Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Sterilisatie van de teef

Steriliseren kan vanaf een leeftijd van een ½ jaar, bij honden met een volwassen gewicht boven de 25 kg wachten we liever, i.v.m. urine incontinentie, tot 3 maanden na de eerste loopsheid. De eierstokken worden verwijderd en, indien afwijkend, de baarmoeder ook. Sterilisatie kan op de traditionele manier via een snee in de buikholte, maar ook laparoscopisch (kijkoperatie) waar slechts 2 kleine gaatjes nodig zijn.

 

We spreken over steriliseren terwijl we feitelijk castreren. Bij een sterilisatie wordt een dier namelijk alleen maar onvruchtbaar gemaakt, maar blijven de geslachtsorganen aanwezig in het lichaam. De teef zou gewoon loops worden en aantrekkelijk blijven voor reuen. Dit is echter niet wat we willen, dus verwijderen we de eierstokken en soms ook de gehele baarmoeder. Dit heet castreren. Desondanks blijven we het sterilisatie noemen om geen verwarring te scheppen.

 

Sterilisatie kan vanaf een leeftijd van 6 maanden, dus vaak al voor de eerste loopsheid. Bij honden met een volwassen van gewicht van 25 kg is het advies om na de eerste loopsheid te steriliseren. Dit kan dan het beste tussen twee loopsheden in gebeuren, vanaf 3 maanden na de loopsheid.

Voordelen

- geen loopsheid meer, dus ook geen pups
- geen schijnzwangerschap meer
- geen kans meer op baarmoederontsteking
- bij sterilisatie op jonge leeftijd duidelijk minder kans op tumoren in de melkklieren op latere leeftijd
- minder kans op suikerziekte op latere leeftijd

Nadelen

- elke narcose heeft een (heel klein) risico
- de teef zal na de operatie makkelijker dik worden
- sommige teven (vooral de zwaardere rassen) kunnen op latere leeftijd incontinent worden
- de operatie kan niet meer ongedaan gemaakt worden
- bij bepaalde rassen verandert de vacht soms

Voor de operatie

Het is van belang dat de hond nuchter is als ze onder narcose gebracht wordt. Dit betekent dat ze 6 uur van te voren geen eten meer mag hebben (wel water). De hond kan namelijk misselijk worden van de narcose en als ze moet overgeven is er een kleine kans dat ze stikt, omdat het braaksel in de luchtpijp terecht kan komen. Voordat de hond onder narcose wordt gebracht, wordt er eerst naar het hart en de longen geluisterd. Als dit allemaal in orde is, wordt de hond onder algehele narcose gebracht.

De operatie

Voor de operatie krijgt de hond een injectie met pijnstilling. De hond wordt voor de operatie geïntubeerd en aan de bewaking gelegd. De buik wordt geschoren, gewassen en ontsmet. Als er op de traditionele manier wordt gesteriliseerd, wordt er een snee in de buurt van de navel gemaakt. De eierstokken worden verwijderd en, indien afwijkend, ook de baarmoeder. De wond wordt onderhuids gehecht. Deze hechtingen lossen vanzelf op en hoeven dus niet verwijderd te worden. Als er via laparoscopie wordt gesteriliseerd, worden 2 kleine gaatjes in de buik gemaakt waardoor geopereerd wordt. Lees verder op: laparoscopische sterilisatie.

Na de operatie

U kunt de hond een paar uur later weer bij ons ophalen. Het is belangrijk dat u de hond in een rustige en warme omgeving weglegt. De hond kan wat schrikachtig zijn van de narcose, dus houd andere dieren en kinderen even uit de buurt. U krijgt na de operatie pijnstilling mee en een blikje lichtverteerbaar voer. Mocht de hond aan de wond gaan likken of bijten, maak dan een jasje voor haar. U kunt de hond op een oud laken zetten en hierin gaten voor de poten knippen. Het laken kan dan op de rug vast geknoopt worden. Als dit niet lukt, kunt u altijd een kap (hondenkraag) bij ons komen ophalen. De hond moet de eerste paar dagen na de operatie aangelijnd uitgelaten worden, dit ook omdat de hond gedesoriënteerd kan zijn van de narcose.

Laatst aangepast op dinsdag, 14 februari 2017 11:18

Even voorstellen

Ana Rubio Garcia

Ana Rubio Garcia Ana is 9 jaar geleden uit Spanje gekomen voor de zeehonden ze werkt dan ook op het zeehondencentrum in Pieterburen. Daar ligt haar hart. Ze doet veel onderzoek en gaat naar vele congressen. In 2009 heeft ze haar diploma als dierenarts gehaald. Sinds februari 2018 is ze 2 middagen in…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren