Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Gebit

De tanden en kiezen van knaagdieren groeien het hele leven door. Bij een normaal gebit staan de snijtanden op elkaar, net zoals de kiezen, waardoor deze op een natuurlijke manier slijten. Door het knagen en kauwen op voedsel, slijten ze ook. Door aangeboren afwijkingen of verkeerde voeding kan dit slijten verkeerd gaan en groeien de kiezen en tanden verkeerd (haken) of te ver door (olifantstanden). Als u uw knaagdier verdenkt van gebitsproblemen, is het verstandig zo snel mogelijk langs te komen.

Als de tanden en kiezen meer groeien dan dat ze slijten, kunnen ze te lang worden en problemen veroorzaken. Bij een afwijkende stand van de snijtanden zullen meestal de bovensnijtanden naar binnen gaan groeien tot in de mondholte. Lippen, tong en gehemelte kunnen beschadigd raken en gaan ontsteken. De ondersnijtanden gaan meestal uit de bek groeien of kunnen de bovenlip raken. Doordat de bek niet goed kan sluiten, zullen ook de kiezen niet goed afslijten op elkaar waardoor hier haken kunnen ontstaan. Deze kunnen de wang en de tong beschadigen.

 

 

Op bovenstaande foto kunt u duidelijk zien dat er haken op de kiezen zijn ontstaan en deze vormen een zgn. brug die de tong insluit.

Oorzaken

- te weinig vitamine C in de voeding, hierdoor kunnen tanden en kiezen los komen te zitten.
- afwijkende stand van de snijtanden. Hierdoor kunnen de snijtanden niet goed op elkaar afslijten. Deze afwijkende stand ontstaat vaak door een gebrek aan vitamine C en/of calcium in de voeding van het knaagdier maar kan ook aangeboren zijn.
- afwijkende stand van de kiezen. Hierdoor slijten de kiezen niet goed af en kunnen haken op de kiezen ontstaan die erg pijnlijk voor het knaagdier kunnen zijn. Ook deze afwijkende stand ontstaat vaak door een gebrek aan vitamine C en/of calcium.
- door een ongeluk kan een tand afbreken. Vaak groeit deze na een tijdje weer terug. Meestal echter groeit de tand verkeerd, waardoor hij een afwijkende stand krijgt.
- te weinig knaagmogelijkheden voor het knaagdier, waardoor de tanden en kiezen niet genoeg kans krijgen om te slijten.

Symptomen

• niet eten
• veel speeksel rondom de bek en kin
• slechte conditie, slechte vacht
• ontstekingen van de ogen
• zwellingen aan de kop door abcessen
• diarree of verstopping
• vermageren

Als u uw knaagdier van gebitsproblemen verdenkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk met uw knaagdier naar de dierenarts te gaan. Zeker wanneer hij niet meer eet, is dit van belang. Een knaagdier moet namelijk blijven eten, omdat zijn darmen anders niet goed werken. De dierenarts kan bekijken of de tanden van uw knaagdier inderdaad te lang zijn. Ook kunnen er haken op de kiezen zitten, dit is soms beter te zien wanneer het knaagdier onder narcose is.

 

De behandeling

Haken op kiezen en te lange snijtanden worden weggefreesd en geboord. Dit gebeurt vaak onder narcose. Daarna is het vooral belangrijk om de juiste voeding te geven.

Laatst aangepast op donderdag, 30 mei 2013 14:17

Even voorstellen

Susanne Smit

Susanne Smit Na een cursus tandheelkunde bij huisdieren is Susanne iedere week samen met dierenarts Aliedje of Stella te vinden in de tandheelkundige ruimte waar ze naast het reinigen van het gebit ook röntgenfoto’s maken en tegenwoordig zelfs gaatjes vullen. Ook heeft ze de cursus voor gedragsadviseur bij huisdieren gevolgd. Dat komt…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren