Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

Wormen bij het schaap

schaapPreventief ontwormen?:

In vrijwel de hele wereld staat preventief en vaak ontwormen sterk ter discussie. In sommige landen is het zelfs verboden, omdat de resistentie van alle wormen tegen de beschikbare wormmiddelen toeneemt. Ook in Nederland wordt er regelmatig resistentie tegen alle beschikbare middelen aangetoond. Dit betekent dat de ontwormmiddelen niet meer werken en de dieren alsnog doodgaan of lijden aan de worminfectie (verminderde groei). Het is dus zaak om ontwormen tot het minimum te beperken, maar ziekte dient wel voorkomen te worden. Denk niet dat het resistentieprobleem uw deur wel voorbij zal gaan!

Met een uitgekiend Beweidingsschema, specifiek voor uw bedrijf, kunnen we ervoor zorgen dat u pas laat in het jaar hoeft te beginnen met ontwormen, zonder een te hoog risico op problemen. Voor het maken van zo’n schema, kunt u bij ons terecht. U kunt zo een heel bedrag en moeite voor ontwormen uitsparen! Verder kunnen we u aan de hand van Mestonderzoek van een koppel adviseren over ontwormen en wanneer dit nodig is. Op de praktijk zijn verschillende middelen voor ontworming te verkrijgen. Voor advies kunt u altijd bellen (0595 - 441706) of langskomen op de praktijk.

GEITEN ONTWORMEN: ALTIJD 1,5-2x DE DOSERING VAN SCHAPEN!
Voorbeeld schaap is 1 ml per 50 kg dan is het voor de geit 1,5 tot 2 ml per 50 kg!

Haemonchus contortus / Lebmaagworm:

Deze worm zorgt vooral vanaf juli voor problemen. De lebmaagworm geeft geen diarree, maar zuigt in de lebmaag bloed. Bij een heftige infectie kunnen de schapen acuut sterven zonder dat er verschijnselen zijn op te merken. De dieren worden slap en erg bleek (te zien aan de slijmvliezen van de ogen). Ook kan het zijn dat, bij een minder heftige infectie, de lammeren niet groeien en een dorre vacht hebben. De cyclus van deze worm (vanaf de eitjes die op de weide komen totdat de schapen hieruit weer geïnfecteerd kunnen worden) duurt 3 weken, van maart t/m mei en van september t/m november. In de zomer (juni t/m augustus) duurt de cyclus maar 2 weken. Om weidebesmetting in het voorjaar tegen te gaan, moeten de ooien min. 2 dagen voor het naar buiten gaan, of bij het aflammeren, behandeld worden met een middel als Oramec, Dectomax of Cydectin. 

Afbeelding: Wormen & coccidiose door het seizoen heen. Lintwormen zijn in deze afbeelding buiten beschouwing gelaten en spelen normaal gesproken een zeer beperkte rol. Wormenseizoen

Nematodirus / Voorjaarsworm:

Een worm die erg gevaarlijk kan zijn, speciaal bij lammeren. Problemen ontstaan meestal zo’n 3 weken na het naar buiten gaan. De lammeren hebben (ernstige) donkere diarree, drogen uit en sterven uiteindelijk door uitdroging. Het probleem ontstaat meestal op een weide waar vorig jaar ook lammeren hebben gelopen. Schapenlammeren die laat in het voorjaar geboren worden kunnen ook in de herfst nog besmet worden met Nematodirus. Deze lammeren hebben in het voorjaar namelijk geen weerstand opgebouwd tegen nematodirus. Lammeren moeten behandeld worden met een middel waar een bezimidazol in zit (Bovex of Panacur suspensie). Op de praktijk kunnen we u goed adviseren, de dosering is hier erg belangrijk. Volwassen schapen hoeven niet behandeld te worden.

Trichostrongyliden:

Dit zijn wormen die in de darmen voorkomen en wèl diarree veroorzaken. Daarnaast vermageren de schapen en groeien de lammeren aanzienlijk minder. Ze zorgen meestal na het voorjaar, dus zomer en najaar, voor problemen. Om te weten of dit de oorzaak is van de problemen, kan er mestonderzoek gedaan worden. 

Wat kunnen wij voor u betekenen?:

  • Beweidingsadvies & opstellen bedrijfsspecifiek beweidingsschema
  • Mestonderzoek + advies
  • Het Abonnement Wormonderzoek Lammeren (zie ook Laboratorium schaap & geit)
  • Behandeladvies voor wormen, coccidiose en/of leverbot
  • Cursus: "Wormen bij het schaap"
Laatst aangepast op dinsdag, 17 april 2018 15:44

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement