Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

Ziekten rondom het aflammeren

Slepende melkziekte:

Deze aandoening wordt gezien in de laatste weken van de dracht bij ooien die drachtig zijn van meerlingen. Doordat de lammeren zoveel energie vragen om te groeien en ook veel ruimte innemen in de buik van de ooi, kan deze niet voldoende voer opnemen. Zij gaat haar eigen vetreserves aanspreken, maar dat loopt uit de hand. De afvalproducten die vrij komen bij de vetverbranding kunnen door de lever niet verwerkt worden en komen in het bloed terecht. Deze stoffen werken vergiftigend voor het schaap en zij zal daardoor nog minder gaan eten. De adem van het dier ruikt naar aceton.

Verschijnselen: De dieren lopen eerst wat slingerend, worden dan extreem sloom, herkauwen en eten niet meer en sterven uiteindelijk. 

Risicofactoren voor het optreden van de ziekte:

  • Meerlingdrachten
  • Vette ooien (conditiescore >4,0)
  • Te abrupte voerovergangen (van buiten naar binnen)
  • Slechte / matige kwaliteit van het voer in het laatste gedeelte van de dracht
  • Plotselinge stress als gevolg van selecteren, scheren, bekappen etc.

Therapie:

In een vroeg stadium helpt een behandeling door ons nog wel, maar vaak is de ontsporing al te ver en sterft het dier ondanks de inspanningen.

Voorkomen is beter dan genezen! Als u 1 dier in de koppel heeft met slepende melkziekte, moeten er voor de hele groep maatregelen worden getroffen! Voor een specifiek advies: neem dan contact op met de praktijk!

Melkziekte:Lijfbieder lepel

Deze aandoening lijkt wat verschijnselen betreft veel op slepende melkziekte. De oorzaak is echter een te laag calcium gehalte in het bloed. Ook dit treedt al enkele weken voor het aflammeren op, maar kan ook na het aflammeren nog voorkomen. Na een geleidelijke verlaging van het calcium in het bloed kan door een verminderde voeropname, plotselinge stress en calcium-arm voer een zodanig tekort optreden dat dieren ziek worden. Verschijnselen: De dieren worden traag en sloom, blijven achter bij het koppel, willen niet eten, reageren schrikkerig, lopen slingerend of kunnen niet meer staan. Om de diagnose te stellen kunnen we op de praktijk binnen 10 min. het calciumgehalte in het bloed onderzoeken. Ernstige gevallen worden behandeld met een calcium infuus. Milde verschijnselen kunnen behandeld worden door 20 ml/cc Calcitad onderhuids toe te dienen. Dit kan meerdere malen herhaald worden. Daarnaast moet overgegaan worden op calciumrijker voer, bijv. brokken of de voeding hiermee aanvullen. Wederom wilt u hiermee ook de overige dieren behoeden voor dezelfde verschijnselen.

Lijfbieder:

Een lijfbieder is een schaap met een roze uitpuiling uit de schede. Soms is ook de baarmoedermond te zien als een rozet. Dit wordt met name tijdens de laatste weken van de dracht gezien. Als het niet ernstig is, zakt het zo af en toe terug. Ook kan het zijn dat het dier er enorm op perst. Omdat er een erfelijke component aanwezig is, wordt geadviseerd om met dit schaap en haar lammeren niet verder te fokken. Behalve een erfelijke oorzaak kan dit veroorzaakt worden door een verhoogde druk in de buikholte, met name bij een meerlingdracht (2-4 lammeren). De therapie kan zijn het plaatsen van een “lepel” of het zetten van een bühnerhechting (een strik). Dit zorgt ervoor dat de boel binnen blijft en het schaap er niet meer op perst. Als het schaap toch doorgaat of begint met persen is het erg moeilijk om het schaap en de lammeren te redden. Zorg er in ieder geval voor dat het schaap ondanks het persen wel blijft eten. Soms kunnen de lammeren er eerder uitgehaald worden als het echt niet meer gaat. Vooral als een schaap een bühnerhechting heeft moet u goed opletten of het schaap al aan het lammeren is. De knoop kan er dan even uitgehaald worden, zodat de lammeren geboren kunnen worden. Daarna kan de strik weer aangetrokken worden. De bühnerhechting moet door een dierenarts gezet worden.

Laatst aangepast op dinsdag, 17 januari 2017 09:11

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement