Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Chippen

Chippen het onderhuids aanbrengen van een transponder ter grootte van een rijstekorrel. Hiermee kan het dier geïdentificeerd worden. Chippen is verplicht om een dier mee te nemen over de grens en bij het afsluiten van een ziektekostenverzekering voor dieren. Elk jaar in juni kunt u uw huisdier tegen gereduceerd tarief laten chippen.

Als uw huisdier ooit weg mocht lopen, wilt u het natuurlijk zo snel mogelijk weer terug vinden. Er zijn verschillende manieren om uw huisdier te identificeren. U kunt uw hond of kat een halsbandje omdoen met een kokertje of penning eraan. Het nadeel hiervan is echter dat het kokertje, de penning of soms zelfs het hele bandje verloren kunnen gaan. Tot voor kort werden huisdieren nog regelmatig getatoeëerd, maar tegenwoordig gebeurt dit niet meer. De tatoeages zijn vaak slecht leesbaar en bovendien is het aanbrengen van een tatoeage pijnlijk.

Tegenwoordig chippen we onze huisdieren ter identificatie. Als u uw huisdier mee wilt nemen naar het buitenland dan is het tevens verplicht dat uw huisdier gechipt is! Ook om een ziektenkostenverzekering voor uw huisdier af te sluiten, is chippen verplicht.
De chip heeft ongeveer de grootte van een rijstkorrel. Elke chip heeft een uniek nummer. Dit nummer bestaat uit 15 cijfers en wordt gekoppeld aan uw persoonlijke gegevens. Deze gegevens worden geregistreerd bij de databanken voor gezelschapdieren.

De transponder kan door iedereen met een afleesapparaat (reader) gelezen worden. Zowel alle dierenartsenpraktijken, dierenambulances als dierenasiels zijn in het bezit van een dergelijke reader. Het nummer dat op het afleesapparaat komt te staan, kan op internet opgezocht worden op de site van Daisyweb of op de site van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren (NDG).

Het inbrengen van de transponder gebeurt met een injectienaald. Hoewel deze naald wel wat dikker is dan een naald waarmee de dieren hun jaarlijkse prik krijgen, is er nauwelijks reactie waar te nemen. Al met al is het niet pijnlijker dan de jaarlijkse vaccinatie met het dunnere naaldje.

Juni is elk jaar maand van het chippen. In deze maand kunt u tegen gereduceerd tarief uw huisdier bij ons laten chippen.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 13:58

Even voorstellen

Francoise Rey

Francoise Rey Françoise Rey is in 2000 afgestudeerd aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Daarna is zij enige jaren werkzaam geweest op de paardenklinieken van de Universiteit Utrecht, zowel in de patiëntenzorg als voor het geven van onderwijs. Daarna is zij in 2004 neergestreken in het Groningse Winsum als Erkend Paardendierenarts. In…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren