E

Lees meer informatie over Ehrlichiose en euthanasie.

  • Ehrlichiose
  • Euthanasie

Ehrlichiose

Ehrlichiose

Ehrlichiose is een ziekte die kan worden overgedragen door de bruine hondenteek. Het ziektebeeld kan heel heftig zijn, maar ook meer sluipend (chronisch). Eén tot drie weken na infectie wordt vaak koorts, verlies van eetlust en algemeen ziek zijn gemeld. Daarnaast worden er vaak bloedingen gezien. Deze acute fase kan, als de ziekte niet erkend wordt, jaren later chronische problemen geven. Dit kenmerkt zich door een slechte eetlust, vermagering en soms ook koorts. Vaak zijn er ontstekingen, bijvoorbeeld in de huid, nieren, ogen en gewrichten.

Euthanasie

Euthanasie

Hoewel u er natuurlijk niet aan wilt denken, komt er een moment dat uw huisdier zal overlijden. In het meest gunstige geval overlijdt uw huisdier in zijn slaap. Maar helaas is dit niet altijd het geval en dan is er de mogelijkheid om via euthanasie de lijdensweg van uw huisdier te beëindigen.

Dierenkliniek Winsum begrijpt dat afscheid nemen van uw geliefde huisdier een emotioneel moment is. Wij vinden het dan ook vanzelfsprekend om u hiervoor de tijd te gunnen en u zo goed mogelijk te begeleiden.
U heeft bij ons twee mogelijkheden: u kunt uw huisdier op de kliniek laten inslapen of wij komen bij u thuis waar het dier in zijn eigen omgeving rustig kan inslapen.

Euthanasie op de kliniek

Wanneer u bij ons op de kliniek komt om uw huisdier te laten inslapen, nemen wij daar graag de tijd voor. Er is altijd de mogelijkheid om in alle rust afscheid te nemen van uw huisdier.

Een kat die wordt ingeslapen, wordt door ons altijd eerst onder narcose gebracht door middel van een injectie in de spieren. Wanneer de kat rustig slaapt, krijgt hij een prikje in z’n voorpoot waarbij het euthanasie middel in de ader gespoten wordt. De kat zal er niks van merken en zal vredig inslapen.

Bij honden spuiten we het euthanasie middel rechtstreeks in de ader via een infuusnaaldje, zonder de hond eerst onder narcose te brengen. De honden zakken heel snel weg, zonder er ook maar iets van te merken.
Na het overlijden mag u zolang als u wilt, afscheid nemen van uw huisdier.

Na het laten inslapen van uw dier zijn er verschillende mogelijkheden:

  1. U neemt het dier mee terug naar huis waar u het zelf begraaft.
  2. U laat uw dier bij ons achter en kiest voor “destructie” waarbij uw dier samen met andere dieren zal worden “gecremeerd”. Het is in dit geval niet mogelijk om de as terug te krijgen.
  3. U laat uw dier bij ons achter en kiest voor crematie. Indien u het wenst, kunt u ook nog aangeven de as in een urn of blikje terug te krijgen.

Voor de crematie werken wij samen met het huisdierencrematorium in Stadskanaal. Wanneer u hiervoor kiest, zorgen wij ervoor dat de benodigde papieren worden ingevuld en uw dier wordt opgehaald en gecremeerd. Het crematorium werkt samen met de Dierenambulance Groningen. Deze laatste haalt uw huisdier bij ons op en brengt deze naar het crematorium. Ook regelt de dierenambulance de financiën met u wat betreft de crematie. U kunt dus een telefoontje verwachten van de dierenambulance.

Euthanasie bij u thuis

In sommige gevallen kan het prettiger zijn om uw huisdier thuis te laten inslapen. Uw huisdier is in zijn/haar eigen omgeving en zal minder gestresst zijn. Daarom kunt bij Dierenkliniek Winsum ook kiezen voor euthanasie bij u thuis. Dit kost echter meer tijd en om dit in te kunnen plannen, is het belangrijk dat u hiervoor op tijd een afspraak maakt. We snappen dat dit niet altijd mogelijk is, omdat het afscheid soms onverwacht komt. We proberen dan altijd samen met u te kijken wat het beste past. Wij bieden thuis euthanasie alleen aan voor onze vaste klanten. 

Het in laten slapen verloopt op dezelfde manier als op de kliniek. Ook kunt u kiezen voor thuis begraven, destructie of crematie. Echter, wij kunnen uw huisdier niet vervoeren naar de praktijk.

Wanneer u kiest voor destructie, zal u uw huisdier zelf naar de praktijk moeten brengen. Wanneer u kiest voor crematie, kunt u zelf contact opnemen met het crematorium (0599-613431). Zij zorgen er dan voor dat de dierenambulance uw huisdier ophaalt en de financiën met u regelt. U kunt uw huisdier ook zelf naar het crematorium brengen. U moet dan wel even bellen van te voren met het crematorium.

Als u wilt weten wat een euthanasie kost, kunt u het beste even bellen of mailen met de kliniek voor een kostenraming. De kosten van een euthanasie zijn van verschillende factoren afhankelijk zoals bijv. het gewicht van uw huisdier en de tijd die we onderweg zijn.

Terug naar Honden informatie