Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Rabiës

Rabiës is een dodelijke virusziekte waartegen gevaccineerd kan worden. Het tast het zenuwweefsel van het slachtoffer aan. Vaccinatie is verplicht als u met uw huisdier de grens over gaat. Per land gelden er verschillende wachttijden voor datum van vaccineren t.o.v. datum van grens oversteken.

Verplichte vaccinatie?

In Nederland is de vaccinatie tegen rabiës, oftewel hondsdolheid, niet verplicht, maar wanneer u met uw hond, kat of fret buiten de Nederlandse grenzen komt wel. Tevens is het dan vereist dat uw huisdier is voorzien van een Europees paspoort en dat hij of zij gechipt of getatoeëerd is.

Wat is Rabiës?

Rabiës is een ziekte die door een virus wordt veroorzaakt. Besmetting vindt plaats door bijtwonden van besmette dieren of mensen. Alle zoogdieren kunnen er mee besmet raken. Het virus tast het zenuwstelsel van het slachtoffer aan. Via de zenuwbanen bereikt het virus uiteindelijk de hersenen. De naam hondsdolheid komt van het ‘dol’ (gek) worden na een beet van een besmette hond. Hoe verder de beet van het hoofd van het slachtoffer is gebeurd, des te langer zal het duren voordat het slachtoffer ziek wordt. Deze tijd, de incubatietijd, kan benut worden om de patiënt te behandelen met antistoffen om het uitbreken van de ziekte te voorkomen. Lukt dit niet, dan zal het slachtoffer komen te overlijden.
Zoals u zult begrijpen, is er een terechte angst voor rabiës. In Nederland heeft sinds 1962 geen overdracht van rabiës van dier naar mens meer plaatsgevonden. Ook in de meeste andere Europese landen heeft men het voorkomen van rabiës goed onder controle. Om dit zo te houden, is er besloten om bij transport van dieren over de grenzen verplicht preventief te vaccineren tegen rabiës.

Reizen naar het buitenland met uw huisdier

Voor de meeste landen in Europa volstaat 21 dagen wachttijd tussen het moment van vaccineren en de datum van vertrek naar het buitenland. Uitzonderingen zijn Ierland, IJsland, Malta, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk en Zweden. Bij deze landen is het vereist om een bloedonderzoek te laten doen bij uw huisdier waarbij gecontroleerd wordt of de vaccinatie tegen rabiës voldoende is aangeslagen (de hoeveelheid antistoffen wordt gemeten). Voor dit bloedonderzoek geldt ook weer een wachttijd (vaak 3 maanden), dus dit betekent dat je voor bovengenoemde landen op tijd moet beginnen met de voorbereidingen voor reizen naar het buitenland met je huisdier. Voor informatie over voorbereidingen voor landen buiten Europa kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts of kijk op www.licg.nl.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 13:55
Meer in deze categorie: « Giardia Huidproblemen »

Even voorstellen

Angelique Hooyer

Angelique Hooyer Voor de meeste klanten is Angélique een bekend gezicht. Zij bemant bijna dagelijks de balie. Om de klanten goed te kunnen helpen bij de keuze van de juiste (dieet) voeding heeft ze zes cursussen gevolgd en is ze nu voedingdeskundige. Daarnaast vindt Angélique het heel belangrijk om goed advies te…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren