Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

Vaccinaties Schapen & Geiten

Tegen een aantal ziektes kunnen schapen gevaccineerd worden:schapen

•  Blauwtong
•  “Het Bloed”
•  Zomerlongontsteking (Pasteurella)
•  Zere bekjes (Ecthyma)
•  Rotkreupel
•  Q-koorts

Blauwtong:

Schapen en lammeren hoeven maar 1x per jaar gevaccineerd te worden. Het beste is om dit te doen vlak voor het knuttenseizoen, dus van mei tot en met juli. De knut is het mugje dat de ziekte overbrengt. De dieren zijn dan het hele jaar beschermd. Geiten moeten de eerste keer dat ze geënt worden twee keer geënt worden met een tussentijd van 3 weken. Lammeren kunnen vanaf 3 weken leeftijd geënt worden.

 

“Het bloed”:

Ooien vaccineren: 4 weken voor het aflammeren. Enters vaccineren: 8 en 4 weken voor het aflammeren en na 4 weken de herhalingsvaccinatie. De lammeren krijgen nu via de biest afweerstoffen binnen tegen het bloed. Deze bescherming voor “Het bloed” werkt ±12 weken.

Een andere optie is om de lammeren te gaan vaccineren. Dit kan vanaf 2 weken leeftijd en moet dan voor een optimale bescherming ook herhaald worden na 4-6 weken.

 

Het Bloed & Zomerlongontsteking:

Ooien vaccineren: 4 weken voor het aflammeren. Enters vaccineren: 8 en 4 weken voor het aflammeren en na 4 weken de herhalingsvaccinatie. De lammeren krijgen nu via de biest afweerstoffen binnen tegen het bloed en zomerlongontsteking. De bescherming voor het bloed werkt ± 12 weken, die voor zomerlongontsteking aanmerkelijk korter, slechts 3 á 4 weken. Een andere optie is om de lammeren te gaan vaccineren. In dit geval houdt de bescherming voor zomerlongontsteking veel langer aan, namelijk bijna 2 maanden. Lammeren vaccineren kan vanaf 3 weken leeftijd met na 4 weken een herhalingsvaccinatie.

 

Zere Bekjes (Ecthyma):

Al sinds enkele jaren vaccineren wij op enkele bedrijven met succes tegen zere bekjes. Het vaccin dat wij gebruiken, is een levend vaccin en moet daarom ook alleen ingezet worden op bedrijven die problemen hebben of vorig jaar problemen hebben gehad met zere bekjes. De ooien kunnen voor het aflammeren gevaccineerd worden. De ooien maken zelf afweerstoffen en geven deze afweer door via de biest aan de lammeren. Een andere mogelijkheid is om bij de eerste verschijnselen van zere bekjes te gaan vaccineren. De dieren zullen veel sneller van de infectie afkomen en de symptomen zullen aanmerkelijk minder zijn. Preventief ooien vaccineren: Eenmalige injectie 3-4 weken voor het aflammeren. Tijdens besmetting: Eenmalige injectie; een enkele keer is na 10 dagen een herhalingsinjectie nodig als de verschijnselen niet snel genoeg opknappen.

 

Rotkreupel:

De vaccinatie tegen rotkreupel is zeer effectief om de ziekte te voorkomen en om een infectie die er al is zo snel mogelijk onder controle te krijgen. De vaccinatie werkt 4-6 maanden effectief, het is dus verstandig om vlak voor een risicoperiode te gaan vaccineren. De injectie is pijnlijk en geeft een lokale reactie. In verband met de heftige reactie, is het niet verstandig drachtige dieren in de laatste twee maanden van de dracht te vaccineren. Basisvaccinatie: 2x vaccineren met een tussentijd van 4 tot 6 weken. Herhaling voor iedere risicoperiode. Lammeren kunnen vanaf een leeftijd van 3 maanden gevaccineerd worden.

 

Q-koorts:

In verband met de uitbraak van Q-koorts in Nederland kan er gevaccineerd worden tegen Q-koorts. Professionele melkschapenbedrijven en bedrijven met een publieke functie (open dagen, kinderboerderij, deelname keuringen etc.) zijn verplicht om voor 1 augustus alle dieren te vaccineren tegen Q koorts. Als u uw dieren vrijwillig wilt laten vaccineren, kunt u dat bij de praktijk aanvragen en kunnen wij het vaccin bestellen.

Laatst aangepast op donderdag, 22 juni 2017 15:28

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement