Z

Lees informatie over ziekten bij de fret.

  • Ziekten

Ziekten

Ziekten

Ziekten, medicatie en behandeling

Fretten hebben hele andere ziekten en problemen dan honden en katten. Veel voorkomende ziekten als Helicobacter maagontsteking, insulinomen en bijnierproblemen komen bij de andere diersoorten nauwelijks voor. Ook reageren fretten anders op medicijnen dan honden en katten. Zo hebben fretten een zeer gevoelig maagdarmkanaal. Pijnstillers als Metacam, Rimadyl ed. worden erg slecht verdragen. Deze kunnen beter niet worden gegeven. Ook de interpretatie van het bloedonderzoek, de röntgenfoto’s en een echo vragen specifieke kennis van dit diertje.

Complex ziektebeeld

Oudere fretten hebben vaak een complex ziektebeeld, omdat er meerdere ziekten een rol kunnen spelen. Een juiste behandeling kan in zo'n situatie erg lastig zijn, want het medicijn dat goed is voor de ene aandoening kan weer slecht zijn voor de andere aandoening van het fretje. Zo komen insulinomen en chronische maagdarmontsteking op oudere leeftijd regelmatig gelijktijdig voor, maar is de medicatie voor insulinomen helaas een ramp voor het maagdarmkanaal. Een juiste keuze en dosering van de medicatie op basis van jarenlange ervaring met deze problematiek, is dan zeer belangrijk voor een goede kwaliteit van leven voor het diertje.

Fretten laten slecht zien dat ze ziek zijn!

De fret staat nog erg dicht bij de natuur. Als dit diertje zou laten zien dat het ziek was zou het in de natuur niet lang meer leven. Daarom lopen ze vaak langdurig rond met problemen zonder dat een eigenaar het merkt. Toch kan doormiddel van het goed “lezen” van het gedrag van uw fretje “ziek gedrag” eerder worden onderkent.

Controleer het gewicht van je fret regelmatig

Gewichtsverlies is vaak één van de eerste kenmerken dat uw fret ziek is. Het is advies is daarom om uw fretje elke week te wegen. Alle fretten hebben een winter- en zomergewicht. Gedurende de winter komen de meeste fretten aan. Ze kunnen dan gemiddeld 20-30% zwaarder zijn. Naarmate het fretje ouder wordt, is het verschil tussen winter- en zomer gewicht steeds kleiner.

Vrouwtjes wegen meestal tussen de 600-1200 gram.
Mannetjes wegen meestal tussen de 800-2000 gram.

Afwijkende ontlasting

Het is belangrijk om de ontlasting van uw fret dagelijks in de gaten te houden. Veel fretten kampen namelijk naarmate ze ouder worden met maagdarmproblemen.

Temperaturen

Veel eigenaren voelen het als hun fretje koorts heeft. Het diertje voelt warmer aan. Als u het zeker wilt weten, is het verstandig de fret even te temperaturen. Gebruik een digitale thermometer, omdat deze veel sneller de temperatuur aangeeft. De normale lichaamstemperatuur is 38°-39° C.

Maak de punt van de thermometer glad met een beetje glijmiddel of zalf. De thermometer kan vervolgens voorzichtig achter in de anus ingebracht worden. Een centimeter diepte is voldoende. Hou de thermometer samen met het staartje vast zodat bij een plotse beweging van het diertje de punt van de thermometer niets kan beschadigen in de darm van de fret.

Terug naar Fretten informatie