Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

foto3.pngfoto2.png

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Hartaandoeningen bij de hond

Wist u dat honden ook last kunnen krijgen van een hartaandoening?

Hartaandoeningen komen, net als bij de mens, ook bij honden voor. Kleine honden lopen het grootste risico, maar ook bij grotere honden zoals Doberman pinschers en Duitse doggen komen hartafwijkingen regelmatig voor. Van een hartaandoening spreken we wanneer het hart een afwijking heeft. Hartfalen ontstaat als het hart door de afwijkingen niet meer voldoende bloed rond kan pompen.

Een vroege diagnose van hartaandoeningen is erg moeilijk. Het eerder starten met een behandeling kan echter het leven van een hond aanzienlijk verlengen en de kwaliteit ervan verbeteren. Hieronder kunt u meer lezen over hartaandoeningen en of uw hond mogelijk ook risico loopt.
Leeftijd is een risicofactor voor hartaandoeningen.

Hartaandoeningen komen vaker voor bij oudere honden. Het kan voorkomen bij honden die nog maar 5 jaar oud zijn en het risico neemt aanmerkelijk toe met de leeftijd.

Er zijn 2 veelvoorkomende hartaandoeningen bij honden die kunnen leiden tot hartfalen.

De meest voorkomende vorm is lekkage van hartkleppen. Dit komt met name voor bij de kleinere rassen. Rassen waarbij de aandoening veel voorkomt zijn:

Cavalier King Charles-Spaniël
Boston Terriër
Chihuahua
Fox Terriër
Dwerg Pinscher
Poedel
Pekingees
Dwergkeeshond
Whippet

Bij de andere vorm zit de afwijking in de hartspier (DCM), deze aandoening komt voornamelijk voor bij grotere rassen. Bijvoorbeeld:

Doberman pinscher
Duitse dog
Afghaanse windhond
Boxer
Cockerspaniël
Dalmatiër
Ierse wolfshond
Newfoundlander
Sint-Bernard
Deerhound

De tekenen van vroeg hartfalen kunnen worden verward met die van het normale verouderingsproces.

Uw hond kan één van deze hartaandoeningen hebben, zonder dat u dat weet. Het lichaam van de hond kan zich een tijd lang aanpassen aan de aandoening, voordat de tekenen van hartfalen zichtbaar worden. Symptomen die u mogelijk kunt zien bij (beginnende) hartproblemen zijn:

Snelle ademhaling
Moeite met ademhalen
Hoesten
Gedragsveranderingen
Tegenzin om te bewegen of te spelen
Snel moe worden
Verlies van fitheid
Rusteloosheid—vooral 's nachts
Slechte eetlust
Gezwollen buik
Flauwvallen

Als bij uw hond de diagnose hartfalen is gesteld, zullen we waarschijnlijk een behandelprogramma aanraden. Een vroege diagnose en behandeling kunnen het leven van uw hond verlengen en de kwaliteit ervan verbeteren.

Wanneer uw hond ouder is dan 7 jaar of als u 2 of meer van bovenstaande symptomen hebt opgemerkt, maak dan een afspraak voor een controle.

We kunnen uw hond controleren op de eventuele aanwezigheid van een hartaandoening. Deze controle zal bestaan uit een grondig lichamelijk onderzoek, waarbij we ook luisteren naar het hart van uw hond. Soms is daarnaast aanvullend onderzoek aan te raden.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 11:01

Even voorstellen

Susanne Smit

Susanne Smit Ook assistente Susanne Smit ondersteunt Francoise, Aliedje en Narda bij hun werkzaamheden. Susanne is zelf ook een groot paardenliefhebster. Elke dag is zij op een van haar twee paarden te vinden; Marnix en Woody.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren