Let op: op 9 en 30 juli is er in verband met vakanties geen budgetenting spreekuur

S

Lees informatie over schijndracht bij de fret en sterilisatie.

  • Schijndracht
  • Sterilisatie

Schijndracht

Schijndracht

Het kan gebeuren dat een paring heeft plaatsgevonden, maar dat het geen bevruchting tot resultaat heeft. Normaal vindt de eisprong plaats na prikkeling van het vaginaslijm en/of druk in de lendenen (bij de paring). Het kan dus gebeuren dat bij een loops vrouwtje tijdens het spel met andere fretten een eisprong wordt opgewekt door druk in de lendenen.

In dit geval is er dus wel een eisprong maar geen bevruchting en dan wordt het vrouwtje schijndrachtig. De schijndracht duurt eveneens 42 dagen, waarna er (omdat er geen jongen worden geboren) na 2 weken weer loopsheid volgt. Het vrouwtje kan dan weer opnieuw gedekt kan worden.

Er zijn medicijnen die de schijndracht tegen gaan.

Sterilisatie

Sterilisatie

De geslachtsopening (vulva) van het vrouwtje (moertje) ligt onder de anus. Tijdens het bronstseizoen (de loopsheid) zijn de vulvalippen sterk gezwollen en lijkt de vulva op een koffieboon of bij langdurige loopsheid nog wel groter.

Bij een loops vrouwtje zwelt de vulva onder invloed van vrouwelijke hormonen op tot een flinke koffieboon. Als het vrouwtje niet gedekt wordt, blijft zij gedurende het gehele bronstseizoen (6 maanden) loops. De eisprong, waardoor de loopsheid eindigt en normaliter een zwangerschap begint, treedt namelijk pas op na een dekking. Als een fretje niet gedekt wordt, veroorzaken de hoge vrouwelijke hormoonspiegels voor een verminderde functie van het beenmerg (beenmergdepressie). Daar kan de fret erg ziek van worden en zelfs aan overlijden!

Waarom sterilisatie?

Vrouwtjes waar niet mee gefokt wordt, kunnen gesteriliseerd worden. Als vrouwtjes te lang loops blijven, bestaat het risico op beenmergdepressie met een mogelijke fatale afloop. Bij een sterilisatie worden beide eierstokken verwijderd. Dit kan het beste gebeuren door een dierenarts die hier al enige ervaring mee heeft. Als niet de volledige eierstokken worden verwijderd en er dus een klein deel achterblijft, zal het restant ontaarden. Het fretje wordt dan een paar weken tot een paar jaar later weer loops. Een tweede operatie is echter veel moeilijker en kan ernstige complicaties met zich meebrengen.

Hoe oud moet het fretje zijn?

Vrouwtjes worden loops in het voorjaar volgend op hun geboorte. Dat is op 4 tot 10 maanden leeftijd. Het natuurlijke bronstseizoen is van maart tot september, maar sommige vrouwtjes worden eerder loops. Een vroege loopsheid ontstaat vooral bij dieren die gehuisvest zijn met veel kunstmatig licht.

De sterilisatie kan het beste vóór of in het begin van de loopsheid worden uitgevoerd. Normaliter gebeurt het vanaf 6 maanden leeftijd. Het is verstandig om het fretje niet langer dan één maand loops te laten. Zeker niet wachten tot de loopsheid voorbij is!! Als vrouwtjes immers te lang loops zijn, krijgen ze ernstige problemen met beenmergdepressie.

Terug naar Fretten informatie