Per 1 april zijn wij op zaterdagen gesloten.

L

Lees meer informatie over laparoscopische sterilisatie, Leishmania en links.

  • Laparoscopische sterilisatie
  • Leishmania
  • Links

Laparoscopische sterilisatie

Laparoscopische sterilisatie

  • Nieuwe operatiemethodiek: veel minder pijnlijk voor uw hond
  • Minder belasting voor de organen
  • Minder kans op infectie
  • Kortere operatietijd
  • Minder lange narcose
  • Snellere herstel periode
  • Bijna geen littekens

Wat is laparoscopisch steriliseren?

Een laparoscopische sterilisatie is een medische term voor het onvruchtbaar maken door middel van een kijkoperatie. Bij een traditionele sterilisatie wordt er een snede gemaakt in de buikwand en zoekt de chirurg met de handen de eierstokken en baarmoeder van de hond op. Wanneer deze gelokaliseerd zijn, worden de eierstokken afgebonden met oplosbaar hechtdraad en uit de buik verwijderd. Indien nodig wordt ook de baarmoeder weggenomen. Daarna wordt de buikwond in 3 lagen gehecht met wederom een oplosbaar hechtdraad.

Voordelen belicht

Het grote voordeel van de kijkoperatie (laparoscopie) is dat alle handelingen worden uitgevoerd met kleine instrumenten. De handen van de chirurg komen niet in de buik van de hond. Op deze manier hoeft er minder hard aan de ophangbanden van de eierstokken en baarmoeder worden getrokken waardoor de hond veel  minder last heeft van de operatie. Doordat de eierstokken met de camera snel in beeld worden gebracht is de operatietijd korter. Daarnaast worden overige organen met rust gelaten en is er een veel mooier overzicht van de buik van de hond. Na de operatie zijn er slechts 2 kleine wondjes van ongeveer 1 cm aanwezig die erg vlot genezen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een speciaal brandapparaat is er bovendien geen hechtdraad aanwezig in de buik waardoor ook deze wondjes sneller herstellen.

Hoe gaat het precies in zijn werk?

Nadat de hond onder narcose is gebracht, wordt ze op een speciale tafel gelegd. Deze tafel kan kantelen zodat er een goed zicht is op beide eierstokken (links en rechts). In de buikwand worden 2 kleine gaatjes gemaakt. In deze gaatjes worden 2 poorten geplaatst waardoor het instrumentarium in de buik kan worden gebracht. De poort het dichtst bij de kop van de hond is het werkkanaal: door deze poort zullen de eierstokken de buik verlaten. De achterste poort is de poort waardoor de camera wordt ingebracht. Op een beeldscherm is de hele operatie te volgen en is gedetailleerd zichtbaar hoe de binnenzijde van de buik eruit ziet. De buik van de hond wordt met een speciaal gas (CO2) opgeblazen zodat er een mooi overzicht ontstaat.

De eierstokken worden met een tang opgepakt en met een haak tijdelijk aan de buikwand opgehangen. Daarna wordt de brand- en snijtang in de buik gebracht en worden de eierstokken 1 voor 1 afgebrand en de bloedvaten dicht gesealed. Op deze manier komt de eierstok los van de ophangbanden met minimaal bloedverlies. Tenslotte worden de eierstokken via de voorste poort uit de buik gehaald. Beide wondjes worden met een enkelvoudige hechting dichtgemaakt die vanzelf oplost.

Wanneer de baarmoeder vergroot is of anders afwijkend van vorm of kleur kan deze ook met de kijkoperatie worden verwijderd. Het enige verschil is dat er dan een 3e werkkanaal nodig is, waardoor in plaats van 2 kleine wondjes 3 aanwezig zullen zijn.

Naast de sterilisatie van de hond kunnen we de apparatuur ook gebruiken om andere organen in beeld te brengen. Op deze manier kunnen afwijkingen mooi in beeld worden gebracht en kunnen er onder camera begeleiding eventueel cellen worden afgenomen voor nader onderzoek.

Nadelen

Voor deze manier van steriliseren zal een groot gedeelte van de buikwand geschoren moeten worden, tot in de flanken. De haren groeien natuurlijk terug, maar het is goed dit van te voren te weten.

Mocht de baarmoeder een afwijkend aspect vertonen, dan zullen we alsnog de buik op de 'normale' manier moeten openen, omdat we de afwijkende baarmoeder niet via de twee kleine gaatjes de buikholte uit krijgen. Een afwijkende baarmoeder zien we vooral bij oudere honden of honden die met de prikpil behandeld zijn.

Leishmania

Leishmania

Mocht u op vakantie gaan naar midden of zuid Europa en neemt u uw hond of kat mee, dan is het verstandig om dit artikel goed te lezen. In deze gebieden komt namelijk Leishmania voor, een infectieziekte die in Nederland (nog) niet voorkomt. Leishmania wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgebracht door zandvliegjes en heeft uiteenlopende symptomen. Het is niet te genezen. Preventie kan in de vorm van een speciale halsband of druppels in de nek.

De parasiet gaat in een bepaald soort witte bloedcellen (macrofagen) zitten van het slachtoffer. Vervolgens worden de parasieten via deze cellen verspreid door het hele lichaam, maar voornamelijk naar de huid, lever, lymfeknopen en het beenmerg. Zandvliegjes komen alleen in warme gebieden voor, vandaar dat in Nederland Leishmania (nog) geen bekend fenomeen is. Je hond of kat kan echter tijdens de vakantie naar het zuiden wel geprikt worden door zandvliegjes en zo Leishmania oplopen.

Symptomen

De ziekteverschijnselen zie je pas maanden tot soms een jaar later. Het zijn vaak vage klachten zoals vermagering, huidklachten, kreupelheid maar ook bloedarmoede, vergrote lymfeklieren en nierfalen kunnen uiteindelijk optreden.

Diagnose

De infectie is via een bloedonderzoek te diagnosticeren.

Therapie

Helaas is Leishmania niet te genezen, hoewel je de infectie wel kunt onderdrukken door langdurig medicijnen te geven. Als de nieren echter aangetast zijn, zijn de vooruitzichten erg somber. Voorkomen is dus, helemaal bij Leishmania, beter dan genezen.

Preventie

Preventief zijn er druppels voor in de nek of een speciale halsband ter voorkoming van een steek van het zandvliegje.

Links

Links

Op deze pagina kunt u links vinden naar belangrijke pagina's.

Dierenopvang Centrum Groningen

Dierenopvang Centrum Groningen vangt vogels en wilde dieren op die ziek of gewond zijn.

Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) is speciaal in het leven geroepen om u deskundig advies te geven. Bij de aanschaf van een huisdier, maar ook daarna – zodat u uw huisdier op een verantwoorde manier kunt houden.

Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde is de beroepsorganisatie van dierenartsen in Nederland. Zij verenigt de in uiteenlopende disciplines werkzame dierenartsen.

Dierenambulance Groningen

De Vereniging Dierenambulance Groningen is in 1979 opgericht met als doel het helpen van zieke en gewonde dieren. Wij zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor calamiteiten en minder dringende zaken.

Insektenwereld

In NatuurDoeCentrum Insektenwereld betreedt je de wereld van de insekten.
Het park is in 1998 opgericht door Ton en Gonda van der Made met als doelstelling: mensen door recreatie en educatie spelenderwijs kennis te laten maken met dieren en hun onmiskenbare plek in de natuur.

Zeehondencrèche

Een bezoek aan de Zeehondencrèche is geschikt en interessant voor iedere leeftijdsgroep. U kunt met eigen ogen zien met welke problemen zeehonden te maken hebben en wat de crèche daaraan doet.

De Hooge Hoeve

De Hooge Hoeve is een modern pension met alle voorzieningen en mogelijkheden om uw huisdier tijdens uw afwezigheid het naar de zin te maken.

Ronald van Kampen Hondenschool

Leer uw hond begrijpen en krijg meer plezier in de omgang met uw hond. Volg hondentrainingen en cursussen bij Hondenschool Ronald van Kampen. Indien u gedragsproblemen heeft met uw hond, dan kunt u aankloppen bij het Gedragscentrum.

Dierenasiel Zuidwolde

Als u op zoek bent naar een nieuw huisdier, kunt u wellicht hier eens kijken. Er is volop keuze uit honden en katten die op zoek zijn naar een nieuwe baas.

De Tweede Lijn

Wanneer uw dierenarts meent dat een aandoening of probleem te complex is om zelf op te pakken, dan er doorverwezen worden naar de Tweede Lijn. De Tweede Lijn biedt uw huisdier gespecialiseerde medische zorg.

Nederlandse Databank Gezelschapsdieren

De website van de Nederlandse Databank Gezelschapdieren biedt u de mogelijkheid om 24 uur per dag informatie op te vragen over de eigenaar van een gevonden huisdier. Hier kunt u evt. adreswijzigingen doorgeven wanneer uw huisdier gechipt is.

Kattengedrag en welzijn

De Feline Welfare Foundation (FWF) is een organisatie van professionals op het gebied van kattenwelzijn die zich nationaal en internationaal richt op het verbeteren van het lichamelijk en geestelijk welzijn van katten.

Petplan dierenverzekering

Een zorgverzekering voor uw huisdier.

Proteq dierenverzekering

Een zorgverzekering voor uw huisdier.

Stichting Kat in nood

De doelstelling van de stichting is de opvang van niet- of moeilijk herplaatsbare katten. Het betreft veelal katten op hoge leeftijd of met een handicap.

Paardenmelkerij De Lage Wierde

Paardenmelkerij De Lage Wierde te Wirdum is in 2000 gestart met het melken van twee Haflingers
Een eigenschap van paardenmelk is dat het (een gezonde) spijsvertering ondersteunt. Kijk op de site voor meer informatie.

Frettenopvang Uithuizen

Frettenopvang Uithuizen in de provincie Groningen vangt fretten op die om verschillende redenen niet meer verzorgd kunnen worden door hun baasje. ook vangen zij vondelingen op. Deze fretten kunnen weer herplaatst worden na een quarantainetijd van 2 weken, als ze de inentingen hebben gehad, gechipt zijn en sociaal gedrag vertonen.

Trimsalon Josiena

U kunt hier terecht met uw hond, kat en knaagdieren. De trimsalon bevindt zich in Winsum te Groningen. In de trimsalon wordt het dier met alle liefde en geduld behandeld en getrimd.

Terug naar Honden informatie