Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

Sportbegeleiding

Sporten met je paard moet leuk en veilig zijn voor allebei. Om steeds beter te presteren ZONDER daarbij blessures of pijn te veroorzaken bij je paard is het verstandig om dit net als ( top ) sporters onder begeleiding van een paardendierenarts en / of sportfysioloog te doen. Wij bieden daarvoor sportbegeleiding aan waarvan een stuk kan bestaan uit lactaat meting gevolgd door een voor jouw paard op maar gemaakt trainingsschema.

De test bepaalt de hoeveelheid lactaat (melkzuur) in bloed. Lactaat wordt aangemaakt in spieren en hersenen en ander weefsel wanneer er te weinig zuurstof aanwezig is. Voedingsstoffen worden opgenomen in het lichaam en in deze organen verbrand voor de levering van energie. Zuurstof is nodig voor een goede verbranding. Als er genoeg zuurstof aanwezig is, zal er geen of nauwelijks lactaat gevormd worden. Als er echter te weinig zuurstof aanwezig is, wordt bij de verbranding lactaat gevormd in plaats van koolzuur (CO2) en water. Het lactaat wordt weer omgezet in koolzuur en water wanneer er weer voldoende zuurstof is. Als dat echter te lang duurt, hoopt lactaat zich op in het bloed waardoor het zuur-base evenwicht verstoord raakt: de zuurgraad (pH) daalt; er treedt verzuring op. Dat kan gepaard gaan met spierzwakte, snelle ademhaling. Zodra dit gebeurd zul je niet meer de snelheid / activiteit kunnen aanhouden die je hiervoor had en kun je de prestatie ook minder lang volhouden

 

Francoise Reij neemt bloed af bij menteam Winkelman

 

 

 

Wat is de lactaatdrempel?

De lactaatdrempel is ook wel een andere benaming voor de anaerobe drempel of het omslagpunt.

We beschrijven de anaerobe drempel als volgt: “Deze drempel is als het ware een grens waar je nog op je maximale snelheid kan trainen zonder dat je spieren gaan verzuren. Wanneer je boven de anaerobe drempel komt kan je lichaam niet meer voldoende melkzuur opnemen.

Je bereikt op dit moment je VO2max (Het maximale zuurtstof opname vermogen berekent hoeveel zuurstof je tijdens maximale inspanning kan benutten.) en je lichaam schakelt over naar een andere vorm van energie.” In principe geeft de lactaatdrempel dus aan hoe goed het uithoudingsvermogen is.

Hoe later je op het punt van de anaerobe drempel komt hoe beter je lichamelijke conditie is.

Hoe kun je je lactaatdrempel bepalen?

Om de lactaatdrempel te bepalen is rijdt je met een hartslagmeter en worden er meerdere keren een klein beetje bloed afgenomen bij verschillende hartslagen / snelheden. Onze dierenarts geeft steeds aan op welke hartslag je moet rijden voor de volgende afname. We nemen meestal tussen de 5 en 8 keer bloed af.

Lactaatdrempel verhogen

De lactaatdrempel kan namelijk prima door middel van de juiste trainingen worden verhoogd. Hoe beter je uithoudingsvermogen is hoe hoger de lactaatdrempel ligt. Door hierop te trainen kun je langer op een meer intensieve manier blijven sporten.

Welke invloed hebben lactaatdrempel trainingen?

Door je lactaatdrempel te verhogen door hier doelgericht voor te trainen kun je je prestaties verbeteren. Je kunt het hierdoor onder andere langer volhouden en hogere snelheden aanhouden.

Schema en trainingen

Ongeveer 2 week na de lactaat meting krijg je een trainingsschema en telefonisch tips om daar mee aan de slag te gaan. Dit schema maken we aan de hand van de bloeduitslagen maar daarnaast kijken we ook wat jouw doelen zijn en minstens zo belangrijk; wat zijn je training mogelijkheden. De meeste menners en ruiters die wij begeleiden zijn amateurs en trainen vaak naast hun baan en hebben niet altijd de mogelijkheid om het “ideale trainingsschema” te volgen want 3 keer in de week het bos in wordt al lastig in de winter als het vroeg donker is en jij overdag naar je werk bent. We zijn gewent om een schema te maken die ondanks beperkte tijd en mogelijkheden toch resultaat geeft.

Voor je mee doet willen we graag dat je paard gezond is ( volgens je eigen dierenarts ) en voldoende conditie heeft om mee te kunnen doen met een 20 minuten intensief werken. Daarnaast vul je ons formulier in waar je op aangeeft wat je nu doet qua sport, voeding, supplementen en hoe vaak je de mogelijkheid hebt om in het bos of op zandpaden o.i.d. te kunnen werken aan de conditie volgens het interval schema.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Wil je optimaal resultaat dan kunnen wij bloed afnemen voor een volledig bloedonderzoek zodat we basis waardes hebben en kunnen kijken of er ergens te korten zijn of b.v. al spierproblemen. Natuurlijk is het helemaal ideaal als je dit een paar dagen voor aanvang van de test thuis laat doen door de dierenarts en de uitslagen per mail aanlevert. Dit omdat deze waardes dan vanuit rust zijn genomen. Om kosten te besparen kan het uiteraard ook bij ons voor aanvang van de lactaat meting.

Ook heb je een hartslag meter nodig. Wij adviseren daarvoor Cees van Beckhoven, DE specialist in Nederland op het gebied van hartslag meting. Bij hem kun je terecht voor aanschaf maar vooral ook voor de begeleiding als je start met het werken met de hartslag meter en verwerking programma’s.

Voor meer info;

Kosten:

De kosten voor de lactaat meting en schema zijn: 250 euro vanaf 4 paarden

De kosten voor een bloedonderzoek afgenomen op de dag voor de lactaatmeting: 88,41 euro

De kosten voor sportbegeleiding telefonisch zijn: Kwartiers gesprekken; 40,00 euro.

Mocht je bijvoorbeeld 1 x in de maand overleg willen over; training, voeding, supplementen etc. etc. dan is het mogelijk een kwartiers gesprek aan te vragen zodat er alle tijd is om alles door te spreken waar jij behoefte aan hebt.

Cees van Beckhoven

0031(0)644533030 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                                                   

Zweet onderzoek

Bij zware arbeid blijkt dat paarden veel meer zweet verliezen dan we dachten. Als je optimale prestaties verwacht van je paard, is het heel belangrijk om elektrolyten aan te vullen. Door te meten hoeveel zweet uw paard verliest, kunnen wij u advies geven over de hoeveelheid die u moet geven aan uw paard tijdens trainingen en wedstrijden.

Voor zowel de lactaat metingen als de zweet metingen hebben we een trainingslocatie in Drenthe.

 

Tonnie Cazemier met Wannadoo. Deelnemer aan de sportbegeleiding en meerdere keren Noordelijk kampioen in de dressuur,
vaardigheid en samengestelde marathon sport. Ook zijn pony Jeroen neemt deel aan de sportbegeleiding.

Veel voorkomende problemen

- elektrolyten tekorten
- eiwit tekorten
- bloed armoede
- spier problemen
- hart ruisjes
- onregelmatigheden en kreupelheden

Soms is er verder onderzoek nodig om tot een goede diagnose te komen. Meestal kan verder onderzoek bij u thuis plaatsvinden. Het kan zijn dat u hiervoor naar de kliniek moet komen.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren