dan hem/haar belonen voor het vertonen van schrikachtig gedrag. Doe dit alleen als het lijkt te helpen. Als de hond echt weg wil, laat hem/haar los. Probeer niet een angstige kat die in paniek is, vast te houden. Mocht de kat bij u op schoot willen zitten, dan kan dat.


8. U hoeft uw hond of kat niet te negeren als hij/zij angst vertoont. Probeer het dier naar zijn/haar veilige plek te brengen en praat tegen hem/haar op een rustige, kalmerende, normale manier. Als het dier fysiek contact zoekt en daarvan rustiger wordt, biedt dat dan ook aan. Laat de hond lekker tegen u aanliggen of de kat bij u op schoot komen, als hij/zij daar behoefte aan heeft. Probeer het dier af te leiden door te spelen of andere leuke dingen te doen (dan wordt vuurwerk door de hond gekoppeld aan iets positief).


9. Beloon uw dier royaal als hij/zij gewenst gedrag vertoont op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken en het dier rustig blijft of even naar de bron van het geluid kijkt, maar snel herstelt.

Laatst aangepast op vrijdag, 18 oktober 2019 08:33

Even voorstellen

Rianne Hammingh

Rianne is sinds juli 2019 bij ons in dienst als vaste vervanger. Haar passie ligt bij katten. Thuis heeft ze dan ook twee maine coons rond rond lopen. Daarnaast heeft ze nog een haflinger Joris en een dochtertje Romy. Rianne is flexibel inzetbaar binnen de praktijk en u kunt haar…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren