Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

RHD (Rabbit haemorrhagic disease)

RHD (Rabbit haemorrhagic disease) is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus genaamd calicivirus. RHD komt sinds 1988 in Europa voor.

 

Hoe verspreidt RHD zich?

Deze ziekte wordt voornamelijk overgebracht door urine van konijnen, maar ook door ontlasting en besmet materiaal, zoals voerbakken, hooi, drinkflessen en vers geplukt gras uit de natuur. Stekende insecten kunnen de ziekte ook overbrengen.

 

Wat zijn de syptomen?

Na besmetting kan het konijn binnen 1-2 dagen komen te overlijden. Een konijn wordt vaak depressief, suf, eet niet meer, raakt benauwd, krijgt koorts en heeft pijn. Een konijn kan pijn uiten door te gaan knarsetanden of soms zelfs gaan schreeuwen.

In het laatste stadium krijgen ze vaak een schuimige bloederige neusuitvloeiing. Meestal sterft het het konijn snel aan bloedingen in de darmen.

 

Hoe kunt u RHD voorkomen?

Vaccineren!

Goede hygiëne, schone hokken, geen vers gras uit de natuur geven, voorkom onderlinge besmetting tussen konijnen onderling.

Als het konijn buiten zit, zorg er dan voor dat er geen stekende insecten bij kunnen komen.

 

RHD type 2

Sinds afgelopen jaar is het RHD type 2 in Nederland geconstateerd. Dit is een andere variant dan eerder bekend was en zijn meerdere konijnen aan gestorven. Deze variant geeft wel dezelfde symptomen als het type 1. Ook hier kunt u uw konijn tegen laten vaccineren.

Laatst aangepast op donderdag, 30 maart 2017 10:54
Meer in deze categorie: « Blaasproblemen bij het konijn

Even voorstellen

Kitty van der Terp

Kitty is onze redder in nood. Mochten wij helemaal vast lopen kunnen we haar altijd bellen. Met haar liefde voor dieren is ook zij overal inzetbaar binnen de praktijk.

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren