Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Geef uw huisdier geen Paracetamol of Aspirine!

Inleiding

Stel: uw hond of kat heeft pijn of voelt warm aan. Kunt u hem/haar dan een paracetamol of aspirientje geven? Het antwoord is helaas nee. Het goedbedoelde pilletje dat bij mensen veilig gebruikt kan worden en overal te koop is, kan tot grote problemen leiden bij honden en katten. Katten kunnen Paracetamol niet en Aspirine slechts heel langzaam afbreken, zodat er al snel sprake kan zijn van een overdosis en dus een vergiftiging. Ook aan honden kan beter geen Aspirine of Paracetamol gegeven worden, omdat ook zij last kunnen krijgen van vergiftigingsverschijnselen, zij het wat minder snel dan katten. Aspirine wordt, in zeer lage doseringen, wel door de dierenarts voorgeschreven als medicijn bij huisdieren die een risico lopen op trombose. Echter bij onzorgvuldig gebruik kan uw huisdier ernstige klachten krijgen.

Symptomen bij een Paracetamol vergiftiging

• zuurstoftekort: door een verandering in de rode bloedcellen kunnen ze minder zuurstof vervoeren
• waardoor zuurstoftekort ontstaat
• blauw gekleurde slijmvliezen
• koud aanvoelen
• benauwdheid
• leverschade
• speekselen (kat)
• gezwollen kop en voeten (kat)
• bloedplassen

Symptomen bij een Aspirine vergiftiging

• braken (met bloed) door beschadiging van het maagslijmvlies
• nierschade
• algeheel sloom en ziek

Therapie

Voor een Aspirine vergiftiging bestaat er geen specifiek tegengif (=antidoot). Wel kan er een behandeling worden ingesteld om beschadiging van het maagslijmvlies te voorkomen. Voor een vergiftiging met Paracetamol bestaat wel een behandeling (antidoot is Acetylcysteïne, zuurstof toedienen), maar vaak komt een behandeling te laat.

Conclusie

Wat is dan wel veilig om te geven? Het is niet raadzaam om een medicijn dat bestemd is voor mensen, aan uw hond of kat te geven. Bij uw dierenarts zijn diverse pijnstillers en koortsremmers verkrijgbaar die wel speciaal bestemd zijn voor uw huisdier. Ook hoeveel u hiervan mag geven, kan uw dierenarts u vertellen.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 13:45
Meer in deze categorie: « Oorproblemen Rattengif »

Even voorstellen

Margrit Meinen-Terpstra

Margrit Meinen-Terpstra Margrit Meinen neemt de honeurs voor Francoise waar als Francoise afwezig is. Margrit is van oorsprong een veearts, maar heeft inmiddels al behoorlijk wat ervaring opgedaan als paardendierenarts. Verder bespreken zij en Francoise alle gevolgde nascholing en overleggen ze over de verschillende patiënten.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement