Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

Natuurlijke geboorte of keizersnede?

Soms lukt het schapen niet om op een natuurlijke manier te bevallen. Omdat het lam toch het liefst levend geboren wordt er een keizersnede gedaan. Bent u benieuwd hoe dat gaat? Dat kan u hieronder zien!

Een kleine beschrijving:
De dierenarts voelt via de geboortegang of het lam via de normale weg geboren kan worden. Wanneer dit om wat voor reden niet lukt, wordt besloten een keizersnede te doen. Daarvoor dient de ooi op de rechterzijkant te liggen. Aangezien zij zelf niet stilletjes blijft liggen, zal ze moeten worden vastgebonden. Dit kan op een hek, op een stropak of een grote plank, wat maar voorhanden is. Dan maakt de dierenarts de plek vrij waar de snede moet komen en waar dus straks het lam (vaak is het er maar eentje) door geboren wordt. Dus scheren, wassen en desinfecteren. Op de plaats van de snede wordt de ooi lokaal verdoofd per injectie. De snede wordt geplaatst en de huid, onderhuids vet en spierlagen worden ingesneden. Vervolgens wordt de buik geopend en gaat de dierenarts op zoek naar de baarmoeder.

Is de baarmoeder in zicht, dan wordt deze geopend en wordt het lam uit de vliezen gehaald. Bij de ooi worden baarmoeder, spierlagen en huid weer gehecht, waarna ze losgemaakt wordt en het lam kan gaan verzorgen en melk geven.. Als het goed is staat het lam al in het hok of is het druk bezig op te staan op het moment dat de dierenarts klaar is.

 

 

 

 

 

 

Laatst aangepast op dinsdag, 18 oktober 2016 17:01

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement