Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Seniorenprogramma

We krijgen er zelf mee te maken: ouder worden. We hebben vaker de fysiotherapeut nodig, dragen een bril of lenzen. Een gehoor apparaat is heel normaal en zijn onze heupen versleten, geen probleem: binnen een aantal maanden loop je met een kunstheup weer als vanouds.
Maar als we kijken naar onze dieren, is het helaas vaak zo dat zij met ouderdomskwalen door blijven lopen. Ten eerste omdat ze het niet goed laten zien als er wat mis is. En ten tweede omdat u als eigenaar de symptomen niet altijd herkent. Toch is het heel belangrijk dat problemen tijdig herkend worden, want in veel gevallen is er nog (relatief eenvoudig) wat aan te doen.
Wij adviseren daarom uw huisdier, als deze eenmaal de leeftijd van 8 jaar heeft bereikt, twee keer per jaar na te laten kijken bij uw dierenarts.

 

Voorbeelden van veel voorkomende ouderdomskwalen bij huisdieren

1. Bij katten is een veel voorkomende klacht dat ze, als ze ouder worden, mager worden en veel drinken. Vaak gaan ze ook wat lelijk in hun haar zitten. In veel gevallen hebben deze dieren een nierprobleem. Dit kan worden aangetoond door een bloedonderzoek die we hier zelf in de praktijk kunnen doen. De behandeling bestaat over het algemeen uit dieetvoeding en  medicijnen. Veel katten hebben op deze manier nog jaren een goed leven.
2. Bij honden horen we vaak dat ze veel liggen te slapen en weinig zin hebben om te wandelen. Uit onderzoek en röntgenfoto’s blijkt dan vaak dat ze artrose hebben. Dit betekent dat het gewrichtskraakbeen versleten is. Dit veroorzaakt veel pijn en stijfheid. Bij mensen komt dit ook veel voor. Mensen krijgen echter tabletten die de ontsteking in de gewrichten remmen en de pijn verminderen. Daarnaast gaat men naar de fysiotherapeut en zal men moeten gaan bewegen en sporten om alles soepel te krijgen en te houden. Bij honden is dit precies hetzelfde. Ze krijgen speciale medicatie en worden behandeld bij de dierfysiotherapeut (de dierfysiotherapeut waar wij mee samen werken is Anja Aartsen uit Annen). Sommige honden volgen bewegingstherapie bij ons op de praktijk en gaan daarmee thuis aan de slag.

Om u te helpen uw oudere dier zo lang mogelijk gezond te houden bieden we een senioren check-up aan. Gemiddeld genomen kunt u er vanuit gaan dat uw dier vanaf 7 jaar senior is. Grote hondenrassen zijn al vanaf 5 jaar senior.

Wat houdt een seniorenconsult in?

U komt samen met uw dier op afspraak bij ons op de praktijk. Het is handig als u wat urine van uw huisdier kunt opvangen en meenemen naar de praktijk. De dierenarts zal bloed afnemen dat samen met de meegebrachte urine direct in ons laboratorium onderzocht zal worden.
Eén van onze assistentes zal samen met u het dier bekijken en allerlei onderwerpen met u bespreken. Daarna zal de dierenarts uw dier verder nakijken en het verslag van de assistente en de uitslagen uit ons laboratorium samen met u bespreken. Mochten er problemen naar voren komen, dan krijgt u natuurlijk direct advies hierover. Als er verder onderzoek gedaan moet worden, kan dat in de meeste gevallen direct gedaan worden.

De kosten van de senioren check-up zijn €111.60 voor de hond. Voor de kat liggen de kosten op 121,75 euro. Dit is zo'n 30 euro goedkoper dan wanneer alles apart in rekening gebracht zou worden.

Gratis assistentenspreekuur

U kunt ook op afspraak terecht op de gratis consulten van onze assistentes. Op dinsdag- en woensdagmiddag (en 1 keer in de 2 weken de woensdagavond) controleren ze bij uw dier: het gebit, de vacht, de ogen, de oren en het gewicht. Daarnaast kijken ze hoe het dier beweegt en bespreken de ouderdomskwalen met u.

Gelukkig betekent ouder worden tegenwoordig niet per definitie dat je de gebreken maar moet accepteren. In de meeste gevallen is er veel aan te doen!

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 13:43

Even voorstellen

Laura de Vries

Laura de Vries Laura is na haar stage periodes bij ons blijven hangen. Vanaf 1 mei 2017 is zij werkzaam als paraveterinair bij ons in de kliniek. Doordat zij haar diploma paraveterinair heeft is ze overal inzetbaar in de praktijk. Dus u kunt haar aan de balie tegen komen, maar ook in de…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren