Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

foto3.pngfoto2.png

Over Dierenkliniek Winsum

Dierenkliniek Winsum staat 24 uur per dag met het hele team voor u klaar om de meest optimale zorg te bieden aan uw dier. We doen dit met grote betrokkenheid en veel aandacht. Wij zijn geopend op ma t/m vr van 8.00-12.00 uur en van 13.15-17.30 uur. Daarnaast zijn wij 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor spoedgevallen. Elke zaterdag is er een spreekuur van 9 tot 12 uur op afspraak (geen extra kosten voor het consult).

Graag tot ziens!

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Het nut van supplementen bij het paard

Osteochondrose (OC) is een afwijkende structuur van het bot in gewrichten. Wanneer bij de omzetting van kraakbeen naar bot stukjes verbeend kraakbeen loslaten, noemt men dit osteochondrose dissecans (OCD). Dit ontstaat bij paarden al op zeer jonge leeftijd, maar kan in veel gevallen ook voorkomen worden. Hierop hebben verschillende zaken invloed: erfelijkheid, exterieur, voldoende beweging en voeding. Twee factoren spreken hierbij erg tot de verbeelding: erfelijkheid en voeding.

Het nut van supplementen

Om het belang van de mineralen magnesium en fosfor aan te tonen, liet PAVO een onderzoek uitvoeren door de Gezondheidsdienst voor Dieren en de Wageningen Universiteit.
63 KWPN veulens van 0 tot 5 maanden deden mee. Zij werden onderverdeeld in twee groepen: één groep kreeg een supplement, de andere groep niet. Het supplement bestond uit extra magnesium en fosfor. Er werd geen calcium toegevoegd, omdat dan de opname van magnesium en fosfor wordt beperkt. Vier maanden lang kregen de veulens uit de eerste groep het supplement toegediend en op een leeftijd van 5 maanden werden alle veulens op de röntgenfoto gezet.

Controlegroep                                  Met supplement

 Aantal veulens   OC-incidentie    Aantal veulens  OC-incidentie
3142%3222%Om te zien of OC ook op latere leeftijd (5 - 12 maanden oud) is terug te dringen, werd een tweede onderzoek gedaan. De insteek van het onderzoek was hetzelfde. Alle veulens hadden totdat zij 5 maanden oud waren geen supplementen gehad. Voor de tests werden de veulens al op de röntgenfoto gezet.
Bij de controlegroep was het aantal veulens met OC na afloop hetzelfde als aan het begin. Bij de veulens die wel een supplement hadden gehad, bleek het aantal veulens met OCD sterk gedaald.

Belangrijk is dat het effect van de supplementen het grootst is in de leeftijd van 0 tot 5 maanden oud. Ook tot 12 maanden hebben de supplementen nog effect, maar daarna niet meer.

 Bron: De paardenkrant van vrijdag 3 februari 2012

 

 

 

Laatst aangepast op dinsdag, 09 april 2013 22:39

Even voorstellen

Susanne Smit

Susanne Smit Ook assistente Susanne Smit ondersteunt Francoise, Aliedje en Narda bij hun werkzaamheden. Susanne is zelf ook een groot paardenliefhebster. Elke dag is zij op een van haar twee paarden te vinden; Marnix en Woody.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren