Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Vaccinaties

Het is ons advies om katten te laten vaccineren. Hierdoor beperken we het risico op uitbraken van ernstige, besmettelijke kattenziekten. Vaccineren houdt in dat er een kleine hoeveelheid, vaak verzwakte, ziekteverwekker wordt toegediend waardoor een individu afweerstoffen gaat maken om bij een echte infectie met die ziekteverwekker niet ziek te worden.
Katten worden op de leeftijd van 9 en 12 weken gevaccineerd tegen katten- en niesziekte. Daarna is jaarlijkse herhaling nodig, startend op de leeftijd van 1 jaar. De vaccinatie tegen kattenziekte hoeft niet elk jaar herhaald te worden. Als u met uw kat naar het buitenland gaat, is vaccineren tegen Rabiës verplicht.

Niesziekte

Niesziekte is de meest voorkomende infectieziekte bij de kat. Het is een uiterst besmettelijke aandoening die alle slijmvliezen van het lichaam aantast en waar katten flink ziek van kunnen zijn. Niesziekte is een ziekte die door meerdere ziekteverwekkers wordt veroorzaakt, namelijk het calicivirus, het herpesvirus en chlamydia (een klein soort bacterie). De ziekteverschijnselen van deze drie lijken zo sterk op elkaar dat ze samengevat worden onder de noemer niesziekte. Vaak komt er secundair nog een bacterie bij: Bordetella bronchiseptica. De belangrijkste manier van verspreiding is via direct contact van kat op kat. De naam niesziekte is wat misleidend want niet iedere kat met niesziekte, niest ook echt. Niesziekte tast de slijmvliezen van ogen, luchtwegen en het maag/darmstelsel aan. Besmette katten hebben ontstoken ogen, vieze neusuitvloeiing en soms zweertjes op de tong. Vaak gaat het geheel gepaard met diarree. Ze hebben koorts en laten hun eten en drinken staan en niezen of kwijlen vaak. Vooral jonge dieren kunnen heel ziek zijn van een niesziekte infectie. Hun afweersysteem is nog niet volledig ontwikkeld en ze zijn vaak nog niet gevaccineerd. Toch is niesziekte - mits tijdig ontdekt" goed te behandelen. Wel bestaat de kans dat de kat levenslang last blijft houden opflikkering van de symptomen bij verlaagde weerstand.

Kattenziekte

Kattenziekte is een zeer besmettelijke virusziekte die elke katachtige kan treffen. Het virus, feline panleukopenievirus, veroorzaakt met name afwijkingen aan het maagdarmkanaal en een verminderde weerstand doordat de witte bloedcellen doodgaan. Het virus is buiten de kat zeer resistent en kan nog maanden in de omgeving aanwezig blijven. Katten die nooit buiten komen lopen natuurlijk minder risico op besmetting. Maar zoals al blijkt uit het bovenstaande, kunt u als mens ongewild en onbedoeld het virus mee naar huis nemen. Katten die besmet zijn met het virus kunnen sloom worden, hoge koorts krijgen en de eetlust verliezen. Ook kunnen ze veel braken en hebben ze vaak last van diarree, met als gevolg uitdroging. Door de verminderde afweer kunnen andere infecties het ziektebeeld verergeren. Kattenziekte heeft een hoog sterftepercentage, vooral onder jonge katten. Sommige katten sterven zonder ziekteverschijnselen. Er is vrijwel geen behandeling mogelijk tegen de ziekte, wel kunnen ondersteunende maatregelen, zoals infuus en antibiotica, getroffen worden. Het vaccineren van uw kat tegen kattenziekte is dus van levensbelang!

Rabiës

Dit virus, beter bekend als ‘hondsdolheid’, is besmettelijk voor alle zoogdieren, dus ook voor de mens. In Nederland komt hondsdolheid niet meer voor, maar als u uw kat mee neemt naar het buitenland bent u wettelijk verplicht uw kat te laten vaccineren tegen rabiës. Afhankelijk van het land waar u naartoe gaat, moet u aan een bepaalde wachttermijn voldoen. De vaccinatie tegen rabiës is drie jaar geldig. Infectie vindt plaats door een beet van een besmet dier, het virus wordt namelijk overgedragen via speeksel. Pas als het virus de hersenen bereikt, zullen symptomen optreden. Sommige katten worden traag en schuw, andere katten daarentegen worden "dol" en vertonen een sterke agressie en rusteloosheid. Andere symptomen zijn: diarree, braken, koorts, coördinatieproblemen, hoesten en zelfs coma. Als de ziekte eenmaal acuut is, heeft een behandeling geen zin meer.

Vaccinatieschema

leeftijd

 9 weken  kattenziekte en niesziekte
 12 weken  kattenziekte en niesziekte
 1 jaar  kattenziekte en niesziekte
 2 jaar  niesziekte
 3 jaar  niesziekte
 4 jaar  kattenziekte en niesziekte
 5 jaar  niesziekte
 etc.  
Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 13:42

Even voorstellen

Susanne Smit

Susanne Smit Ook assistente Susanne Smit ondersteunt Francoise bij haar werkzaamheden. Susanne is zelf ook een groot paardenliefhebster. Elke dag is zij op een van haar twee paarden te vinden; Marnix en Woody.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren