Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Voeding

Het is belangrijk dat konijnen altijd ruwvoer (hooi) tot hun beschikking hebben. Hooi speelt een belangrijke rol voor de spijsvertering en het gebit. Stro dient als bodembedekking in het hok, maar heeft verder geen voedingswaarde. Naast hooi kan er ook een beperkte hoeveelheid brokjes en bepaalde soorten groenten en fruit aan het konijn gegeven worden.

Ruwvoer

• Hooi (dus geen stro) is zeer belangrijk om het spijsverteringskanaal goed te laten werken en dient altijd voor het konijn beschikbaar te zijn.
• Door het kauwen en malen van het hooi krijgen gebitsproblemen minder kans.
• Ook neemt de kans op diarree en overmatige gasvorming aanzienlijk af.

Brokjes

• Het voer, liefst pellets, moet in afgepaste hoeveelheid worden gegeven: twee eetlepels pellets per dag (=40 gram) is over het algemeen voldoende! Bovendien eet het konijn bij grote hoeveelheden voer niets meer van zijn hooi.
• Pellets zijn donker groene staafjes welke alles bevatten wat een konijn nodig heeft. Er bestaat ook gemengd voer, maar het nadeel hiervan is dat het konijn er alleen uitpikt wat hij lekker vindt en de rest laat liggen. Zo krijgt hij een te eenzijdige voeding.
• Een konijn dat niet eet, moet zo spoedig mogelijk worden gedwangvoederd (bv. met geweekte pellets/Brinta®/Recovery®). Wanneer het konijn na 1 dag niet uit zichzelf gaat eten, het dwangvoeren niet lukt of wanneer het dier verslechtert, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de dierenarts!
• Als het spijsverteringskanaal eenmaal helemaal stil ligt, is het moeilijk weer op gang te krijgen.

Groente en fruit

• Wen het konijn langzaam aan groente en fruit; geef kleine hoeveelheden per keer en bouw dit langzaam op. Het konijn kan slecht tegen een plotselinge voerwisseling.
• Wees voorzichtig met groenten die veel vocht bevatten zoals sla en andijvie.
• Pas ook op met bloemkool en andere koolsoorten; deze groenten kunnen bij grote hoeveelheden leiden tot gasvorming in de buik.
• Groenten geschikt voor konijnen zijn; andijvie, witlof, wortel, peterselie, paardenbloemblad en in beperkte mate slasoorten en groen van de kool.
• Fruit geschikt voor konijnen is: appel, peer, banaan, sinaasappel, mandarijn.

Water

Er moet altijd voldoende vers water aanwezig zijn in het verblijf. De behoefte aan water is afhankelijk van de hoeveelheid groenvoer uw konijn krijgt. Als het konijn veel groenten krijgt, zal hij minder water nodig hebben. Een konijn mag in ieder geval nooit zonder water zitten.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 14:18
Meer in deze categorie: « VHD Voortplanting »

Even voorstellen

Susanne Smit

Susanne Smit Na een cursus tandheelkunde bij huisdieren is Susanne iedere week samen met dierenarts Aliedje of Stella te vinden in de tandheelkundige ruimte waar ze naast het reinigen van het gebit ook röntgenfoto’s maken en tegenwoordig zelfs gaatjes vullen. Ook heeft ze de cursus voor gedragsadviseur bij huisdieren gevolgd. Dat komt…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren