L

Lees meer informatie over laparoscopische sterilisatie, Leishmania en links.

  • Laparoscopische sterilisatie
  • Leishmania
  • Links

Laparoscopische sterilisatie

Laparoscopische sterilisatie

  • Nieuwe operatiemethodiek: veel minder pijnlijk voor uw hond
  • Minder belasting voor de organen
  • Minder kans op infectie
  • Kortere operatietijd
  • Minder lange narcose
  • Snellere herstel periode
  • Bijna geen littekens

Wat is laparoscopisch steriliseren?

Een laparoscopische sterilisatie is een medische term voor het onvruchtbaar maken door middel van een kijkoperatie. Bij een traditionele sterilisatie wordt er een snede gemaakt in de buikwand en zoekt de chirurg met de handen de eierstokken en baarmoeder van de hond op. Wanneer deze gelokaliseerd zijn, worden de eierstokken afgebonden met oplosbaar hechtdraad en uit de buik verwijderd. Indien nodig wordt ook de baarmoeder weggenomen. Daarna wordt de buikwond in 3 lagen gehecht met wederom een oplosbaar hechtdraad.

Voordelen belicht

Het grote voordeel van de kijkoperatie (laparoscopie) is dat alle handelingen worden uitgevoerd met kleine instrumenten. De handen van de chirurg komen niet in de buik van de hond. Op deze manier hoeft er minder hard aan de ophangbanden van de eierstokken en baarmoeder worden getrokken waardoor de hond veel  minder last heeft van de operatie. Doordat de eierstokken met de camera snel in beeld worden gebracht is de operatietijd korter. Daarnaast worden overige organen met rust gelaten en is er een veel mooier overzicht van de buik van de hond. Na de operatie zijn er slechts 2 kleine wondjes van ongeveer 1 cm aanwezig die erg vlot genezen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een speciaal brandapparaat is er bovendien geen hechtdraad aanwezig in de buik waardoor ook deze wondjes sneller herstellen.

Hoe gaat het precies in zijn werk?

Nadat de hond onder narcose is gebracht, wordt ze op een speciale tafel gelegd. Deze tafel kan kantelen zodat er een goed zicht is op beide eierstokken (links en rechts). In de buikwand worden 2 kleine gaatjes gemaakt. In deze gaatjes worden 2 poorten geplaatst waardoor het instrumentarium in de buik kan worden gebracht. De poort het dichtst bij de kop van de hond is het werkkanaal: door deze poort zullen de eierstokken de buik verlaten. De achterste poort is de poort waardoor de camera wordt ingebracht. Op een beeldscherm is de hele operatie te volgen en is gedetailleerd zichtbaar hoe de binnenzijde van de buik eruit ziet. De buik van de hond wordt met een speciaal gas (CO2) opgeblazen zodat er een mooi overzicht ontstaat.

De eierstokken worden met een tang opgepakt en met een haak tijdelijk aan de buikwand opgehangen. Daarna wordt de brand- en snijtang in de buik gebracht en worden de eierstokken 1 voor 1 afgebrand en de bloedvaten dicht gesealed. Op deze manier komt de eierstok los van de ophangbanden met minimaal bloedverlies. Tenslotte worden de eierstokken via de voorste poort uit de buik gehaald. Beide wondjes worden met een enkelvoudige hechting dichtgemaakt die vanzelf oplost.

Wanneer de baarmoeder vergroot is of anders afwijkend van vorm of kleur kan deze ook met de kijkoperatie worden verwijderd. Het enige verschil is dat er dan een 3e werkkanaal nodig is, waardoor in plaats van 2 kleine wondjes 3 aanwezig zullen zijn.

Naast de sterilisatie van de hond kunnen we de apparatuur ook gebruiken om andere organen in beeld te brengen. Op deze manier kunnen afwijkingen mooi in beeld worden gebracht en kunnen er onder camera begeleiding eventueel cellen worden afgenomen voor nader onderzoek.

Nadelen

Voor deze manier van steriliseren zal een groot gedeelte van de buikwand geschoren moeten worden, tot in de flanken. De haren groeien natuurlijk terug, maar het is goed dit van te voren te weten.

Mocht de baarmoeder een afwijkend aspect vertonen, dan zullen we alsnog de buik op de 'normale' manier moeten openen, omdat we de afwijkende baarmoeder niet via de twee kleine gaatjes de buikholte uit krijgen. Een afwijkende baarmoeder zien we vooral bij oudere honden of honden die met de prikpil behandeld zijn.

Bekijk hier een video

Leishmania

Leishmania

Mocht u op vakantie gaan naar midden of zuid Europa en neemt u uw hond of kat mee, dan is het verstandig om dit artikel goed te lezen. In deze gebieden komt namelijk Leishmania voor, een infectieziekte die in Nederland (nog) niet voorkomt. Leishmania wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgebracht door zandvliegjes en heeft uiteenlopende symptomen. Het is niet te genezen. Preventie kan in de vorm van een speciale halsband of druppels in de nek.

De parasiet gaat in een bepaald soort witte bloedcellen (macrofagen) zitten van het slachtoffer. Vervolgens worden de parasieten via deze cellen verspreid door het hele lichaam, maar voornamelijk naar de huid, lever, lymfeknopen en het beenmerg. Zandvliegjes komen alleen in warme gebieden voor, vandaar dat in Nederland Leishmania (nog) geen bekend fenomeen is. Je hond of kat kan echter tijdens de vakantie naar het zuiden wel geprikt worden door zandvliegjes en zo Leishmania oplopen.

Symptomen

De ziekteverschijnselen zie je pas maanden tot soms een jaar later. Het zijn vaak vage klachten zoals vermagering, huidklachten, kreupelheid maar ook bloedarmoede, vergrote lymfeklieren en nierfalen kunnen uiteindelijk optreden.

Diagnose

De infectie is via een bloedonderzoek te diagnosticeren.

Therapie

Helaas is Leishmania niet te genezen, hoewel je de infectie wel kunt onderdrukken door langdurig medicijnen te geven. Als de nieren echter aangetast zijn, zijn de vooruitzichten erg somber. Voorkomen is dus, helemaal bij Leishmania, beter dan genezen.

Preventie

Preventief zijn er druppels voor in de nek of een speciale halsband ter voorkoming van een steek van het zandvliegje.

Terug naar Honden informatie