Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

VHD

Bij konijnen komen verschillende besmettelijke ziekten voor. Eén hiervan is viraal hemorrhagisch syndroom (VHS). Deze ziekte wordt overgebracht door uitscheidingsproducten (met name urine) van wilde konijnen en kan dus binnengehaald worden door het voeren van zelf geplukt groenvoer. Verder kan VHS ook door insecten worden overgebracht. VHS veroorzaakt bloedingen in het lichaam en kan binnen een paar uur leiden tot sterfte. Preventief kunt u jaarlijks uw konijn laten vaccineren.

Symptomen

Het virus tast bloedvaten aan en geeft overal in het lichaam bloedingen. Deze ziekte verloopt meestal zo snel dat niets opvalt en het konijn plotseling dood wordt gevonden. Een enkele keer is het konijn slap en sloom, komt er bloederig schuim uit de neus en heeft het konijn een moeilijke ademhaling.

Vaccineren

Omdat deze ziekte een erg hoog sterfte percentage kent, raden wij u aan om uw konijn in te laten enten. Dit kan vanaf een leeftijd van 5 weken. De bescherming treedt een week na de enting op.

Om uw konijn te beschermen is het verstandig om contact met wilde konijnen, muggen en vlooien zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast kunt u uw konijn laten vaccineren tegen zowel VHS als myxomatose. Dit was tot op heden voor Myxomatose twee keer per jaar nodig en voor VHS één keer per jaar, maar helaas boden deze vaccinaties niet altijd volledige bescherming.
Sinds 2012 is een nieuw vaccin op de markt tegen Myxomatose en VHS. Dit nieuwe vaccin heeft twee grote voordelen: het hoeft slechts één keer per jaar toegediend te worden en het geeft een optimale bescherming voor beide ziekten (wetenschappelijk aangetoond). Uw konijn is hierdoor met één injectie een heel jaar lang beschermd. Voor informatie kunt u altijd bij uw dierenarts terecht.

Tips

Verder aanvullende maatregelen die u kunt treffen om de kans op myxomatose en VHS te verkleinen zijn:
- regelmatig het hok schoonmaken en daarna desinfecteren, bijvoorbeeld met een 2% halamid-oplossin
- het plaatsen van vliegengaas en ophangen van vliegen (kleef)strips bij het hok.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 14:18

Even voorstellen

Kitty van der Terp

Kitty is onze redder in nood. Mochten wij helemaal vast lopen kunnen we haar altijd bellen. Met haar liefde voor dieren is ook zij overal inzetbaar binnen de praktijk.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren