Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

Jongveeopfok

Jongvee, de Toekomst:

Jongvee vormt de basis voor gezond melkvee van morgen. Een gezonde start betekent een goede biestverstrekking in de eerste levensdagen. De melkperiode moet zo vlekkeloos mogelijk verlopen waarin het kalf zijn maximale groei kan halen. Naderhand schakelt het kalf over van melk op ruw- en krachtvoer en groeit op een gezonde manier door om op ongeveer 2 jarige leeftijd probleemloos af te kalven en melk te gaan produceren. Voor de jongveeopfok kunnen wij als praktijk een Cursus Jongveeopfok verzorgen voor iedereen die de jongveeopfok een warm hart toedraagt! Biestkwaliteit

Biestvoorziening:

De biestvoorziening is een zeer belangrijk startpunt voor afweer van het kalf tegen diverse ziekteverwekkers. Uit de afbeelding blijkt dat biest zo snel mogelijk verstrekt moet worden: 1.De biestkwaliteit neemt snel af en 2. De opname in de darm neemt snel af (de doorlaatbaarheid van de darm voor grote antilichamen neemt af). Om te kijken of de biestvoorziening bij u op het bedrijf voldoende is kunt u verschillende metingen doen. U kunt allereerst zelf met een colostrometer (verkrijgbaar bij de praktijk) bepalen wat de dichtheid/kwaliteit van de biest is. Is dit het geval, maar doen de kalveren het nog niet naar wens dan is het verstandiger om bloed af te nemen bij de jonge kalveren en te testen op de concentratie afweerstoffen. Op deze manier controleren we zowel de biestkwaliteit als de biestopname door het kalf.

Groeicurve Praktijk

Groeicurve:

Als praktijk hebben wij een meetprogramma waarin we meetgegevens van het jongvee verwerken en vergelijken met verschillende groeicurves. Hiernaast ziet u een voorbeeld van zo'n grafiek. De paarse vierkantjes zijn dieren die op een bedrijf gemeten zijn. Te zien is dat de dieren van 10-16 maanden leeftijd zeer goed groeien. Aan het einde van de opfok stagneert deze groei weer. Deze groeicurve combineren wij altijd met het beeld in de stal. Zijn de dieren goed ontwikkeld en uitgegroeid of worden het wat propperige dieren? Wil u ook eens weten hoe uw jongvee ervoor staat? Neem dan contact op met de praktijk.

Dierziekten Jongvee:

Een kalf of pink wordt ziek doordat de balans tussen weerstand en infectiedruk verstoord is. Op beide zaken kunt u als veehouder zelf invloed hebben:

  • Infectiedruk: omgeving, hygiëne, bezettingsgraad etc.
  • Weerstand: biestvoorziening, voeding, klimaat stal/ligbed (tocht en vocht zijn funest)

De belangrijkst aandoeningen zijn welbekend:

Diarree: E.coli, Rota, Corona, Cryptopsporidium, Coccidiose (meestal rondom spenen, eerder en later kan ook zeker een rol spelen), Voeding, diverse andere infectieziekten en Maagdarmwormen.

Longontsteking:  Door een breed scala aan virussen en bacteriën.

Kosten jongveeopfok:

In de media wordt veel geschreven over de het feit dat het opfokken van jongvee een kostbare aangelegenheid is. Om dit inzichtelijk te maken zijn de volgende twee bestandjes beschikbaar: Jongkos_versie_juni_2013.xls en Jonkos_melkvee_versie_juni_2013.xls  Met deze bestandjes kunt u uw eigen situatie simuleren. Daarnaast kunt u zelf ook met de getallen spelen om eens te zien wat maatregelen zouden kunnen opleveren. De vaarzen een maand eerder laten afkalven bijvoorbeeld.

Wat kun wij voor u betekenen?:

  • Meten biestkwaliteit & opname door het kalf
  • Cursus Jongveeopfok
  • Meten & beoordelen van de groeicurve
  • Bedrijfsspecifieke advisering m.b.t. behandingen, huisvesting & ventilatie
  • Uitvoeren van het Jongvee Kompas
Laatst aangepast op maandag, 16 januari 2017 13:48

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement