R

Lees informatie over rabiës, rattengif en roken en uw huisdier.

  • Rabiës
  • Rattengif
  • Roken en uw huisdier

Rabiës

Rabiës

Rabiës is een dodelijke virusziekte waartegen gevaccineerd kan worden. Het tast het zenuwweefsel van het slachtoffer aan. Vaccinatie is verplicht als u met uw huisdier de grens over gaat. Per land gelden er verschillende wachttijden voor datum van vaccineren t.o.v. datum van grens oversteken.

Verplichte vaccinatie?

In Nederland is de vaccinatie tegen rabiës, oftewel hondsdolheid, niet verplicht, maar wanneer u met uw hond, kat of fret buiten de Nederlandse grenzen komt wel. Tevens is het dan vereist dat uw huisdier is voorzien van een Europees paspoort en dat hij of zij gechipt of getatoeëerd is.

Wat is Rabiës?

Rabiës is een ziekte die door een virus wordt veroorzaakt. Besmetting vindt plaats door bijtwonden van besmette dieren of mensen. Alle zoogdieren kunnen er mee besmet raken. Het virus tast het zenuwstelsel van het slachtoffer aan. Via de zenuwbanen bereikt het virus uiteindelijk de hersenen. De naam hondsdolheid komt van het ‘dol’ (gek) worden na een beet van een besmette hond. Hoe verder de beet van het hoofd van het slachtoffer is gebeurd, des te langer zal het duren voordat het slachtoffer ziek wordt. Deze tijd, de incubatietijd, kan benut worden om de patiënt te behandelen met antistoffen om het uitbreken van de ziekte te voorkomen. Lukt dit niet, dan zal het slachtoffer komen te overlijden.

Zoals u zult begrijpen, is er een terechte angst voor rabiës. In Nederland heeft sinds 1962 geen overdracht van rabiës van dier naar mens meer plaatsgevonden. Ook in de meeste andere Europese landen heeft men het voorkomen van rabiës goed onder controle. Om dit zo te houden, is er besloten om bij transport van dieren over de grenzen verplicht preventief te vaccineren tegen rabiës.

Reizen naar het buitenland met uw huisdier

Voor de meeste landen in Europa volstaat 21 dagen wachttijd tussen het moment van vaccineren en de datum van vertrek naar het buitenland. Uitzonderingen zijn Ierland, IJsland, Malta, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk en Zweden. Bij deze landen is het vereist om een bloedonderzoek te laten doen bij uw huisdier waarbij gecontroleerd wordt of de vaccinatie tegen rabiës voldoende is aangeslagen (de hoeveelheid antistoffen wordt gemeten). Voor dit bloedonderzoek geldt ook weer een wachttijd (vaak 3 maanden), dus dit betekent dat je voor bovengenoemde landen op tijd moet beginnen met de voorbereidingen voor reizen naar het buitenland met je huisdier. Voor informatie over voorbereidingen voor landen buiten Europa kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts of kijk hier.

Rattengif

Rattengif

Rattengif is zeer giftig en kan dodelijk zijn voor uw huisdier. Als uw huisdier rattengif heeft gehad, neem gelijk contact op met uw dierenarts.

Honden en katten kunnen rattengif binnenkrijgen door een rat of muis op te eten die vergiftigd is met rattengif. In eerste instantie zal rattengif braken en diarree veroorzaken. Heeft een kat heel veel gif binnengekregen, dan krijgt hij/zij een karakteristieke koortsachtige huidontsteking om de ogen, mond, geslachtsdelen en ook vaak aan de voetzolen. Het dier is dan niet meer te redden. Als een dier de eerste paar dagen overleeft, zal er 2 tot 3 dagen na inname de bloedstolling compleet verstoord raken. Op elke plek in het lichaam kunnen bloedingen gaan optreden. Dit kan aan de buitenkant zichtbaar zijn door bloedbraken, bloed in de ontlasting, bloedend tandvlees en bloeduitstortingen in de huid, maar de bloedingen kunnen ook inwendig optreden, waardoor bijvoorbeeld de borstkas vol bloed kan lopen. Een rattengifvergiftiging kan dus dodelijk aflopen. De behandeling bestaat uit het geven van Vitamine K1, waardoor er weer een normale stolling zal zijn. Vitamine K1 werkt maar kort, dus een zeer intensieve behandeling is noodzakelijk. Als er al te veel bloedingen zijn, slaat de behandeling helaas niet meer aan en overlijdt het dier. Kortom, zodra u denkt dat uw huisdier rattengif heeft binnengekregen, moet hij/zij zo snel mogelijk braken, dus bel direct een dierenarts!

Roken en uw huisdier

Roken en uw huisdier

Zoals bekend is roken schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor die van onze huisdieren! Tabaksrook irriteert niet alleen het ademhalingsstelsel van de roker, maar brengt ook giftige en kankerverwekkende stoffen in zijn naaste omgeving.

Huisdieren leven vaak dag en nacht in deze omgeving en ademen zo veel schadelijke stoffen in. Daarnaast likt een huisdier de chemische stoffen ook elke dag op bij de verzorging van zijn vacht. Door herhaaldelijke en langdurige blootstelling aan sigarettenrook kunnen de keel, de luchtpijp en de bronchiën van het huisdier gaan ontsteken. Dit zal zich uiten in een chronische, pijnlijke en vermoeiende hoest. Een chronische bronchitis kan zich vervolgens uitbreiden naar de longen en uw huisdier loopt kans een longontsteking te krijgen.

Behalve de direct irriterende effecten op de luchtwegen, heeft tabaksrook ook kankerverwekkende effecten op onder meer de snuit, neusspiegel, keel en longen van uw huisdier. Bij katten vergroot het de kans op de ontwikkeling van tumoren in de bek en lymfeklierkanker.

Er is ook onderzoek gedaan bij knaagdieren en vogels en ook bij deze dieren is er een verband gevonden tussen meeroken en ziekteverschijnselen. Kortom een ongezonde gewoonte voor zowel mens als dier, en voor de rokende lezers met huisdieren wellicht een extra motivatie om te stoppen met roken?!

Terug naar Katten informatie