R

Lees meer informatie over rabiës, rattengif, rauw vlees dieet voor honden: wel of niet doen, reisziekte en roken en uw huisdier.

  • Rabiës
  • Rattengif
  • Rauw vlees dieet voor honden: wel of niet doen?
  • Reisziekte
  • Roken en uw huisdier

Rabiës

Rabiës

Hondsdolheid (oftewel rabiës) is een dodelijke virusziekte waartegen gevaccineerd kan worden. Het tast het zenuwweefsel van het slachtoffer aan. Vaccinatie is verplicht als u met uw huisdier de grens over gaat. Per land gelden er verschillende wachttijden voor datum van vaccineren t.o.v. datum van grens oversteken.

Verplichte vaccinatie?

In Nederland is de vaccinatie tegen rabiës, oftewel hondsdolheid, niet verplicht, maar wanneer u met uw hond, kat of fret buiten de Nederlandse grenzen komt wel. Tevens is het dan vereist dat uw huisdier is voorzien van een Europees paspoort en dat hij of zij gechipt of getatoeëerd is.

Wat is Rabiës?

Rabiës is een ziekte die door een virus wordt veroorzaakt. Besmetting vindt plaats door bijtwonden van besmette dieren of mensen. Alle zoogdieren kunnen er mee besmet raken. Het virus tast het zenuwstelsel van het slachtoffer aan. Via de zenuwbanen bereikt het virus uiteindelijk de hersenen. De naam hondsdolheid komt van het ‘dol’ (gek) worden na een beet van een besmette hond. Hoe verder de beet van het hoofd van het slachtoffer is gebeurd, des te langer zal het duren voordat het slachtoffer ziek wordt. Deze tijd, de incubatietijd, kan benut worden om de patiënt te behandelen met antistoffen om het uitbreken van de ziekte te voorkomen. Lukt dit niet, dan zal het slachtoffer komen te overlijden.

Zoals u zult begrijpen, is er een terechte angst voor rabiës. In Nederland heeft sinds 1962 geen overdracht van rabiës van dier naar mens meer plaatsgevonden. Ook in de meeste andere Europese landen heeft men het voorkomen van rabiës goed onder controle. Om dit zo te houden, is er besloten om bij transport van dieren over de grenzen verplicht preventief te vaccineren tegen rabiës.

Reizen naar het buitenland met uw huisdier

Voor de meeste landen in Europa volstaat 21 dagen wachttijd tussen het moment van vaccineren en de datum van vertrek naar het buitenland. Uitzonderingen zijn Ierland, IJsland, Malta, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk en Zweden. Bij deze landen is het vereist om een bloedonderzoek te laten doen bij uw huisdier waarbij gecontroleerd wordt of de vaccinatie tegen rabiës voldoende is aangeslagen (de hoeveelheid antistoffen wordt gemeten). Voor dit bloedonderzoek geldt ook weer een wachttijd (vaak 3 maanden), dus dit betekent dat je voor bovengenoemde landen op tijd moet beginnen met de voorbereidingen voor reizen naar het buitenland met je huisdier. Voor informatie over voorbereidingen voor landen buiten Europa kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts of kijk hier.

Rattengif

Rattengif

Rattengif is zeer giftig en kan dodelijk zijn voor uw huisdier. Als uw huisdier rattengif heeft gehad, neem gelijk contact op met uw dierenarts.

Honden en katten kunnen rattengif binnenkrijgen door een rat of muis op te eten die vergiftigd is met rattengif. In eerste instantie zal rattengif braken en diarree veroorzaken. Heeft een kat heel veel gif binnengekregen, dan krijgt hij/zij een karakteristieke koortsachtige huidontsteking om de ogen, mond, geslachtsdelen en ook vaak aan de voetzolen.

Het dier is dan niet meer te redden. Als een dier de eerste paar dagen overleeft, zal er 2 tot 3 dagen na inname de bloedstolling compleet verstoord raken. Op elke plek in het lichaam kunnen bloedingen gaan optreden. Dit kan aan de buitenkant zichtbaar zijn door bloedbraken, bloed in de ontlasting, bloedend tandvlees en bloeduitstortingen in de huid, maar de bloedingen kunnen ook inwendig optreden, waardoor bijvoorbeeld de borstkas vol bloed kan lopen. Een rattengifvergiftiging kan dus dodelijk aflopen. De behandeling bestaat uit het geven van Vitamine K1, waardoor er weer een normale stolling zal zijn. Vitamine K1 werkt maar kort, dus een zeer intensieve behandeling is noodzakelijk. Als er al te veel bloedingen zijn, slaat de behandeling helaas niet meer aan en overlijdt het dier. Kortom, zodra u denkt dat uw huisdier rattengif heeft binnengekregen, moet hij/zij zo snel mogelijk braken, dus bel direct een dierenarts!

Rauw vlees dieet voor honden: wel of niet doen?

Rauw vlees dieet voor honden: wel of niet doen?

Er wordt veel gesproken over het voeren van rauw vlees bij honden. Het zou de oplossing zijn voor veel chronische problemen bij honden. Echter is er tot nu toe nog geen wetenschappelijk bewijs geleverd dat uitsluitend rauw vlees voeren beter is voor de hond. Een hond op rauw vlees heeft inderdaad vaak een glanzende vacht en produceert weinig poep; dat komt door het hoge vetgehalte en de goede verteerbaarheid van het vlees. Het voeren van rauw vlees aan een gezonde volwassen hond kan dus prima zijn.

Voordelen rauw vlees

De redenering dat rauw vlees goed is, komt van het idee dat een wolf in de natuur ook alleen maar rauw vlees eet. Echter daarnaast eet hij ook bessen, planten etc. En de wolf eet ook vaak de ingewanden van zijn prooi, inclusief de plantenresten die daar in zitten. Daarnaast is een hond in de loop der eeuwen zodanig veranderd dat hij niet meer aan een wolf gelijkgesteld kan worden.

Een tweede argument voor het voeren van rauw vlees is dat het maagdarm kanaal van de hond optimaal is afgestemd op de verwerking van rauw vlees. De dagelijkse variatie van de opgenomen grondstoffen zou een gezondere maagdarmflora geven en daardoor minder maagdarm klachten. Het verhitten van voer (brokken) zou de eiwitten en enzymen in dat voer minder verteerbaar maken, waardoor verteringsproblemen of allergieën zouden kunnen ontstaan. We zien inderdaad dat honden die soms overal allergisch op reageren, op rauw vlees het heel goed doen.

Nadelen rauw vlees

Allereerst: bedenk dat u hele goede hygiëne moet toepassen. Zelfs vlees dat uit een diepvries komt, kan besmet zijn met bijvoorbeeld Salmonella. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand kunnen hier behoorlijk ziek van worden. Als de hond hiermee besmet raakt, kan hij zijn omgeving weer besmetten via zijn ontlasting.

Ten tweede: gaat u zelf aan de slag met alleen rauw vlees, dan is er een risico dat er een overschot of tekort van bepaalde noodzakelijke bestanddelen ontstaat. Het zal een hele tijd goed kunnen gaan, maar op den duur kunnen er toch problemen ontstaan.

Voor  pups en jonge honden is het voeren van rauw vlees sterk af te raden. De calcium/fosfor verhouding is niet goed waardoor groeiproblemen en botafwijkingen kunnen ontstaan. Ook kan er schildklierweefsel in rauw vlees zitten wat een slechte invloed kan hebben op de ontwikkeling van de pup.

Ten slotte brengt het voeren van botten het risico met zich mee dat de stukjes bot kunnen vastlopen in de  slokdarm, maag en ingewanden of zelfs de darmwand kunnen doorboren.

Advies

Mocht u overwegen rauw vlees te voeren, koop dan vlees van een gerenommeerd merk waar de nodige ingrediënten aan zijn toegevoegd. Goedkope vleesaanbiedingen via internet kunnen gevaarlijk zijn. De voedselveiligheid moet gewaarborgd zijn. Honden tot 1 jaar oud en honden met medische problemen zijn meer gebaat bij een zorgvuldig samengesteld dieet dan aan een rauw vlees dieet met onbekende samenstelling.

Reisziekte

Reisziekte

Voor veel hondeneigenaren is het een bekend probleem: reisziekte. Net als bij mensen is het vooral een probleem welke voorkomt op jonge leeftijd. Het leidt tot onrust en ongemak voor zowel de hond als de eigenaar, waardoor het samen reizen als iets zeer onplezierigs wordt ervaren. Samen op vakantie gaan zit er niet meer in en zelfs een ritje naar de dierenarts wordt zo lang mogelijk uitgesteld. Gelukkig zijn er goede medicijnen voor.

Hoe ontstaat reisziekte?

Gevoelens van duizeligheid, misselijkheid en onrust ontstaan doordat signalen vanuit het evenwichtsorgaan niet kloppen met signalen vanuit de rest van het lichaam. Het evenwichtsorgaan ligt in het binnenoor en zendt signalen naar de hersenen die aangeven in welke houding het lichaam zich bevindt en hoe het lichaam beweegt. Samen met signalen vanuit spieren, gewrichten en ogen helpt het evenwichtsorgaan de hond in evenwicht te houden. Als de hond in een rijdende auto zit en naar het interieur van de auto kijkt, zien z’n ogen een stilstaand beeld terwijl de spieren, gewrichten en het evenwichtsorgaan doorgeven dat z’n lichaam beweegt. Hierdoor ontstaat het gevoel van misselijkheid wat ook nog eens wordt verergerd door onrust en angst. Als een hond een keer reisziekte heeft meegemaakt, zal hij bij een volgende autorit bang zijn om weer dat nare gevoel te krijgen wat dus alleen maar de problemen verergert.

Symptomen

In eerste instantie valt de onrust op: niet rustig willen zitten of liggen, kwijlen, hijgen en piepen. Vervolgens kan hij door de misselijkheid gaan braken.

Wat kunt u er tegen doen?

Gelukkig zijn er medicijnen die u veilig aan uw hond kunt geven tegen reisziekte. Gebruik niet de medicijnen die voor mensen gemaakt zijn, maar vraag uw dierenarts om tabletjes die speciaal geschikt zijn voor de hond. Zo kan ook uw hond genieten van uitstapjes met de auto!

Roken en uw huisdier

Roken en uw huisdier

Zoals bekend is roken schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor die van onze huisdieren! Tabaksrook irriteert niet alleen het ademhalingsstelsel van de roker, maar brengt ook giftige en kankerverwekkende stoffen in zijn naaste omgeving.

Huisdieren leven vaak dag en nacht in deze omgeving en ademen zo veel schadelijke stoffen in. Daarnaast likt een huisdier de chemische stoffen ook elke dag op bij de verzorging van zijn vacht. Door herhaaldelijke en langdurige blootstelling aan sigarettenrook kunnen de keel, de luchtpijp en de bronchiën van het huisdier gaan ontsteken. Dit zal zich uiten in een chronische, pijnlijke en vermoeiende hoest. Een chronische bronchitis kan zich vervolgens uitbreiden naar de longen en uw huisdier loopt kans een longontsteking te krijgen.

Behalve de direct irriterende effecten op de luchtwegen, heeft tabaksrook ook kankerverwekkende effecten op onder meer de snuit, neusspiegel, keel en longen van uw huisdier. Bij katten vergroot het de kans op de ontwikkeling van tumoren in de bek en lymfeklierkanker.

Er is ook onderzoek gedaan bij knaagdieren en vogels en ook bij deze dieren is er een verband gevonden tussen meeroken en ziekteverschijnselen.

Kortom een ongezonde gewoonte voor zowel mens als dier, en voor de rokende lezers met huisdieren wellicht een extra motivatie om te stoppen met roken?!

Terug naar Honden informatie