Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

FIP bij de kat

Wat is FIP?

FIP, oftewel feline infectieuze peritonitis, is een levensbedreigende ziekte bij de kat. FIP betekent letterlijk ‘infectieuze buikvliesontsteking bij de kat’. Het wordt veroorzaakt door het Feline Infectious Peritonis Virus (FIPV) wat een mutant (veranderde versie) is van een Coronavirus. Heel veel katten maken in hun leven een infectie met het Coronavirus door. Het veroorzaakt dan milde darmklachten. Echter kan dit relatief onschuldig virus veranderen in het zeer gevaarlijke FIP-virus. Dit virus gaat in de witte bloedcellen van de kat zitten, waardoor het nauwelijks door het afweersysteem aangepakt kan worden. Er ontstaan op allerlei plekken in het lichaam ontstekingen waar de kat uiteindelijk aan sterft.

Wat zijn de symptomen?

Een infectie met het FIP-virus kan op twee manieren tot uiting komen:
1. de acute (natte) vorm: hierbij hoopt zich veel vocht op in de buik- en/of borstholte. De kat wordt benauwd of krijgt juist een dikke buik. Verder vermagert het dier, kan geelzucht krijgen en wordt steeds slomer.
2. de chronische (droge) vorm: allerlei klachten kunnen optreden bij deze vorm, maar kenmerkend zijn neurologische klachten door ontstekingen in de hersenen. Bijvoorbeeld incoördinatie, epileptische aanvallen, slecht zien of zomaar omvallen.

Hoe stellen we de diagnose?

Het is erg lastig om FIP bij het levend dier vast te stellen. De klachten kunnen erg vaag zijn en bij allerlei aandoeningen passen. Als er veel helder tot geel vocht in de buik- of borstholte aanwezig is, is de natte vorm van FIP wel erg waarschijnlijk. Via bloedonderzoek kunnen ook aanwijzingen gevonden worden voor FIP, maar geen bewijs. De echte diagnose is pas te stellen na onderzoek van aangetast weefsel.

Wat kunnen we er aan doen?

FIP is niet te behandelen. We kunnen proberen de kat met medicatie zich wat prettiger te laten voelen, maar uiteindelijk is laten inslapen het beste voor de kat.

Is FIP besmettelijk?

Het FIP-virus is in principe niet besmettelijk, het Coronavirus wel. Of een kat FIP ontwikkelt, hangt vooral af van de individuele weerstand. Bij een lage weerstand, bijvoorbeeld bij een jonge of juist oude kat, treedt FIP veel eerder op dan bij een volwassen kat. Ook wordt er gedacht dat FIP van moeder naar kitten kan worden doorgegeven.

Voor een filmpje over FIP bij de kat, kunt u hier klikken.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 13:57
Meer in deze categorie: « Fokkers FeLV en FIV »

Even voorstellen

Susanne Smit

Susanne Smit Na een cursus tandheelkunde bij huisdieren is Susanne iedere week samen met dierenarts Aliedje of Stella te vinden in de tandheelkundige ruimte waar ze naast het reinigen van het gebit ook röntgenfoto’s maken en tegenwoordig zelfs gaatjes vullen. Ook heeft ze de cursus voor gedragsadviseur bij huisdieren gevolgd. Dat komt…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren