Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Castratie van de kater

Castreren kan vanaf een leeftijd van een ½ jaar. Bij het castreren van de kater worden beide testikels verwijderd waardoor de kater blijvend onvruchtbaar wordt en minder mannelijk gedrag vertoont. De operatie wordt gedaan via een klein sneetje in het scrotum. Dit sneetje wordt niet gehecht. I.v.m. de overvolle asiels raden wij sterk aan om katers te laten castreren.

Het castreren van een kat is om gezondheidsredenen niet noodzakelijk. Toch zijn er voldoende andere redenen om de kat te laten castreren. De kater is geslachtsrijp op een leeftijd van 6-9 maanden. Vanaf deze leeftijd kan de kat de neiging krijgen om overal tegen aan te plassen, ook wel sproeien genoemd. Dit kan in huis zijn, maar als de kat buiten komt wordt vaak de hele buurt onder handen genomen. Op deze leeftijd krijgt de urine van de kat de typische doordringende katerlucht. De hormonen krijgen de overhand bij de kat, wat ervoor zorgt dat deze nog weinig thuis zal zijn. Hij zal de neiging hebben om vaker te gaan zwerven. Bij deze zwerftochten zal hij drukke wegen oversteken, met alle risico’s vandien. Ook zal hij, tijdens zijn zoektocht naar een krolse poes, regelmatig in gevecht raken met andere katten. Dit vaak tot ergernis van de buurt. Om nog maar niet te spreken van de wonden en abcessen die het gevolg hiervan kunnen zijn.

Voordelen

- minder kans op sproeien of plassen in huis
- minder sterke urinegeur
- minder drang om buiten te gaan zwerven en daardoor minder kans op aanrijding, ongelukken, vechtwonden
- de kater wordt huiselijker
- minder kans op ongewenste kittens

Nadelen

- er is een grotere kans dat de kater dikker zal worden na de castratie. Door de kat meteen minder voer te geven, voorkom je dit.
- elke narcose heeft een (heel klein) risico

Voor de operatie

Het is van belang dat de kat nuchter is als hij onder narcose gebracht wordt. Dit betekent dat hij 6 uur van te voren geen eten meer mag hebben, wel water. De kater kan namelijk misselijk worden van de narcose en als hij moet overgeven is er een kleine kans dat hij stikt. Dus als de kater normaalgesproken buiten komt, hou hem dan even een nachtje binnen. U weet nooit wat de kat buiten allemaal tegenkomt. Voor de operatie wordt eerst goed geluisterd naar het hart en de longen. Als dit allemaal in orde is, wordt de kater onder algehele narcose gebracht.

De operatie

Voor de operatie krijgt de kater een injectie met pijnstilling. De haren worden van het scrotum verwijderd en het gebied wordt gewassen en ontsmet. In de balzak wordt een klein sneetje gemaakt waardoor de testikels naar buiten worden gebracht, afgebonden en weggenomen. Het sneetje hoeft niet te worden gehecht.

Na de operatie

U kunt bij ons wachten in de wachtkamer tot de kat geopereerd is. Het castreren van een kater neemt veel minder tijd in beslag dan het steriliseren van een poes en meestal staat u binnen een half uurtje alweer buiten. Het is belangrijk dat u de kat in een rustige en warme omgeving weglegt. De kat kan wat schrikachtig zijn van de narcose, dus houd andere dieren en kinderen even uit de buurt. U krijgt na de operatie een blikje lichtverteerbaar voer mee voor de kat.

Laatst aangepast op dinsdag, 14 februari 2017 11:22
Meer in deze categorie: « Bijsluiters Chippen »

Even voorstellen

Pier Prins

Pier Prins Als eigenaar alleen maar organiseren en op kantoor zitten, is niets voor Pier. Spreekuren draaien en opereren wil hij voor geen goud missen. Al jaren is hij degene die zich binnen de kliniek heeft gespecialiseerd in de begeleiding rondom de dracht bij teven. Ook de orthopedie is iets wat hem…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren