Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Castratie van de reu

Castreren kan vanaf de leeftijd van een ½ jaar. Bij het castreren van de reu worden beide testikels verwijderd waardoor de reu blijvend onvruchtbaar wordt en minder mannelijk gedrag vertoont. Dit effect kan tijdelijk met het implantaat Suprelorin® nagebootst worden, het werkt een ½ jaar en hiervoor is geen operatie nodig.

Bij castratie worden beide testikels (zaadballen) verwijderd. Belangrijk is dat beide ballen ingedaald zijn. Is dit niet het geval, dan is er sprake van een heel andere operatie omdat dan de buikholte geopend wordt. Castratie kan al vanaf een leeftijd van 6 maanden.

Voordelen

-minder kans op weglopen (loopse teven)
-minder fel tegen andere reuen
-minder neiging om overal tegenaan te plassen of te ‘rijden’
-minder kans op voorhuidontsteking
-minder kans op goedaardige vergroting van de prostaat op latere leeftijd

Nadelen

-elke narcose heeft een (heel klein) risico
-de hond zal na de castratie makkelijker dik worden
-heel zelden treedt urine-incontinentie op na castratie
-de operatie kan niet ongedaan gemaakt worden

Voor de operatie

Het is van belang dat de hond nuchter is als hij onder narcose gebracht wordt. Dit betekent dat hij 6 uur van te voren geen eten meer mag hebben (wel water). De hond kan namelijk misselijk worden van de narcose en als hij moet overgeven is er een kleine kans dat de hond stikt, omdat het braaksel in de luchtpijp terecht kan komen. Voordat de hond onder narcose wordt gebracht, wordt er eerst naar het hart en de longen geluisterd. Als dit allemaal in orde is, wordt de hond onder algehele narcose gebracht.

De operatie

Voor de operatie krijgt de hond een injectie met pijnstilling. De hond wordt voor de operatie geïntubeerd en aan de bewaking gelegd. Het gebied rondom de ballen wordt geschoren, gewassen en ontsmet. Er wordt voor de balzak een sneetje gemaakt, waardoor beide testikels verwijderd kunnen worden. De wond wordt onderhuids gehecht. Deze hechtingen hoeven niet verwijderd te worden.

Na de operatie

U kunt de hond een paar uur later weer bij ons ophalen. Het is belangrijk dat u de hond in een rustige en warme omgeving weg legt. De hond kan wat schrikachtig zijn van de narcose, dus houd andere dieren en kinderen even uit de buurt. U krijgt na de operatie pijnstilling mee en een blikje lichtverteerbaar voer voor de hond. Mocht de hond aan de wond gaan likken of bijten, kunt u altijd even een kap bij ons op komen halen. De hond moet de eerste paar dagen na de operatie aangelijnd uitgelaten worden, dit ook omdat de hond gedesoriënteerd kan zijn van de narcose.

Implantaat

Om de reu tijdelijk onvruchtbaar te maken, kan uw reu een implantaat onder de huid krijgen (Suprelorin®). Dit zorgt ervoor dat de reu gedurende een ½ jaar geen mannelijke geslachtshormonen meer aanmaakt en daardoor tijdelijk als een gecastreerde reu door het leven gaat. Na dit ½ jaar is de implantaat weer uitgewerkt en is de situatie weer hetzelfde als voorheen.

Onderzoek effect op gedrag

Er is onderzoek (Hopkins et al) gedaan naar het gedrag van reuen voor en na de castratie. Hieruit is het volgende gebleken:
- geheven poot plassen: 80% van de reuen toont 50% verbetering na castratie en 40% van de reuen toont 90% verbetering na castratie.
- rijden (dominant gedrag): ruim 65% van de reuen toont 50% verbetering na castratie en 25% toont 90% verbetering na castratie.
- zwerven/ weglopen: 65% van de dieren toont 50% verbetering en 40% toont 90% verbetering na castratie.

Laatst aangepast op dinsdag, 14 februari 2017 11:22
Meer in deze categorie: « Bijsluiters Chippen »

Even voorstellen

Susanne Smit

Susanne Smit Ook assistente Susanne Smit ondersteunt Francoise bij haar werkzaamheden. Susanne is zelf ook een groot paardenliefhebster. Elke dag is zij op een van haar twee paarden te vinden; Marnix en Woody.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren