Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Bezoekje aan de dierenarts

De meeste katten komen, als ze jong zijn, een paar keer bij de dierenarts om te worden gevaccineerd en gecastreerd of gesteriliseerd. Op latere leeftijd is ziekte of een ongeluk vaak de reden om naar de dierenarts te gaan. Een heleboel katten worden oud zonder dat ze in hun verdere leven een dierenarts gezien hebben.
Gelukkig laten veel mensen hun kat wel ieder jaar vaccineren bij de dierenarts. Hierdoor krijgen het kattenziekte virus en het niesziekte virus minder kans zich te verspreiden en dus ook minder kans om niet gevaccineerde dieren te besmetten.
Bovendien wordt uw kat bij het jaarlijkse vaccinatie bezoek aan de dierenarts uitgebreid onderzocht en zal aan u als eigenaar allerlei vragen gesteld worden over de kat. Vooral bij de oudere kat is goede observatie van het gedrag erg belangrijk. Katten zijn namelijk meesters in het niet laten blijken van pijn of ziekte. Door zo’n jaarlijkse controle kunnen vroegtijdig aandoeningen opgespoord en zo nodig behandeld worden.

Eigenaren zien vaak op tegen de reis met de kat naar de dierenarts. Het is voor de kat, en daardoor ook het baasje, een stressvolle gebeurtenis. Allereerst moet de kat, die vaak aanvoelt dat er wat gaat gebeuren, gepakt worden en in een kooitje gestopt worden waar hij persé niet in wil. Dan komt het vervoer naar de kliniek met een kat die aan één stuk door miauwt. In de wachtkamer zitten andere eigenaren met katten en honden. Sommige honden vinden het reuze interessant zo’n kat in een kooitje en gaan uitgebreid met hun kop tegen het deurtje van de kattenmand aan snuffelen. Kat in paniek, eigenaar nog meer gestrest. Dan moet de kat op de behandeltafel weer uit het mandje worden gehaald, wat de kat nu niet meer wil. En dan moet het lichamelijk onderzoek nog beginnen… Zo’n bezoek aan een dierenarts is inderdaad heel enerverend voor kat en eigenaar.

Het bezoekje aan de dierenarts vanuit het oogpunt van de eigenaar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bezoekje aan de dierenarts vanuit het oogpunt van de kat:

 

 

 

 

 

 Maar het kan ook anders...

Zorg dat u een vervoersmandje hebt waar de bovenkant makkelijk afgehaald kan worden. Rieten mandjes zijn schattig om te zien, maar uitermate onpraktisch bij een onwillige kat.
Zet het mandje ruim van te voren (dagen/weken) in huis neer met een lekker dekentje of zoiets erin. U kunt het ook zo neerzetten dat de kat er altijd in kan. De kat went aan het mandje en gaat het als een veilig hokje beschouwen (sommige katten vluchten al naar buiten als de eigenaar met  het mandje aan komt zetten).
Het is aan te raden om de kat als het dier nog jong is een paar keer voor een kort ritje in het mandje in de auto te vervoeren. Er gebeurt niets met de kat en de kat zal het later als minder bedreigend ervaren. Als de dag van de afspraak is aangebroken, zorg er voor dat de kat al ruim van de voren in het mandje wordt opgesloten (geen vangacties vlak voor vertrek). Er bestaan producten die je in het mandje kan sprayen en die een kalmerende werking op de kat hebben (Feliway®). Als u eenmaal in de kliniek bent, zorg dan dat het mandje niet op de grond staat. Zorg voor oogcontact met de kat en probeer de kat met zachte stem te kalmeren. Zorg er ook voor dat geen hond voor het mandje komt snuffelen.
U kunt bij de meeste praktijken een afspraak maken, zodat u niet in een volle wachtkamer terecht komt. Erg gestreste katten kunt u beter in de auto laten en pas naar binnen brengen als u meteen naar de behandelkamer door kunt gaan.
Dan komt de volgende angstige gebeurtenis: uit het mandje op de tafel bij de dierenarts.

U bent bij de dierenarts met de kat op de behandeltafel. Indien mogelijk wordt het deksel van het mandje gehaald en kan de kat even rustig zitten en zijn omgeving opnemen. Komt u voor de jaarlijkse enting, dan zal de dierenarts eerst de kat onderzoeken en u vragen of u nog afwijkend gedrag bij de kat gezien heeft.
Een tip: maak van te voren een lijstje van wat u wilt vragen/vertellen aan de dierenarts.

Wat kijkt de dierenarts allemaal na?

Het lichaamsgewicht en de conditie van de kat zullen genoteerd worden. Valt de kat af of heeft hij juist overgewicht? Hoe ziet de vacht eruit: zitten er vlooien(poepjes) of schilvers in, is het mooi glanzend en glad of juist mottig? Vooral inspectie van de mondholte en het gebit is erg belangrijk. Katten hebben namelijk nogal eens heftig ontstoken tandvlees dat erg pijnlijk is. De kat zal daardoor soms kleinere beetjes gaan eten. Ogen en oren worden geïnspecteerd op afwijkingen en de dierenarts zal naar de bespiering kijken. Er wordt geluisterd naar hart en longen en in de buik gevoeld. Ook krijgt u de nodige vragen over de kat. Wat voor eten krijgt de kat, drinkt de kat meer of minder, is er sprake van braken of diarree, is het gedrag van de kat veranderd? Bij een oudere kat is het extra belangrijk om door middel van zo’n onderzoek en de vragen tijdig afwijkingen te constateren. Soms is er dan ook aanvullend urine- en/of bloedonderzoek nodig.

Juist bij de oudere kat is het voor de eigenaar belangrijk om z’n kat goed te observeren. Katten zijn meesters in het verbergen van allerlei problemen. Vooral niet laten zien dat je een probleem hebt. Veel eigenaren denken dat een oudere kat nu eenmaal rustiger is en minder beweegt. Maar de kat kan heel goed artrose (gewrichtsslijtage) daardoor pijn in z’n rug, heupen of ellebogen hebben, waardoor hij minder beweegt en zich minder vaak wast. Ook minder en kleinere beetjes eten kan wijzen op een probleem zoals beginnend nierfalen of ontsteking in de bek. Het tegenovergestelde, erg veel eten en toch vermageren, kan weer het gevolg zijn van een schildklierprobleem. Weten wat normale verouderingssymptomen zijn en wat afwijkend, is dus vaak lastig maar ook erg belangrijk, aangezien tijdig onderkennen van ziekte eraan kan bijdragen dat de kat langer en gezonder leeft.
Neem dus tijdig contact op met uw dierenarts als u vindt dat uw kat ander gedrag vertoont. De kat is vooral afhankelijk van uw zorg en observatievermogen.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 14:02

Even voorstellen

Pier Prins

Pier Prins Als eigenaar alleen maar organiseren en op kantoor zitten, is niets voor Pier. Spreekuren draaien en opereren wil hij voor geen goud missen. Al jaren is hij degene die zich binnen de kliniek heeft gespecialiseerd in de begeleiding rondom de dracht bij teven. Ook de orthopedie is iets wat hem…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren