Let op: op 9 en 30 juli is er in verband met vakanties geen budgetenting spreekuur

K

Lees meer informatie over kerst en uw huisdier en kruisbandproblemen bij de hond.

  • Kerst en uw huisdier
  • Kruisband problemen bij de hond

Kerst en uw huisdier

Kerst en uw huisdier

We brengen de kerstdagen met vrienden en familie door, in een huis vol gezelligheid en kerstversierselen. Tijdens deze knusse dagen liggen er echter wel gevaren op de loer voor uw huisdieren. Omdat het vervelend zou zijn als u uw kerst bij de dierenarts zou moeten doorbrengen, kunt u hier alvast lezen over de mogelijke gevaren.

Kerstboom

Vaak ligt de grond onder de kerstboom bezaaid met afgevallen dennennaalden. Ruim die geregeld op, want dennennaalden zijn giftig en kunnen de darmwand doorboren. Water waarin naalden hebben gelegen is giftig, evenals het water waarin de stam van de kerstboom staat. Zorg dus dat uw huisdier niet van dit water kan drinken en zet geen voer- of drinkbakjes onder de kerstboom. De ziekteverschijnselen die uw huisdier kan vertonen zijn: braken, diarree, slijmvliesontsteking in bek en keel en sloomheid. Takken van naaldbomen (kerstboom of kerststukje) kunnen bij sommige honden ook een allergische reactie opwekken. Uw hond krijgt dan na contact met de dennentakken, een dikke snuit, gezwollen oogleden en oorschelpen.

Kerstballen

Kerstballen in een boom zijn voor een kat onweerstaanbaar. Als ze er in slagen er één uit de boom te meppen, zijn de scherven zeer scherp en kunnen in de zachte voetzooltjes zorgen voor pijnlijke wondjes. Honden kunnen een kerstbal opeten, die dan inwendig problemen kan veroorzaken.

Engelenhaar

Engelenhaar kan met name bij katten wel eens zorgen voor een allergische reactie als ze hiermee in contact komen. De allergische reactie kan zijn acute benauwdheid of opgezwollen lichaamsdelen die met het engelenhaar in contact zijn geweest, maar ook ontzettende jeuk en roodheid op de contactplekken is mogelijk. Neem dan contact op met uw dierenarts, want bij zwelling van de slijmvliezen in de keel, bestaat de kans op verstikking.

Lametta

Dit zijn lange glimmende sliertjes, goud of zilver van kleur, die als versieringen in de kerstboom worden gebruikt. Deze sliertjes kunnen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op uw huisdieren uitoefenen omdat ze bij iedere zuchtje tocht bewegen. Eenmaal opgegeten kunnen de sliertjes darmverstoppingen veroorzaken.

Kerstplanten

Kerstplanten zoals hulst (Ilex aquifolium), de 'echte' kerstroos (Helleborus niger) en de kerstster (Euphorbia pulcherrima), die ook wel de kerstroos genoemd wordt, zijn giftige planten voor uw huisdier, indien ze aan de blaadjes of bloemen knabbelen. De ziekteverschijnselen zijn: misselijkheid, speekselverlies, slijmvliesontsteking in de bek, braken, diarree (soms bloederig), opwinding, stuiptrekkingen, benauwdheid en hartritmestoornissen. Bij contact van het sap uit de kerstster met de huid kunnen blaren ontstaan.

Chocolade

Chocolade wordt door onze huisdieren meestal erg lekker gevonden, maar het is voor hen giftig. Veel honden en katten houden wel van een lekker kalkoen- of eendenbotje eten die in het geheel op. Er bestaat dan een risico dat een scherp botje de darmwand doorboort. Dus zorg dat ze niet bij de botjes kunnen komen.

Papegaaien en kaketoes mogen echter wel een botje van de gebraden of gegrilde kalkoen (zonder vet) krijgen om aan te kluiven. De netjes die om uw rollade gezeten hebben, ruiken heerlijk en kunnen worden opgegeten door uw hond of kat. Bij honden en katten kunnen ze zorgen voor een darmverstopping en als ze vastlopen in de darm, moeten ze operatief worden verwijderd. Zorg dus dat u ze niet op het aanrecht of op tafel laat liggen, maar gooi ze direct in een goed afgesloten vuilnisbak. (Champagne)kurken zijn geliefd speelgoed voor (jonge) honden, maar helaas worden ze ook nog wel eens ingeslikt. Ook deze kunnen weer zorgen voor een darmverstopping en moeten in dat geval operatief verwijderd worden. In sommige gevallen kunnen ze gewoon uitgepoept worden na enkele dagen.

Als het toch misgaat ...

Ondanks uw voorzorgsmaatregelen, kan er altijd op een onbewaakt ogenblik toch iets gebeuren wat u niet heeft voorzien. In de meeste gevallen is er dan geen reden tot paniek en loopt het met een sisser af.

Neemt u wel direct contact op met uw dierenarts. De dierenarts kan goed inschatten hoe ernstig de situatie is en kan u vertellen of u kunt afwachten of dat een directe behandeling noodzakelijk is. In sommige gevallen is snel ingrijpen van levensbelang.

Kruisband problemen bij de hond

Kruisband problemen bij de hond

Stel: tijdens het uitlaten komt uw hond opeens op drie in plaats van vier poten aangerend, één achterpoot houdt hij omhoog. Wat kan er aan de hand zijn?

Eén van de oorzaken die we nogal eens zien bij zowel kleine als grote hondenrassen met dit symptoom is een gescheurde voorste kruisband in de knie. De voorste kruisband zit midden in het kniegewricht. Deze band zorgt er, samen met de andere kniebanden, voor dat de knie alleen maar kan buigen en strekken en niet alle kanten op kan draaien.

Wanneer de voorste kruisband afscheurt, wordt de knie instabiel. Het onderbeen kan dan te ver naar voren verschuiven ten opzichte van het bovenbeen. Hierdoor ontstaat irritatie in het gewricht. Bij mensen kennen we ook het probleem van een gescheurde voorste kruisband. Daar komt het meestal door een rare beweging van het been waarbij veel kracht op de knie komt. Denk maar aan voetballers waarbij dit nogal eens gebeurt.

Bij dieren is een gekke draai of beweging van de poot zelden de oorzaak. Bij honden is het vaak een aangeboren gevoeligheid van de band voor verscheuring. We zien het soms ook al bij hele jonge honden optreden. Bij sommige rassen komt het ook duidelijk vaker voor (o.a. New Foundlander, Rottweiler, Golden Retriever). Bij het ouder worden zal de band ook wat zwakker worden.

De kruisband bestaat uit een heleboel kleine vezels die samen een sterke band vormen. Af en toe scheuren een paar vezeltjes. Doordat de band slecht doorbloed is, geneest dit niet of slecht. Deze verscheuringen zorgen voor een ontstekingsreactie in de knie. Door al die kleine verscheuringen verzwakt de band en uiteindelijk kan deze dan ‘zomaar’ helemaal afscheuren met als gevolg een hond die opeens op drie poten loopt.

De kleine verscheuringen en de daaropvolgende ontstekingsreactie hebben tot gevolg dat er artrose in het gewricht op gaat treden. Het kapsel om het gewricht heen zal ook verdikt raken in een poging meer stabiliteit in de knie te creëren. Doordat er meer beweging in de knie komt kan de meniscus (het stootkussentje in de knie) ook scheuren en soms dubbelklappen. Dit is erg pijnlijk (denk maar weer aan de voetballer).

Wat is er aan te doen?

Als er geen behandeling wordt ingesteld, zullen de artroseklachten snel toenemen en dit is op den duur zeer pijnlijk voor de hond (te vergelijken met een versleten knie of heup bij de mens).

Met een operatie kan de stabiliteit in het gewricht teruggebracht worden. Het is van belang dat de hond na de operatie goede begeleiding krijgt in de vorm van bewegingstherapie of fysiotherapie.

Terug naar Honden informatie