Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Castratie van de ram

Castratie houdt in dat bij de ram de zaadballen en de zaadleiders verwijderd worden.
De ram is geslachtsrijp op een leeftijd van 3 maanden. U kunt een ram laten castreren vanaf een leeftijd van 6 maanden. Als u een ram en een voedster bij elkaar heeft zitten, is het van belang deze op een leeftijd van 3 maanden te scheiden, totdat de ram gecastreerd is. Daarna dient de ram nog 2 weken gescheiden te blijven van de voedster omdat hij dan nog vruchtbaar is.

Als u twee rammen samen houdt, kunt u deze ook het beste tijdelijk scheiden op een leeftijd van 3 maanden, om te voorkomen dat ze gaan vechten. Belangrijk is wel dat de konijnen contact met elkaar blijven houden in die periode, zodat ze niet van elkaar vervreemden. U kunt dit oplossen door een stuk gaas als scheiding te gebruiken.

Voordelen

- de sterke urinegeur zalf afnemen en ook zal de ram niet meer sproeien
- geen kans op nakomelingen
- de ram zal minder agressief worden na de castratie en dus beter te plaatsen zijn samen met een andere ram
- de ram zal zindelijk worden, aangezien de neiging om zijn territorium af te bakenen verdwijnt

Nadelen

- elke narcose heeft een (heel klein) risico

Voor de operatie

In tegenstelling tot katten en honden is het bij konijnen juist belangrijk dat ze niet nuchter zijn voor de operatie. Konijnen kunnen namelijk niet braken en dit is de reden waarom honden en katten wel nuchter moeten zijn. Nog belangrijker is het feit dat de darmen van een konijn nooit stil mogen liggen, omdat deze dan heel moeilijk weer op gang komen. Er moet dus altijd voedsel in de darmen van een konijn zitten. We vragen u daarom ook als u uw konijn komt brengen voor castratie om zelf voer mee te nemen. U weet zelf immers het beste wat uw konijn graag eet. Na de operatie is het van belang om het konijn zo snel mogelijk weer aan het eten te krijgen.

De operatie

De ram wordt onder algehele narcose gebracht met een narcosemiddel dat licht doseerbaar is. Als het konijn onder narcose is, krijgt het konijn pijnstilling en infuus met glucose onderhuids toegediend. Het konijn blijft, terwijl hij onder narcose is, verwarmd met een warmtemat en hot-pack. Via een snee in het scrotum worden de zaadballen en zaadleiders verwijderd. Na de operatie krijgt het konijn gelijk een injectie om weer wakker te worden zodat de narcose zo kort mogelijk duurt.

Na de operatie

U kunt het konijn een paar uurtjes later weer ophalen. U krijgt pijnstilling mee voor het konijn. Belangrijk is dan dat het konijn even een aantal dagen binnengehouden wordt, ook als het konijn normaalgesproken buiten zit. Door de narcose is er namelijk een kans dat het konijn te koud wordt. Leg een warme kruik onder een handdoek in het hok. Belangrijk is dat het konijn vers voer tot zijn beschikking heeft, aangezien het zo snel mogelijk weer moet gaan eten. Ook moet er vers drinkwater aanwezig zijn, het liefst in een bakje, zodat het konijn er goed bij kan. Als het konijn na 24 uur nog niet heeft gegeten, neem dan contact op met de dierenarts. Verder is het ook van belang dat u de wond de eerste tijd even in de gaten houdt. Een ram kan tot 2 weken na de operatie nog vruchtbaar zijn.

Laatst aangepast op dinsdag, 10 oktober 2017 08:23

Even voorstellen

Angelique Hooyer

Angelique Hooyer Voor de meeste klanten is Angélique een bekend gezicht. Zij bemant bijna dagelijks de balie. Om de klanten goed te kunnen helpen bij de keuze van de juiste (dieet) voeding heeft ze zes cursussen gevolgd en is ze nu voedingdeskundige. Daarnaast vindt Angélique het heel belangrijk om goed advies te…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren