Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

foto3.pngfoto2.png

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Ziekte van Lyme

Ziekte van Lyme bij de mens

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi.  Een groot gedeelte van de Nederlandse teken is besmet met deze bacterie en kan de infectie overbrengen: op mens én hond.
Ongeveer 90% van de mensen die worden besmet met Borrelia wordt ziek. Ze krijgen griepachtige verschijnselen, pijnlijke gewrichten en een rode, cirkelvormige ontsteking rond de plek waar de teek heeft gebeten (erythema migrans). Sommige mensen krijgen hartproblemen, neurologische problemen of chronische huidveranderingen.
De ziekte van Lyme wordt overgebracht door een teek. Mensen kunnen de ziekte van Lyme niet rechtstreeks via de hond of kat krijgen.
Maak een teek na verwijderen altijd dood, zodat deze teek niemand meer kan besmetten mocht de teek ziekte bij zich dragen.

Hoe wordt de Borrelia bacterie overgedragen?

Het type teek dat de bacterie kan overdragen is de Ixodes teek. De bacterie kan zich in wilde dieren (zoals herten, zwijnen en reeën) vermeerderen zonder dat deze dieren ziek worden. Wanneer een teek zich voedt op zo’n geïnfecteerd dier, raakt de teek besmet. Deze teek kan dan op zijn beurt weer uw huisdier besmetten.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de teek zich minimaal 24 uur moet voeden om voldoende bacteriën over te dragen om ziekte te veroorzaken. Vroege verwijdering van teken verkleint dus de kans op ontwikkeling van ziekte. Wordt Lyme bij uw huisdier vastgesteld dan loopt uzelf geen kans op besmetting via uw huisdier.

Symptomen

De meest voorkomende symptoom is gewrichtsontsteking dat zich uit in plotselinge kreupelheid en pijn aan meerdere gewrichten.
•    kreupelheid
•    koorts
•    verlies van eetlust
•    uitdroging
•    sloomheid
•    gezwollen lymfeklieren
•    aantasting van nieren
•    dood (dit treedt zelden op)
Let op:
- Een rode plek rondom de beet zoals we bij mensen met Lyme zien, zien we niet bij de hond of kat.
- Het ontwikkelen van een bult op de plaats van de beet zegt niets over het wel of niet ontwikkelen van Lyme.

Diagnose

De ziekte van Lyme is op zich een vrij lastige diagnose, omdat de symptomen kunnen passen bij een groot aantal andere (wellicht meer voor de hand liggende) aandoeningen. De verdenking van de diagnose Lyme kan voor een deel op het verhaal en goed uitvoerig klinisch onderzoek worden uitgesproken. Bloedonderzoek kan een infectie aantonen, maar het kan zijn dat dit bloedonderzoek herhaald moet worden omdat in het begin de dieren nog geen positieve uitslag laten zien terwijl ze wel besmet zijn!
Röntgenfoto’s kunnen geadviseerd worden om andere oorzaken van kreupelheid uit te sluiten.

Behandeling

De Ziekte van Lyme wordt behandeld met antibiotica. Het middel van eerste keus is Doxycycline. Een huisdier met Lyme reageert normaal gesproken binnen enkele dagen op de medicijnen. Wanneer de ziekte niet snel genoeg wordt gediagnosticeerd kan de ziekte chronisch worden en ernstige nierschade veroorzaken.

Wat is de beste preventie?

Dieren in gebieden waar veel teken voorkomen hebben de grootste kans op infectie. De risico’s op door teken overgebrachte ziekten zijn in de meer zuidelijke landen een echte must. Goede preventie is dus heel belangrijk.
•    Teekwerende en teekdodende middelen
•    Teken verwijderen
Kijk uw hond na elke wandeling goed na op teken. Vindt u een teek? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk, liefst met een tekenpincet.
•    Vroege diagnostiek
Vertoont uw huisdier de hier bovengenoemde klachten dan is het goed zo spoedig mogelijk uw huisdier door uw dierenarts te laten onderzoeken.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:02

Even voorstellen

Francoise Rey

Francoise Rey Françoise Rey is in 2000 afgestudeerd aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Daarna is zij enige jaren werkzaam geweest op de paardenklinieken van de Universiteit Utrecht, zowel in de patiëntenzorg als voor het geven van onderwijs. Daarna is zij in 2004 neergestreken in het Groningse Winsum als Erkend Paardendierenarts. In…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren