Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Vuurwerkangst

Oud & Nieuw betekent voor veel huisdieren een angstige periode. Als eigenaar zijnde is het erg vervelend om uw hond of kat zo angstig te zien. Hoe kunt u uw huisdier het beste helpen? Hieronder volgen enkele tips voor de aanpak van vuurwerkangst bij de hond en de kat. Onze voorkeur gaat uit naar de lange termijn aanpak.

Lange termijn aanpak

Wanneer u als eigenaar ruim van tevoren wilt gaan trainen met uw huisdier dan kan dit aan de hand van een speciale cd met geluiden. Er zijn verschillende cd’s op de markt. De hond of kat krijgt het geluid van vuurwerk geleidelijk te horen. Uiteraard begint u met het zacht afspelen van de cd. Wanneer er niet met angst wordt gereageerd op het geluid, kan dit beloond worden met spel, voer of aandacht. Vervolgens kan het geluid iets harder worden gezet. Deze training (afhankelijk van uw huisdier) kan zo’n 6 weken in beslag nemen. Voor honden kan het zinvol zijn om extra aandachttrainingen en appeltrainingen te doen, zodat uw hond meer vertrouwen krijgt in u en de omgeving. Deze aanpak kan ondersteund worden m.b.v. medicijnen zoals clomicalm®.

Korte termijn aanpak

Wanneer u kiest voor de korte termijn aanpak, zijn er verschillende medicijnen die gebruikt kunnen worden. Deze mogen maar kortstondig gebruikt worden vanwege de zware belasting van nieren en lever en andere bijwerkingen. Onze voorkeur gaat uit naar de alprazolam®. Dit middel heeft twee werkingen, namelijk kalmerend en spierverslappend. Hierdoor wordt uw huisdier rustig en zal minder snel in paniek raken. Het grote voordeel van Alprazolam® is dat het veel sterker de angst verminderd dan diazepam® en ook een blokkerend effect op het geheugen heeft. De harde knallen en de angst worden dus als het ware niet onthouden. Belangrijk bij dit middel is wel dat de behandeling gestart wordt bij dieren in rustige toestand. Bij onrustige dieren blijkt het product langzamer en slechter te werken dan bij rustige dieren, daarom wordt aangeraden vroeg (rond 30 december) met de medicatie te starten.
Er zijn overigens ook andere medicijnen die gegeven kunnen worden. U kunt bij de balie terecht voor meer informatie.

Extra tips

• Laat de hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is.
• Geef het huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint. Voorbeelden hiervan kunnen zijn kauwstaaf en voerspelletjes.
• Sluit de gordijnen, zodat uw huisdier het vuurwerk niet kan zien.
• Zet eventueel de radio of de TV aan (let wel op dat het geen programma is met harde geluiden).
• Laat uw huisdier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden.
• Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven.
• Bij gewenst gedrag, dus geen vertoon van angstgedrag, kan uw huisdier beloond worden d.m.v. voer, spel of aandacht.
• Probeer uitingen van angstgedrag te negeren. Niet omdat steun geven niet helpt, maar wel om eventuele problemen met aangeleerd angstgedrag later te voorkomen. U steunt uw dier overigens ook door het preventief af te leiden en samen te spelen, of door er simpelweg te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst.
• Bij zowel de korte als de lange termijn aanpak kan bij honden ook de DAP® verdamper en/of halsband worden gebruikt. Voor katten is er de Feliway® verdamper. Hetzelfde geldt voor voedingssupplementen als Zylkene® en Telizen®.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 08:33

Even voorstellen

Esther Klok

Esther Klok Al 20 jaar is Esther deel van ons team en zowel aan de balie als in de operatiekamer te vinden. Jaren geleden is ze begonnen met het assistenten spreekuur. Daarnaast doet ze in overleg met de dierenartsen bewegingstherapie en heeft ze alle nascholing gevolgd om goed advies te kunnen geven…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren