Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

Vaccinaties Rundvee

Voor de preventieve aanpak van een aantal ziekten op uw rundveebedrijf, kunt u uw runderen laten vaccineren tegen:

Blauwtong:

Momenteel gezien de uitbraak van Blauwtong in Frankrijk weer zeer actueel! Blauwtong is een ziekte veroorzaakt door het blauwtongvirus, dat wordt overgebracht door knutten (hele kleine mugjes). U kunt uw runderen beschermen tegen blauwtong door vaccinatie. De basisenting bestaat uit 2 vaccinaties met minimaal 3 weken en maximaal 6 weken tussentijd. De basisenting kan vanaf 2–3  maanden leeftijd. Na de basisenting moeten de runderen binnen 365 dagen een hervaccinatie krijgen. Voor export van runderen vanuit Nederland is een goed uitgevoerde en geregistreerde vaccinatie tegen blauwtong vaak een vereiste. De dieren moet dan minimaal 6 weken vóór de dracht de basisenting gehad hebben, en dus al twee keer gevaccineerd zijn!

koe2

IBR:

IBR is een voorste luchtweginfectie met het IBR virus. Koeien hebben hoge koorts, bij een aantal dieren is snot te zien en drachtige dieren kunnen hun kalf verwerpen. Eénmaal besmet met het IBR virus is een rund levenslang besmet. De rest van de runderen kan preventief beschermd worden door te vaccineren met inactief IBR vaccin of actief IBR vaccin (levend vaccin).

BVD:

BVD is een virus dat de weerstand van runderen verlaagd. BVD dragende runderen zijn dieren die continu hun hele leven lang grote hoeveelheden BVD virus uitscheiden. Op deze manier besmetten ze voortdurend de dieren om hen heen. Deze dieren kunnen koorts krijgen, snotteren en hoesten, diarree krijgen en uierontsteking. Met bloedonderzoek kunnen BVD- dragende runderen worden opgespoord. De aanpak van BVD bestaat naast het opsporen van de BVD dragers uit vaccinatie van de runderen ter bescherming tegen een BVD infectie.

Mastitis (Startvac):

Heeft u een mastitisprobleem op uw bedrijf en wordt dit veroorzaakt door Staphylococcus aureus, Coagulase-negatieve stafylokokken of coliformen (E.coli en/of Klebsiella)? Hiervoor bestaat er in Nederland één geregisteerd vaccin. Het vaccin zorgt er niet voor dat uw koeien geen mastitis meer krijgen, maar wel dat het aantal vermindert en dat de koeien "minder" ziek worden dan voorheen. Inmiddels gebruiken enkele veehouders binnen onze praktijk dit vaccin naar alle tevredenheid. Ze zien dat het aantal koeien met mastitis flink is verlaagd en dat de koeien die nog wel ziek worden er sneller weer bovenop komen. Voor een passend advies en vaccinatieschema kunt u contact opnemen met de praktijk. Ervaring Neutel

Kalverdiarree veroorzaakt door E.Coli, Rotavirus & Coronavirus:

Diarree bij kalveren is een veel voorkomend probleem met verschillende oorzaken. Door middel van goede hygiëne en goede biestvoorziening kunnen veel problemen voorkomen worden, maar vaccinatie van de drachtige koeien in of vlak voor de droogstand werkt goed om het probleem onder controle te krijgen. De gevaccineerde runderen zullen extra afweerstoffen tegen E.Coli, Rotavirus en Coronavirus aanmaken en de kwaliteit van de biest wordt zo verhoogd. Deze extra afweerstoffen kunnen uit de biest door het kalf worden opgenomen. Zo krijgt het kalf door opname van deze “superbiest” extra weerstand tegen diarree. De drachtige koeien moeten 3 tot 12 weken voor het afkalven één maal gevaccineerd worden.

Pinkengriep:

Pinkengriep is een luchtweginfectie voornamelijk bij kalveren, veroorzaakt door verschillende virussen. Daarnaast spelen bacteriën ook een rol bij pinkengriep. Jongvee kan door de infectie een groei-achterstand en zelfs een flinke longontsteking met longschade krijgen. Door twee keer te vaccineren met een tussentijd van 4 weken, kunt u het jongvee beschermen tegen pinkengriep. Naast vaccinatie is een frisse en tochtvrije huisvesting voor het jongvee zeer belangrijk bij de preventie van pinkengriep.

Longworm:

Weidend jongvee kan beschermd worden tegen een longworminfectie door middel van vaccinatie met geïnactiveerde longwormlarfjes. Dit is een middel dat in de bek wordt ingegeven. Met de meeste ontwormingsstrategieën tegen maagdarmwormen kan het jongvee toch nog een longworminfectie op-lopen, waardoor er schade aan de longen ontstaat. Het is ook niet zeker of de weerstandsopbouw dan goed gaat. Kalfjes vanaf zes weken oud kunnen twee keer gevaccineerd worden tegen longworm met een tussentijd van vier weken. Vanaf twee weken na de laatste vaccinatie kunnen de dieren de wei in. Vaccineren tegen longwormen garandeert een goede immuniteitsopbouw zonder ziekteverschijnselen.

Ringschurft/ Ringworm/ Ringvuur:

Ernstige ringschurft bij het jongvee veroorzaakt groeivertraging. Het jongvee kan ook door vaccinatie beschermd worden tegen ringschurft. Met een tussentijd van twee weken moeten de kalveren twee keer gevaccineerd worden om ze te beschermen tegen ringschurft.

Wat kunnen wij voor u betekenen?:

Bedrijfsspecifieke advisering rondom de vaccinaties op het melkveebedrijf:

  • Welke opties zijn er?
  • Welk vaccin past het beste op het bedrijf?
  • Welke dieren moeten allemaal gevaccineerd worden?
  • De praktische uitvoer + verslaglegging?
Laatst aangepast op donderdag, 22 juni 2017 15:29

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement