Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

foto3.pngfoto2.png

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Zoutvergiftiging bij de hond

Honden zijn niet zulke selectieve eters en happen nogal eens iets naar binnen wat niet helemaal de bedoeling is.
Soms zijn het (te veel) medicijnen, al dan niet voor hun zelf bedoeld, maar het kunnen ook chocoladebonbons, slakkenkorrels, rattengif etc. zijn. Als te verwachten valt dat er nadelige gevolgen van kunnen komen, is vaak het advies om het dier te laten braken.

Maar hoe doe je dat?

Eerder werd als eerste hulpmiddel een flinke hap zout in de bek geadviseerd. Zout werkt irriterend voor de slijmvliezen, waardoor het braken kan opwekken. Precies wat we willen en verder is keukenzout niet gevaarlijk toch? Helaas wel! Net zoals bij veel dingen geldt ook hier: overdaad schaadt. Als een dier niet gaat braken na het ingeven van zout, krijgt hij grote hoeveelheden zout binnen en loopt daardoor kans op een zoutvergiftiging. Door irritatie van de slijmvliezen van het maagdarmkanaal zal de hond gaan braken en diarree krijgen en soms zelfs bloedingen in het maagdarmkanaal.

Het grote gevaar schuilt echter in de opname van zout via de darmen in het bloed. Dit heeft grote gevolgen voor de vochtbalans in bloed en cellen. Het zout trekt vocht aan vanuit de weefsels waardoor organen minder goed gaat functioneren terwijl de bloedvaten overvuld raken. Deze overmaat aan vocht kan leiden tot vocht achter de longen. Het onttrekken van vocht uit de hersencellen geeft neurologische klachten zoals rusteloosheid, sufheid, spiertrekkingen, toevallen en koorts. Daarnaast zie je vaak dat een hond veel gaat drinken en plassen, een versnelde ademhaling en versnelde hartslag krijgt. Uiteindelijk kan het dier in coma raken en overlijden.

Hoeveel zout is gevaarlijk?

Vanaf 3 gram zout per kilogram lichaamsgewicht kunnen problemen ontstaan. Een eetlepel zout is ongeveer 15 tot 25 gram. Dus bij een hondje van 5 kg kan 1 eetlepel zout al ernstige gevolgen hebben.
Wat dan wel doen? De dierenarts heeft een veilig injectiemiddel om braken op te wekken. Bel uw dierenarts dus als u denkt dat uw hond (of kat) iets verkeerds binnen heeft gekregen.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:02

Even voorstellen

Esther Klok

Esther Klok Assistente Esther Klok assisteert Francoise, Aliedje en Narda bij hun werkzaamheden met veel enthousiasme. Esther en haar vriend zijn zeer fanatieke menners. En niet onverdienstelijk: ze zijn al meerdere keren Nederlands kampioen geworden. Samen met Francoise heeft zij de sportbegeleiding voor paarden opgezet.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren