Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

E.cuniculi

Wat is E. cuniculi eigenlijk?

E. cuniculi is een ziekte bij het konijn die veroorzaakt wordt door de protozo E. cuniculi. Een protozo is een kleine ziekteverwekker, iets groter dan een bacterie, en is niet met het blote oog te zien.
De kiem tast zenuwcellen van de hersenen, het evenwichtsorgaan en het ruggenmerg aan, evenals zenuwcellen van de blaas.

De symptomen zijn vooral van neurologische aard:
• scheve kop
• tollen om lengteas
• trillen van de oogbollen (nystagmus)
• epileptische aanvallen
• slappe of verlamde achterpoten
• coördinatieproblemen (ataxie)
• urine incontinentie (blaasverlamming)
• nierschade

Besmetting

Besmetting van het ene naar het andere konijn vindt plaats via de urine of via de baarmoeder van voedster naar ongeboren vrucht. Konijnen kunnen latent geïnfecteerd zijn en geen klachten vertonen. Wanneer deze dieren een periode van verminderde weerstand mee maken door bijv. stress kunnen er klinische klachten ontstaan.

Op welke leeftijd komt E. cuniculi voor?

Het lijkt erop dat E. cuniculi vaker voorkomt bij oudere konijnen dan bij jonge konijntjes. Soms kan de eigenaar in de voorafgaande periode stressmomenten noemen.

Is E. cuniculi besmettelijk voor de mens?

In principe is E. cuniculi een zoönose. Dat wil zeggen dat de infectie van het konijn overdraagbaar is naar de mens. Tot dit moment is echter de infectie met E. cuniculi alleen aangetoond bij mensen met een verminderde weerstand ten gevolge van AIDS.

Hoe diagnosticeren we een infectie met E. cuniculi?

Meestal kunnen we op de klinische klachten en het verhaal van de eigenaar een waarschijnlijkheidsdiagnose stellen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om bloed van het konijn te onderzoeken op antilichamen tegen E. cuniculi.

Hoe behandelen we een konijn met E. cuniculi?

De behandeling bestaat uit het toedienen van fenbendazol gedurende meerdere maanden en het toedienen van ontstekingsremmers, antibiotica, vitamine B en eventueel medicijnen tegen de blaasverlamming. Behandeling is zeker niet altijd succesvol en ook na langdurige toediening van medicatie is het resultaat soms erg teleurstellend.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 14:22

Even voorstellen

Margriet Bulk

Margriet Bulk Vele van u zullen Margriet wel kennen. Margriet heeft namelijk jaren in de praktijk gewerkt als dierenarts voor niet alleen de gezelschapsdieren, maar ook voor de landbouwhuisdieren. Een aantal keren is ze vertrokken en weer terug gekomen. Gelukkig is ze nu weer onze vaste dierenarts voor invalwerk. Thuis heeft ze…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren